Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? ABD'de önceki gün açıklanan tüketici enflasyonunun ardından dün de üretici enflasyonunun yavaşlamaya devam ettiğini gösteren veriler sonrası pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Makro verilere ek olarak, Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilmeye devam etti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly faiz artışlarının ülkede yüksek enflasyonu düşürmek için gerekli olacağını yineledi. Daly ise enflasyona karşı zafer kazanıldığını söylemek için henüz çok erken olduğu değerlendirmesinde bulundu. San Francisco Fed Başkanı da, daha önce bu yıl iki faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağına inandığını belirtmişti. Makro veri tarafında; ABD'de Haziran ayında üretici fiyatları yıllık olarak yüzde 0,1 arttı. Beklenti artışın yüzde 0,4 olması yönündeydi. Aylık olarak ise artış yüzde 0,1 olarak kaydedildi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,2 olarak belirlenmişti. Çekirdek göstergelerde ise beklentilere paralel bir tablo ortaya çıktı. Gıda ve enerji hariç üretici fiyatları aylık yüzde 0,1 artış gösterdi. Yıllık olarak bakıldığında ise yüzde 2,4'lük artış izlendi. Küresel tedarik zincirlerinin normalleşmesi, emtia fiyatlarının istikrar kazanması ve tüketici talebinin ürünlerden ziyade hizmetlere yönelmesi, genel olarak üretici düzeyinde enflasyonist baskıların hafiflemesine yardımcı oldu. Haftalık işsizlik başvuruları ise 250k seviyesinde bulunan beklentinin altında 237k olarak açıklandı. S&P 500 endeksi %0,85 artışla 4.510,04, Nasdaq endeksi %1,58 artışla 14.138,57, Dow Jones endeksi ise %0,14 artışla 34.395,14 seviyesinden kapandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,77 seviyesine, 2 yıllık tahvil faizleri %4,63 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 13,61 seviyesine hafif geriledi. Beklentilerinin altında açıklanan enflasyon verileri Avrupa hisse senedi piyasalarında da olumlu yansıdı. Almanya’da Dax endeksi %0,74 artışla 16.141,03 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,50 değer kazancıyla 7.369,80, Euro Stoxx 50 endeksi %0,72 artışla 4.391,76 puana, İngiltere FTSE100 endeksi ise %0,32 artışla 7.440,21 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasaları, ABD enflasyon verisinin beklenenden fazla yavaşlamasının ardından alıcılı seyir izliyor. Hang Seng endeksi %0,15, KOSPI endeksinde %1,22, Nifty 50 endeksi %0,25 değer kazanırken, Shanghai endeksinde %0,29, Nikkei endeksinde %0,30 değer kazançları görülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise ağırlıklı satıcılı olmak üzere karışık seyir hakim. Bugün ABD tarafında aylık ve yıllık bazda ihracat ve ithalat fiyat endeksleriyle birlikte Michigan Üniversitesinin yayımladığı veriler açıklanacak. Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verisinin 65,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 64,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Büyük bankalar, geçtiğimiz ay Fed'in stres testlerinden başarıyla geçerek hisse geri alımları ve temettü dağıtımının önünü açtıktan sonra bugün ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamaya başlayacak. JP Morgan, Blackrock, Citigroup ve Wells Fargo’nun haftanın ikinci çeyrek sonuçları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Mayıs ayı dış ticaret rakamları açıklanacak. Nisan ayında dış ticaret dengesi verisi 7,1 milyar euro açık yönünde oluşmuştu.

Gelecek gündemde neler var? ABD’de gelecek hafta Pazartesi günü New York FED Sanayi Endeksi verisi takip edilecek. Salı günü Haziran ayı Sanayi üretimi, perakende satışlar ve kapasite kullanımı izlenecek. Perakende satışların aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. Sanayi üretiminde ise beklenti aylık bazda %0,2 artış göstermesi yönünde bulunuyor. Çarşamba günü ise Haziran ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verisi takibimizde olacak. Haziran ayında konut başlangıçları verisinin 1470k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya tarafında ise Pazartesi günü Çin’de ikinci çeyreğe ilişkin GSYH verileri izlenecek. Verinin yıllık bazda %7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. GSYH çeyreksel mevsimsel düzeltilmiş olarak ise verinin %0,6 artış göstermesi bekleniyor. Salı günü ise Japonya’da borsalar tatil nedeniyle kapalı olacak.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler