Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD’de makro gündemde FOMC toplantısı yakından takip edilirken, makro veri tarafında Mortgage BaÅŸvuruları ve Konut satışları verileri takip edildi. FOMC toplantısında politika faizi beklentiler doÄŸrultusunda 25 baz puan artırılarak, 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına yükseltildi. Toplantı sonrasında gerçekleÅŸen basın toplantısında konuÅŸan BaÅŸkan Powell, FOMC’inin gelecek toplantılarda faiz kararlarını veriye baÄŸlı almaya devam edeceÄŸini ve enflasyonda hedeflenen deÄŸer olan %2 için para politikasındaki duruÅŸunu sürdürmede kararlı olduklarını belirtti. Elde edilecek verilerin ardından faiz artışına ihtiyaç duyulması halinde faiz artışına gidilebileceÄŸi gibi faizleri sabitte bırakabileceklerini ifade ederken, para politikasının bir süre kısıtlayıcı seviyede tutulması gerektiÄŸini yineledi. Ayrıca, ABD’de yıl boyunca devam eden güçlü istihdama yönelik yaptığı açıklamalarda BaÅŸkan Powell, iÅŸgücü talebinin hala arzın önemli ölçüde üstünde olduÄŸunu ifade ederken, enflasyonun beklenenden dirençli olduÄŸu belirtti. Mortgage BaÅŸvuruları 21 Temmuz ile biten haftada %1,8 azalış gösterirken, bir önceki hafta %1,1 artış göstermiÅŸti. Konut satışları verisine baktığımızda ise aylık %5 daralma yönünde beklenirken, %2,5 düÅŸüÅŸ ÅŸeklinde gerçekleÅŸti. Böylelikle Haziran ayında konut satış adetleri 697 bin adet seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸ oldu. FOMC toplantısının takip edildiÄŸi günde ABD hisse senedi endekslerinde satıcılı görünüm hakim oldu. S&P 500 endeksi %0,02 azalışla 4.566,75 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,12 deÄŸer kaybıyla 14.127,28 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise diÄŸer ana endekslerin aksine %0,23 artışla 35.520,12 seviyesinden kapandı. Avrupa piyasaları ise satıcılı seyir izledi. Ä°ngiltere’de FTSE100 endeksi %0,19 deÄŸer kaybıyla 7.679,89 seviyesine, Fransa’da CAC40 endeksi %1,35 gerileyerek 7.315,07 seviyesine ve Almanya’da Dax endeksi ise %0,49 azalışla 16.131,46 puan seviyesine geriledi. FOMC toplantısı sonrasında ABD tahvil faizlerinde gerileme görüldü. Son fiyatlamalara baktığımızda 2 yıllık ABD tahvil faizleri %4,82 seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizleri %3,85 seviyesine yükseldi. AÄŸustos ayında FOMC toplantısı bulunmazken, her yıl düzenlenen Jackson Hole toplantısı yakından takip ediliyor olacak. FedWatch’a göre Eylül ayı toplantısında FOMC toplantısında faiz sabit bırakılması %78 olasılık olarak ön plana çıkıyor. VIX endeksi ise 0,67 puan azalışla 13,19 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında makro veri gündemi sakin seyrederken, Çin tarafında açıklanan sanayi karlılıkları takip edildi. Haziran ayında sanayi karlılıkları %8,3 azalış göstermiÅŸ oldu. Mayıs ayı verisinde ise daralma %12,6 seviyesindeydi. Mart ayından daralan sanayi karlarında negatif büyüme trendinde yavaÅŸlama gözleniyor. Bugün Asya piyasalarında alıcılı seyrin ağırlık kazandığını takip ediyoruz. Shanghai endeksi %0,44, KOSPI endeksi %0,67, Hang Seng endeksi %1,44, Nikkei endeksi %0,67 ve Nifty 50 endeksinde %0,14 alıcılı seyir takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde ise pozitif seyir görülüyor. Bugün ABD’de haftalık iÅŸ gücü istatistikleri, 2Ç büyüme verisi, dayanıklı mal sipariÅŸleri, perakende stoklar, bekleyen konut satışları ve kiÅŸisel tüketim verileri takip edilecek. Haftalık iÅŸsizlik baÅŸvurularının 235bin seviyesinde gerçekleÅŸmesi bekleniyor. Büyümenin ise %1,8 artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde de bugün AMB politika faiz kararı takip edilecek. Piyasalar Temmuz ayı toplantısı için 25 baz puanlık bir artış öngörüyor.

Gelecek gündemde neler var? ABD’de yarın Michigan Üniversitesi Beklenti anketleri, KiÅŸisel Gelir ve Harcamalar, Çekirdek PCE Deflatör ve Kansas City FED Hizmet Aktivitesi verisi takip edilecek. Çekirdek harcamalar deflatör verisinin Haziran ayında aylık %0,2 artış, yıllık %4,2 artış göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni Endeksi verileri takip edilece

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

Ä°lgili Makaleler