Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD’de makro veri gündeminde 2Ç büyüme verisi, haftalık iÅŸ gücü istatiskleri, dayanılı mal sipariÅŸleri ve çekirdek kiÅŸisel tüketim fiyat endeksi verileri takip edildi. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreÄŸinde %2,4 büyürken, beklentiler %1,8 büyüme gerçekleÅŸmesi yönündeydi. Büyüme verisinde güçlü gelen tüketim harcamaları ve ticari yatırımların desteÄŸi beklentilerin üzerinde gerçekleÅŸmesinde öne çıkan detaylar oldu. ABD BaÅŸkanı Joe Biden, büyüme rakamına iliÅŸkin yapmış olduÄŸu açıklamada ülke ekonomisinin büyüme performansının G7 ülkerine kıyasla salgından sonra en güçlü toparlanma ve en düÅŸük enflasyona sahip olduÄŸunu ifade etti. Dayanıklı mal sipariÅŸleri tarafında ise Haziran ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde %4,7 artış gerçekleÅŸti. Haftalık iÅŸsizlik baÅŸvurularında ise beklentilerin hafif altında 221bin adet seviyesinde gerçekleÅŸirken, devam eden baÅŸvurular ise 1.690 mn seviyesinde gerçekleÅŸti. Euro Bölgesi tarafında AMB politika faiz kararı takip edildi. AMB Temmuz ayı toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında 25 puan artışa gitti ve faiz oranlarında mevduat faizini %3,75, politika faizini %4,25 ve gecelik borç verme faizini %4,50 seviyesine yükseltti. Karar sonrasında gerçekleÅŸen basın toplantısında AMB BaÅŸkanı Lagarde konuÅŸmasında kısa vadeli görünümün kötüleÅŸtiÄŸine dikkat çekerken, enflasyonun düÅŸmeye devam ettiÄŸini ancak uzun bir süre çok yüksek seviyelerde seyretmesini beklediklerini ifade etti. Politika faiz kararının oybirliÄŸi ile alındığını belirten BaÅŸkan Lagarde, gelecekteki toplantılara iliÅŸkin ise açık fikirli olduklarını belirtti. ABD hisse senedi endekslerinde satıcılı görünüm hakim oldu. S&P 500 endeksi %0,64 azalışla 4.537,41 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,55 deÄŸer kaybıyla 14.050,11 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise diÄŸer ana endekslerin aksine %0,67 artışla 35.282,72 seviyesinden kapandı. Avrupa piyasaları ise ağırlıklı olarak alıcılı seyir izledi. Ä°ngiltere’de FTSE100 endeksi %0,21 deÄŸer kazancıyla 7.692,76 seviyesine, Fransa’da CAC40 endeksi %2,05 artışla 7.465,24 seviyesine ve Almanya’da Dax endeksi ise %1,7 artışla 16.406,03 puan seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizlerindeki son fiyatlamalara baktığımızda bir önceki güne göre sert yükseliÅŸler dikkat çekiyor. 2 yıllık ABD tahvil faizleri %4,94 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri %4,02 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 1,22 puan artışla 14,41 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında BoJ toplantısı ve Tokyo TÜFE verisi takip edildi. BoJ Temmuz ayı toplantısında politika faizinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmedi ve %-0,1 seviyesinde sabit tuttu. BoJ yaptığı açıklamada getiri kontrolüne devam edeceÄŸini belirtirken, 10 yıllık tahvil faizlerinde hedef deÄŸeri +/- %0,50 olarak açıkladı. Tokyo TÜFE tarafında ise beklentilerin üzerinde yıllık bazda %3,2 artış gösterirken, çekirdek TÜFE verisi ise yıllık bazda %3,0 seviyesine yükselmiÅŸ oldu. Bugün Asya piyasalarında karışık seyir hakim. Japonya’nın ana endeksi Nikkei, açıklanan TÜFE verisi ile BoJ politika faiz kararı sonrasında %1,48 kayıpla iÅŸlem görüyor. Bölgedeki diÄŸer major endekslere baktığımızda ise Shanghai endeksi %1,65, Hang Seng endeksi %0,92 artış gösterirken, KOSPI endeksi %0,12 ve Nifty 50 endeksinde %0,21 satıclı seyir takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde ise pozitif seyir görülüyor. Bugün ABD’de Michigan Üniversitesi Beklenti anketleri, KiÅŸisel Gelir ve Harcamalar, Çekirdek PCE Deflatör ve Kansas City FED Hizmet Aktivitesi verisi takip edilecek. Çekirdek harcamalar deflatör verisinin Haziran ayında aylık %0,2 artış, yıllık %4,2 artış göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni Endeksi verileri takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? ABD’de haftaya tarım dışı istihdam verisi, ISM imalat endeksi, dayanıklı mal sipariÅŸleri, ADP Ä°stihdam deÄŸiÅŸikliÄŸi, Fabrika SipariÅŸleri, S&P Global PMI verisi, Dallas FED Ä°malat Endeksi, Sermaye Malı SipariÅŸleri, JOLTS Açık Ä°ÅŸ BaÅŸvuruları ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Ä°malat PMI, TÜFE ve ÜFE verisi, Ä°ÅŸsizlik Oranı ve Perakende satışlar verileri takip edilece

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

Ä°lgili Makaleler