Gündem

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, teknik resesyona işaret eden 2Ç22 büyüme verisine karşın, zayıf karlarına rağmen teknoloji sektörü hisselerinin mevcut dönemde güvenli liman olarak algılanması sonucunda yoğunlaşan alımlarla seyir izledi. Makro veriler cephesinde, ABD ekonomisi 2Ç22’de yıllıklandırılmış olarak %0,9 daraldı. Verinin ayrıntıları, yatırım ve devlet harcamalarında, konut yatırımlarında düşüş yaşandığını göstererek; yüksek enflasyonun Amerikalıların alım gücünü nasıl azalttığını ve Fed’in sıkı para politikasının konut gibi faiz oranlarına hassasiyet gösteren sektörleri nasıl zayıflattığını ortaya koydu. Bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin aksine küçülme gösteren ABD ekonomisinin, %0,5 büyümesi öngörülüyordu. Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1,6 küçülmüştü. Böylece ABD ekonomisi, iki çeyrek üst üste daralma göstererek teknik olarak resesyona girdi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi ise yıllık bazda %4,4 artışla beklentilere paralel gerçekleşti. Veriye ilişkin yaptığı açıklamada, ülkedeki istihdam oranlarının tarihi bir zirvede olduğunu kaydeden Biden, Fed enflasyonu düşürmeye çalışırken, ekonominin yavaşlamasının sürpriz olmadığını belirtti. Biden ayrıca, salgından dolayı ekonomide birçok zorlukla karşı karşıya olduklarına işaret ederek, bu geçiş sürecinden daha güçlü ve güvenli çıkacaklarının mesajını verdi. Teknik resesyona işaret eden büyüme verisi sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2,67 seviyesine, 2 yıllık tahvil faizi de %2,86 seviyesine gerileyerek ters getiri eğrisi görünümünün devam ettiğine işaret etti. Bilançolar cephesinde Apple’ın 2. çeyrek geliri geçen senenin aynı dönemine oranla %2 artarak 83 milyar dolara ulaştı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 81,4 milyar dolar gelir elde etmişti. Firmanın geçen yılın aynı döneminde 21,7 milyar dolar olan net kârı ise %11 azalarak 19,4 milyar dolara geriledi. Şirketin hisse başına kârı da bu dönemde 1,30 dolardan 1,20 dolara düştü. Amazon’un bu dönemde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine göre %7 artarak 121,2 milyar dolara ulaştı. Şirketin geçen yılın aynı dönemindeki net satışları 113,1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 7,8 milyar dolarlık kâr açıklayan Amazon, bu yılın aynı döneminde 2 milyar dolar zarar ettiğini duyurdu. Şirketin bu yılın ikinci çeyreğinde hisse başına zararı ise 0,20 dolar oldu. Amazon, geçen yılın ikinci çeyreğinde hisse başına 0,76 dolar kâr etmişti. Zayıf gelen karlara karşın, ABD ekonomisinin teknik resesyona girmiş olduğu ve Fed’in söylemlerinin nispeten güvercinleştiği mevcut dönemde teknoloji sektörü şirketlerinin daha iyi performans gösterebileceği yönündeki öngörüler, hisselerdeki alımları tetikledi. S&P 500 endeksi %1,21 artışla 4.072,43 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi %1,03 değer kazancıyla 32.529,63 seviyesinden tamamladı. Nasdaq endeksi de %1,08 yükselişle 12.162,59 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise ABD cephesinde yaşanan iyimser atmosferin sirayet etmemeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Özellikle bölge özelindeki gelişmelere ek olarak, ABD-Tayvan ilişkilerinin Çin cephesinde uyandırdığı yankılar risk algısının azalmasında etkili oluyor. Çin cephesinde dün gerçekleşen Politburo toplantısında yetkililer ekonomik büyüme konusunda olumsuz değerlendirmelerde bulunmalarına karşın yeni teşvik politikaları açıklamadılar ve konut projelerinin tamamlanmasını sağlama yönündeki çağrılarda bulundular. Yetkililer Çin ekonomisinin 2022 yılında %5,5 büyümesini bekliyorlar. Ayrıca, Çinli milyarder Jack Ma, finansal teknoloji şirketi Ant Group’u ana şirket Alibaba Group Holding’ten ayırma girişimi kapsamında şirketteki kontrolünü devretmeyi planledığı yönündeki haber akışları da Hong Kong Borsası’na kote olan teknoloji şirketlerinin hisselerinde realizasyonların yoğunlaşmasına neden oluyor. Öte yandan, ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi’nin yaptığı telefon görüşmesinde, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan’a yapmayı planladığı ziyaret hakkında, Şi’nin Biden’a Tayvan gerilimine ilişkin olarak uyarıda bulunması da piyasalardaki negatif görünümde belirleyici oluyor. ABD vadeliler cephesinde pozitif görünümün Nasdaq endeksi öncülüğünde hakim olduğunu gözlemliyoruz. Bugün ABD’de kişisel gelirler, kişisel harcamalar, kişisel tüketim harcamaları deflatörü ve MNI Chicago PMI verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisinin revizyonu takip edilecek. Haziran ayı kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verisinin aylık bazda sırasıyla %0,5 ve %0,9 artışlar göstermesi bekleniyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisinin de aylık bazda %0,9, yıllık bazda da %6,7 artış kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,5 ve %4,7 yükselmesi tahmin ediliyor. MNI Chicago PMI Temmuz ayı verisinin de aylık bazda 1 puan düşüşle 55 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Öncü olarak Temmuz ayında 1,1 puan artışla 51,1 seviyesine yükselen Michigan tüketici güveni verisinin aynı şekilde teyit edilmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE ve büyüme verileri izlenecek. Temmuz ayı öncü manşet TÜFE verisinin aylık bazda %0,1 düşüş kaydetmesi, yıllık bazda ise %8,7 yükseliş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de yıllık bazda %3,9 artış göstermesi öngörülüyor. Büyüme cephesinde de Euro Bölgesi ekonomisinin 2Ç22’de çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %3,4 seviyelerinde GSYİH artışı kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de ISM imalat PMI ve inşaat giderleri verilerine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Temmuz ayı ISM imalat PMI verisinin aylık bazda 0,7 puan düşüşle 52,3 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Alt endeksler tarafında ödenen fiyatların 3,6 puan düşüşle 74,9 seviyesine,gerilemesi öngörülüyor. Yeni siparişlerin 0,2 puan ılımlı azalışla 49 seviyesine düşmesi tahmin edilirken, istihdam endeksinin 0,9 puan artışla 48,2 seviyesine yükselmesi bekleniyor. İnşaat giderleri Haziran ayı verisinin de aylık bazda %0,3 artış göstermesi tahmin ediliyor. İmalat PMI verisinin revizyonuna ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Temmuz ayı öncü verisi aylık bazda 0,4 puan düşüşle 52,3 seviyesine gerilemişti. Euro Bölgesi cephesinde de imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı öncü verisi aylık bazda 2,5 puan düşüşle 49,6 seviyesine gerilemişti. Asya cephesinde, Japonya’da da imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Temmuz ayında öncü veri 0,5 puan düşüşle 52,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Çin’de de Caixin imalat PMI verisi izlenecek. Temmuz ayı verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 51,5 seviyesine gerilemesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler