Gündem

Küresel piyasalar

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda genel olarak negatif bir seyir görüldü. Günün en önemli gündem maddesi açıklanan ABD enflasyon verisi oldu. Manşet veride aylık %0,7, çekirdek veride %0,5 artış göstermesi beklenen TÜFE verileri beklentilerin üzerinde sırasıyla, %1,0 ve %0,6 olarak açıklanmasıyla tüketici üzerindeki enflasyonist baskının Mayıs ayında da devam ettiği görüldü. Yıllık bazda ise manşette %8,3, çekirdekte %5,9 beklenen TÜFE verisi sırasıyla, %8,6 ve %6,0 olarak gerçekleşti. Enflasyon verileri sonrasında FED tarafından Temmuz ayında 75 baz puanlık faiz artırımı beklentisi fiyatlamalara dahil oldu ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri 11 puanın üzerinde yükselişle %3,17 seviyesine yükseldi. Enflasyon verisinin detaylarında genele yayılan fiyat baskısının öne çıktı. Cuma günü enflasyon verisinin yanı sıra 58,1 seviyesine gerilemesi beklenen ABD Michigan Güven Endeksi de beklentilerin üzerinde gerileyerek 50,2 olarak açıklandı. Cuma günkü verilerle birlikte tüketici üzerindeki enflasyonist baskı ve tüketicilerin beklentisinin kötüleşmiş olması, daha yüksek faiz artırımlarına işaret etti ve hisse senedi piyasalarına negatif yansıdı. Avrupa tarafında %3,08 kayıpla günü 13.761 seviyesinde sonlandıran Almanya DAX endeksinde, tüm sektörler günü kayıplarla kapattı. ABD tarafında S&P 500 endeksi günü %2,91 değer kaybıyla 3.900 seviyesinde sonlandırırken Dow Jones endeksi ise haftanın son işlem gününü %2,73 düşüşle sonlandırdı; Nasdaq’ta kayıp %3,5 seviyesinde oldu. Enflasyon verileri Fed’in önümüzdeki toplantılarda yapacağı faiz artışlarına dair beklentileri daha da yukarı çekti. Enflasyon verisi öncesine kadar %3,05 bölgesinde işlem gören ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %3,17 seviyesinin üzerini gördü. Dolar endeksi 104,5 seviyesi ile Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü. EUR/USD paritesi ise dolar endeksindeki artışla birlikte 1,05 seviyesinin altına geriledi. Çin’de salgın önlemlerinin yeniden gündeme gelmesi ve beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyonuyla birlikte petrol fiyatlarında geri çekilme takip ediyoruz. ABD ham petrolü 119,0 dolar seviyesinden işlem görürken, Brent petrolde de işlemler 120,4 dolar civarında gerçekleşiyor. ABD enflasyon verileri sonrası sıkılaşma fiyatlamalarının daha da artması riskli varlıklarla korelasyonu olan kripto paraları da sert vurdu. Bitcoin bu sabah 25 bin doların da altına geriledi ve Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyeyi test etti. Bitcoin ile birlikte kripto varlık piyasasının diğer önemli para birimlerinde de sert düşüşler yaşandı. Ethereum’da son 7 günde kayıp %30’a ulaştı. Cuma günü 29,63 seviyesini test eden VIX endeksi ise bu sabah 27,75 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Pekin ve Şanghay’da aylardır uygulanan sosyal kısıtlamaların hafifletilmesinden birkaç gün sonra salgının tekrar yayılmaya başlaması nedeniyle geniş çaplı Kovid-19 testleri uygulanmaya başlandı. Bu sabah Asya piyasalarında sert satışlar görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif bir görünüm takip ediyoruz. Bu hafta yurt dışında merkez bankalarının faiz kararları öncelikli gündem maddeleri olacak. ABD, İngiltere, Japonya, İsviçre ve Brezilya gibi majör merkez bankalarından gelecek kararlar piyasalara yön verecek. Hafta genelinde veri akışı da yoğun olacak. Bugün İngiltere’de sanayi üretimi açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var? önemli verisi ise Almanya ZEW endeksi olacak. Almanya ekonomisi hakkında önümüzdeki döneme ilişkin algıyı ölçen ZEW beklenti endeksi en son -34,3 olarak gerçekleşmişti. Aynı gün ABD’de üretici fiyatları verileri açıklanacak. Manşette yıllık %11,0 ile çift hanede seyreden, çekirdekte ise %8,8 ile çift haneye yaklaşan üretici fiyatları, piyasa tarafından yakından izlenecek. Çarşamba günü haftanın en önemli gündem maddesi olan Fed’in FOMC faiz kararı takip edilecek. Fed bu toplantıda hem faiz kararını, hem de makroekonomik verileri yayımlayacak. Fed, önceki toplantısında faizi 50 baz puan artırmış ve bu toplantı için de aynı seviyede artırım sinyali vermişti. Bazı kurumlarda 75 bp’lık artış beklentisi de bulunsa da genel piyasa beklentisi bu toplantıda 50 bp artışla faizin %1,25-150 bandına yükseltilmesi yönünde oluşuyor. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı dikkatle takip edilecek. Perşembe günü Avrupa’da beklenen faiz kararlarından ilki İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından açıklanacak. 2015 yılından bu yana faizi %-0,75 seviyesinde tutan SNB’nin diğer büyük merkez bankalarının artırım kararlarını izleyip izlemeyeceği takip edilecek. Günün diğer faiz kararı İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından gelecek. BoE’nin geçen yılın son ayı başladığı faiz artırım sürecini devam ettirmesi bekleniyor. Üst üste son 10 toplantısında faiz artırımına giden Brezilya Merkez Bankası da yeni faiz kararını açıklayacak. Brezilya MB son 10 toplantıda toplam 1075 baz puan artırım gerçekleştirdi. Aynı gün ayrıca NATO Zirvesi Madrid’de başlayacak. Zirve iki gün sürecek. Cuma günü ise sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı izlenecek. Uzun zamandır faizi eksi seviyede tutan BoJ’un enflasyonda istenen artışın gerçekleşmeye başlaması ile nasıl bir yön izleyeceği piyasalar tarafından takip edilecek. Aynı gün ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı rakamları izlenecek. Sanayi üretiminde bir önceki ay aylık bazda %1,1 ile beklentilerin üzerinde bir artış yaşanmıştı.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler