Fuarcılık

Lentatek’in son teknolojileri IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenecek

Türkiye’nin önde gelen Ä°HA platform üreticilerinden biri olan Lentatek, 25-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’23), tamamen yerli ve milli imkanlarla geliÅŸtirdiÄŸi, üstün teknolojiye sahip insansız hava araçlarını, hidrojen- yakıt pili teknolojilerini ve dijital saÄŸlık teknolojileri kapsamında geliÅŸtirdiÄŸi ‘Askeri SaÄŸlık Kiti’ni tanıtacak.

Ä°nsansız ve otonom sistemler, hidrojen ve yakıt pili teknolojileri, uzay teknolojileri, kritik tesis ve sınır güvenliÄŸi teknolojileri, dijital saÄŸlık teknolojileri alanlarında Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden Lentatek, Türk savunma sanayiinin en önemli uluslararası etkinliÄŸi sayılan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’23) geliÅŸtirdiÄŸi ürün ve teknolojileri sergileyecek.

Ä°stanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 25-28 Temmuz tarihleri arasında 16’ncısı gerçekleÅŸtirilecek olan fuara devlet yetkililerinin yanı sıra yerli ve yabancı ÅŸirketlerin üst düzey yöneticileri katılacak. Lentatek’in bu yıl ikinci salon, 202 numaralı stantta sergileyeceÄŸi teknolojiler arasında, tamamen Türk mühendisler tarafından geliÅŸtirilen insansız hava araçları KARGI ve KARAYEL öne çıkıyor.

Ä°lk kez sergilenecekler

Fuarda yer sistemleri, seyerüsefer – otomatik uçuÅŸ kontrol sistemi tasarımı ve üretimi ile sistem yazılımı tamamen Lentatek tarafından gerçekleÅŸtirilen KARGI’nın kameralı versiyonuyla KARAYEL’in, her türlü hava koÅŸulunda gündüz/gece kullanılabilen ve bu sayede bulutlu havalarda dahi görüntüleme ve hareketli hedef tespiti yapabilmeyi mümkün kılan radar sistemi (SAR) entegre edilmiÅŸ versiyonu IDEF’te ilk kez sergilenecek.

Lentatek öncülüÄŸünde ASELSAN, TÜBÄ°TAK SAGE ve TEI iÅŸ birliÄŸi ile yürütülen KARGI projesi kapsamında geliÅŸtirilen insansız hava aracının kameralı versiyonu ‘Kameralı Kargı Dolanan Mühimmat Sistemi’, daha önce Azerbaycan, Güney Afrika ve Endonezya’daki savunma fuarlarında tanıtılmıştı.

Lentatek fuarda ayrıca yakıt pilli mini insansız hava aracıyla hidrojen ve yakıt pili teknolojileriyle dijital saÄŸlık teknolojileri kapsamında geliÅŸtirdiÄŸi ‘Askeri SaÄŸlık Kiti’ni sergileyecek.

19

Lentatek’in geliÅŸtirdiÄŸi Dijital Askeri SaÄŸlık Çözümleri, çatışma ortamında görevli askeri personelden gelen tüm saÄŸlık parametrelerinin, saÄŸlık durumlarının ve takip aktivitelerinin doÄŸru ve güvenli ÅŸekilde elektronik ortam üzerinden aktarılmasını saÄŸlıyor. Lentatek IDEF’23 aracılığıyla Askeri SaÄŸlık Kiti’ni de ilk kez uluslararası düzeydeki bir fuarda tanıtmış olacak.

20

Kutu

21

KARAYEL

Ä°nsansız hava aracı KARAYEL, artırılan geniÅŸ alan gözetleme kabiliyeti sayesinde keÅŸif, karakol, iÅŸaretleme ve taarruz görevlerini daha yetkin ÅŸekilde yapabiliyor. Araç bu sayede görüÅŸün elveriÅŸsiz olduÄŸu kötü hava ÅŸartlarında dahi farklı hız ve boyutlarda olan tespiti zor hedeflerin takibini mümkün kılıyor.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliÅŸtirilen KARAYEL’e ilave kabiliyetler kazandırmak amacıyla, yeni nesil faydalı yük entegrasyon faaliyetlerini sürdüren Lentatek, anlık hedef tespit, takip ve imha kabiliyetlerini görüÅŸ hattının ötesinde, gece ve gündüz ÅŸartlarında, menzil sınırlamalarından bağımsız, otonom uçuÅŸ ve seyrüsefer özelliÄŸi kazandırılmış SATCOM’lu KARAYEL’in yanı sıra SAR radar sistemi entegre edilmiÅŸ yeni KARAYEL’i de IDEF’23’te sektör paydaÅŸlarına tanıtacak.

KARGI

Lentatek tarafından TÜBÄ°TAK desteÄŸiyle geliÅŸtirilen KARGI Sistemi, düÅŸman entegre hava savunmasındaki radarların ve satıhtan havaya silah sistemlerinin baskı altına alınması ve tahrip edilmesine hizmet ediyor. DüÅŸman hava sahasında uzun süre gezinerek, hava savunma radarlarını pasif kalmaya zorlayan hava aracı, üzerindeki RF Arayıcı BaÅŸlık ve Tahrip Sistemi ile hedefi bulup baÅŸarıyla imha ediyor.

Yer sistemleri, seyerüsefer ve otomatik uçuÅŸ kontrol sistemi tasarımı ve üretimi ile sistem yazılımı tamamen Lentatek tarafından gerçekleÅŸtirilen KARGI Sistemi, insansız uçak sistemi sektöründe üstün özellik, kabiliyet ve etkin maliyet yapısıyla fark yaratıyor.

KARGI’nın yabancı menÅŸeili bileÅŸenleri yerlileÅŸtirme çalışmaları sonucunda RF arayıcı baÅŸlık ve tahrip sistemine ek olarak; uçuÅŸ motoru, roket fırlatma motoru (roket motoru), link sistemi, pervane ve yakıt tankı gibi alt sistemleri de yerli olarak geliÅŸtirildi.

Kutu

Askeri Sağlık Kiti nedir?

Kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarlanmış yazılım ve donanımdan oluÅŸan Askeri SaÄŸlık Kiti, tekstile entegre edilmiÅŸ giyilebilir sensörleri aracılığıyla nabız, solunum, EKG, vücut sıcaklığı, pozisyon ve hareket bilgileri gibi birçok fizyolojik parametreyi tıbbi kalitede, yüksek hassasiyetle ölçerek bluetooth üzerinden akıllı telefona, oradan da tim komutanı, sıhhiye ve harekat merkezine aktarıyor. Bu sayede askerlerin ihtiyaç duyduÄŸu tıbbi bakımı kısa zamanda almaları saÄŸlanıyor.

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler