Güncel

Lüks düşkünü bir millet olduk!

Bu lüks araçlar Beyoğlu, Kadıköy ve Eminönü gibi turistlerin çok olduğu bölgelere verilmiş.

Lüks düşkünü bir millet olduk!

Haberlerde sizler de duyuyorsunuzdur mutlaka. Şu sosyal medyada fenomen olanlar ve diğer organize suç örgütlerine yapılan operasyonlarda lüks otomobillere el konulmuştu. El konulan 23 adet çok lüks araç mahkeme kararıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne erilmiş.

Bu lüks araçlar Beyoğlu, Kadıköy ve Eminönü gibi turistlerin çok olduğu bölgelere verilmiş.

Masserati gibi, Ferrari gibi çok çok lüks araçların trafik polislerine tahsis edilmesi üzerine sosyal medya ortamında da birçok yorumlar yapılmış.

Ne gibi yorumlar yapılmış diye biraz dolaştım sosyal medya hesaplarında.

“Bu araçların Emniyet’imize verilmesi çok iyi olmuş” diyenler var.

“Yakışır bizim polisimize” diyenler olmuş.

19

“Bu araçlar geldikten sonra hiçbir suçlu kaçamaz polisten. Polisin araçları tüm suçlulardan daha hızlı” diyenler var.

20

Karaköy Meydanı’ndaki aracı inceleyen bir vatandaş da “Çok yakışmış, algı olarak da güzel bir şey. Böyle araçlar Dubai’de var, bizde de olması gayet hoş” dedi.

21

Evet, Dubai’de varmış da bizde neden yokmuş?

Büyük eksiklikti demek ki Dubai’de olan böyle lüks polis araçlarının bizde olmaması.

Çok şükür bu eksiklik giderildi artık millet olarak başımız göğe ermiştir.

Vatandaşlar polisimizin yeni lüks araçlarıyla o kadar gurur duyuyorlar ki büyük bir kısmı bu araçlarla fotoğraf da çektirmeyi ihmal etmemişler.

Sosyal medya ortamındaki bu yorumlara ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez de dahil olarak bu konuda yorum yapmış. Mahfi Eğilmez hesabından yaptığı paylaşımla tartışmalara katıldı. Eğilmez paylaşımında, “Fenomenlerin el konulan lüks arabalarının (Maserati, Ferrari, Mercedes vb.) trafik polisine tahsis edilmesi bir tek bana mı tuhaf geliyor? Dünyanın neresinde Maserati’yle ceza kesmeye giden trafik polisi var? Maserati ile gelip Clio’ya ceza yazan trafik polisinin yazdığı ceza o arabanın benzin masrafını karşılamaz. Satarsınız o arabaları ve bütçeye gelir yazarsınız sonra eğer ihtiyaç varsa her birinden gelen parayla en az 3 – 4 tane normal araba alır polise tahsis edersiniz. Trafik polisinin Maserati ya da Mercedes’e bindiğini gören insanlar sizce enflasyonun düşeceğine inanır mı?” ifadelerini kullandı.

Ben de Mahfi Eğilmez’in yorumuna katılıyorum. Dünyanın yakıtını yakacak lüks araçlar. Üstelik bir arıza durumunda yedek parçaları bile normal bir aracın yarısı kadar masraf çıkacak. Ben araçtan anlamam ama Eğilmez 3-4 dediğine göre bu 23 araç satılsa Emniyet Müdürlüğü’ne 100 adede yakın sıfır kilometre normal araç alınırdı.

Ne kadar lüks düşkünü bir millet olduk farkındı mısınız sevgili okurlarım.

***

Bu hafta günlerdir yaptıkları toplantının sonunda bir karara vardı nihayet “Asgari Ücret Tespit Komisyonu”.

2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak tespit edildi önümüzdeki yılın asgari ücreti. Ülkenin ekonomisi biraz düzgün olduğu yıllarda yılın başında tespit edilen asgari ücret, ekonominin tepetaklak olduğu birkaç seneden beri ilki yılbaşında, ikincisi de temmuz ayında olmak üzere yılda iki kere tespit ediliyordu.

Ekonomimiz daha düze çıkmadığı halde her nedense artık senede bir kere asgari ücret açıklanacağı açıklandı.

Asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak açıklanmasından sonra yine sosyal medya hesapları üzerinden birçok yorumlar yapılmaya başlandı.

Birçok kişi “İstanbul’da yaşayanlar için ortalama bir ev kirası bu asgari ücret” diyerek yetersiz olduğunu yazmış haklı olarak.

Bunların yanında “Buna da şükür, Allah devlete zeval vermesin” diyenler de var tabii.

Ama birçok kişi biraz da mizah yaparak “17 bin lira yetmezdi ama iyi ki fazlası var, 2 lira olmasa ne yapacaktık” diyenler var.

Bazıları da “O 2 lirayı neden verirler ki? Zaten maaşı çekerken makine vermeyecek o 2 lirayı” diyorlar.

Bu konuda benim takıldığım nokta daha başka. Sosyal medya hesaplarını dolaşıp bu yorumları okuduktan sonra televizyon kanalları arasında dolaşmaya başladım zap yaparak. Yüz numaralı televizyon kanalında bu konuyu konuşuyorlardı. Birisi tespit edilen bu asgari ücretin 576 dolar olduğunu söyleyerek son yıllardaki dolar bazında en yüksek rakam olduğunu söylüyordu.

İşte bu tip popülist yorumlar beni adeta deli ediyor. “Çalışanlarımıza daha fazla vermek isterdik ama bütçenin imkanları ile ancak bu kadar verebildik” dense dürüstçe herkes zaten bir şey demeyecek ama “Dolar bazında son yılların en büyük rakamını verdik” demek dek kelimeyle vatandaşın aklıyla alay ediyorlar.

Verilen asgari ücret rakamını şu andaki dolar kuruna böldüğünüz zaman evet, 576 rakamını bulursunuz. Ama bu 17.002 lira asgari ücreti ne zaman alacak çalışan vatandaşlar? Şubat ayında alacaklar. Acaba şubat ayında dolar kaç lira olacak, asgari ücret kaç dolara düşecek? Bu hesabı yapmayanlar adeta benim aklımla alay ediyorlar.

***

Bu 2023 yılındaki son yazımdı. Tüm okurlarımın yeni yıllarını kutluyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu seneler diliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir