Diplomasi

“Medeniyetler Arasında Yolculuk” sergisinin dünya turu BM’nin New York merkezinde başladı

Çin Medya Grubu (CMG) tarafından düzenlenen "Medeniyetler Arasında Yolculuk” (Journey Through Civilizations) adlı sergi Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde açıldı. New York, serginin dünya turunun ilk durağı.

Açılış törenine Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcıları’ndan Movses Abilian ve Xu Haoliang, Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun'un yanı sıra Belçika, Sırbistan, Nikaragua, Suriye, Kiribati, Rusya ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin BM’deki daimi temsilcileri katıldı.

Çin'in BM daimi misyonu, Çin-Amerikan Dostluk Derneği ve UNSRC Çin Kitap Kulübü’nün sponsorluğuyla CMG tarafından düzenlenen sergi, 7 Temmuz’a kadar sürecek.

Serginin Haziran-Kasım ayları arasında ABD, İngiltere, Mısır, Kenya ve Birmanya’da da düzenlenmesi bekleniyor.

Çin Komünist Partisi Merkezi Komitesi Tanıtım Departmanı Başkanı ve CMG Başkanı Shen Haixiong video bağlantısıyla yaptığı konuşmada, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin yönlendirmesiyle, Çin halkının çağdaş medeniyeti inşa etmeye çaba göstererek insanlığın medeniyet gelişimini ileriye taşıdığını söyledi. Shen, sergide etkileşimli ve dijital teknolojiler aracılığıyla yurt dışındaki izleyicilerin Çin medeniyetinin bin yıllık gelişimini tanımalarına fırsat sağlandığını belirterek CMG’nin uluslararası kültür ve beşeri iletişimin güçlendirilmesi ve küresel medeniyet diyalogun artırılmasına katkılarda bulunacağını sözlerine ekledi.  

Çin Komünist Partisi Merkezi Komitesi Tanıtım Departmanı Başkanı ve CMG Başkanı Shen Haixiong

19

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNAOC Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, daha güzel bir dünya yaratmak için farklı medeniyetler, farklı ortaklar ve farklı kimlikler arasındaki anlayışın geliştirilmesi ve BM’nin Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni kucaklaması gerektiğini söyledi.

20

21

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNAOC Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos

BM’nin medeniyet çeşitliliğine her zaman saygı duyduğuna işaret eden Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM’nin merkezinde düzenlenen bu özel serginin Çin’in medeniyetinin çeşitliliğine ve BM’nin ilgili çalışmalarına gösterdiği desteği yansıttığını ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ortaya koyulan Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin hayat geçirilmesine dair bir pratik olduğunu belirtti.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun

UNESCO New York Ofisi’nde İrtibat Görevlisi Lily Gri, yaptığı konuşmada CMG’ye Çin’in kültürel miraslarını BM’ye getirdiği için teşekkür ederek, sergide Çin kültürünün çeşitliliğinin gösterildiğini ifade etti. Lily Gri, dünya ülkelerinin UNESCO’yla el ele vererek insanlığın kültürel miraslarını koruyup barışçı bir toplumun inşasının motivasyonu haline getirmesi çağrısında bulundu.

UNESCO New York Ofisinde İrtibat Görevlisi Lily Gri

Açılışta “Çin Medeniyetinin Kaynağını Keşfetme Projesinin Başarıları” adlı 4K ultra net videosu ve “Çin-AB Somut Olmayan Kültürel Mirası” gibi bir dizi özel program yayınlandı. Ayrıca şiir okuma ve geleneksel Çin tıbbı tanıtımı gibi  etkinlikler de düzenlendi. 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler