Güncel

Memleketimden insan manzaraları…

Evet, Hasan Bitmez bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada hayatını kaybetti.

Memleketimden insan manzaraları…

Bu hafta milli iradenin temsil edildiği en yüce kurum olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde maalesef üzücü bir olay yaşandı. İlimiz Kocaeli’nin Milletvekili Hasan Bitmez TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmanın bitiminde hayatını kaybetti. Canlı yayında halkımızın büyük bir kısmı izledi, Hasan Bitmez’in vefatını.

Konuşmasının bitirip kürsüden ayrılacağı sırada düşerek bayıldı. Meclis Genel Kurulu’nda bulunan başta Dr. Turhan Çömez olmak üzere diğer doktor milletvekilleri anında müdahale ettiler, daha sonra da çağrılan ambulansla hastaneye sevk edildi. Ama ne yazık ki kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Hasan Bizmet’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum.

Evet, Hasan Bitmez bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada hayatını kaybetti.

Bütçe görüşmeleri parlamentoların en önemli toplantılarıdır. Senelerden beri bütçe görüşmelerinin önemli olduğunu biliyorum.

Şimdi hepsi rahmetli olmuş Süleyman Demirel’in, Bülent Ecevit’in, Necmettin Erbakan’ın, Turgut Özal’ın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmaları ve şimdiki gibi hakaret etmeden birbirlerini eleştirmelerini hatırlıyorum.

19

Daha başka Meclis oturumlarına düzenli olarak katılmayan milletvekillerinin bütçe görüşmeleri esnasında tam kadro orada bulundukları da benim kuşağımdan olup siyaseti takip edenler hatırlıyorlardır mutlaka.

20

Ama günümüzde nasıl oluyor, neler yapılıyor bütçe görüşmelerinde?

21

Bir milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bahçesinde 15 metre uzunluğunda mangallar kuruyor ve dumanlarını yelleye yelleye mangalda et ve ciğer pişiriyor.

Bütçe görüşmeleri devam ederken AKP Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Meclis bahçesinde mangal partisi düzenledi. Ataman, Diyarbakır’ın yöresel yemek olan mangalda ciğer ikramını hem basın mensuplarına hem de milletvekillerine yaptı.

Mangal olayının eleştirilmesi üzerine olayın başkahramanı milletvekili hanımefendi sosyal medya üzerinden açıklama yaparak kendini savunmuş. Aynen şöyle yazmış:

“Ben gösterişten asırlarca uzak kalmış Diyarbakır halkının malumu, bir ailenin Mahmut Ağanın kızıyım. Mecliste bütçe görüşmeleri esnasında her partiden Milletvekillerinin yaptığı gibi ben de bir ikramda bulunmak istedim. Meclis işleyişi içinde ikram günüm Salı günü olmasına rağmen bir muhterem Milletvekilimizin meclis kürsüsünde rahatsızlanması nedeniyle ikramımızı çarşamba gününe erteledik. Yaptığımız bu ikramda gösteriş yoktur. Bu ülke insanına has misafirperverlik vardır. Gerçi böyle bir iddiada bulunulmadı ama ben yine de söyleyeyim. Kamu kaynaklarının bir kuruşu dahi bu işe dahil edilmemiştir.”

Bu sayın milletvekili hanımefendiye şunu hatırlatarak söylediklerinin yanlış, hem de çok yanlış olduğunu anlatmak istiyorum.

“Meclis bütçe görüşmeleri esnasında her partiden milletvekillerinin yaptığı gibi” cümlesine itirazım var. Evet bazı senelerde bir kısım milletvekillerinin bütçe görüşmeleri esnasında Meclis’teki milletvekili arkadaşlarına ikramlarda bulunduklarını hatırlıyorum geçmiş senelerde. Bu ikramlar mesela bir Çorum milletvekili minik keseler içinde kendi şehrinden getirdiği leblebileri milletvekillerinin masalarına bırakmıştı. Bir Malatya milletvekili güzel ve şık minik bir ahşap kasa

içinde kayısı kurusu ikram etmişti bütün milletvekillerine. Bunlar şirin birer jest olarak hatıralarda kaldı.

Ama yüce Meclis bahçesinde dumanlarını yaya yaya mangal yakmak ne oluyor, anlamak akıl erdirmek mümkün değil.

Ben televizyon ekranlarında görünen yiyecek reklamlarına bile şiddetle karşıyım. Mesela bir tava içinde kızaran sucukların üzerin yumurtayı kırıyorlar reklam filminde. Sonra birisi geliyor ekmeği batırıyor yumurtaya. Bu tür reklamların yasaklanmasından yanayım ben. Bu milletin yarısından fazlası yoksul aileler. O reklamı gören küçücük çocukların onları istediğinde alamayan ailelerin çaresizliğini düşünebiliyor musunuz?

“Yaptığımız bu ikramda gösteriş yoktur” demiş milletvekili hanımefendi. Tabii ağa kızı olduğu için tuzu kuru olan hanımefendi bir de milletvekili olunca dünya kadar geliri var. Dünya kadar geliri var ama ülkemizin gerçeklerinden haberi yok milletvekili hanımefendi. Ülkemizde çalışan insanların yarısı asgari ücretle evini geçindiriyor. Sayın milletvekili hanımefendi bu ülkemizin yarısı olan asgari ücretle çalışan insanlar ayda 11.400 lira ile, emekli insanların büyük bir kısmı ayda 7.500 lira ile ev geçindirmeye çalışıyorlar. Bu hanımefendinin haberi yok galiba. Etleri de danışmanı falan almıştır kilosunun kaça olduğunu bildiğini sanmıyorum. Etin kilosu 600 lira hanımefendi. Milletimizin yarısı evlerine et alamazken televizyon haberlerinde seçip Meclis’e gönderdiği vekilinin mangalı yellemesini görürken ne düşündüğünü bilemez ki ağa kızı hanımefendi. İyi ki ikramda gösteriş yokmuş. Gösteriş olsaydı ne olacaktı bilemiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir