Diplomasi

Myanmar lideri Qin Gang’ı kabul etti

Myanmar lideri Min Aung Hlaing dün Nay Pyi Taw’da ülkesini ziyaret eden Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang’ı kabul etti.

Qin Gang, Çin’in iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkilerine büyük önem verdiğini ve Myanmar’la Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 2020 yılında Myanmar’a yaptığı tarihi ziyarette kazanılan sonuçları yerine getirerek, Çin-Myanmar kader birliğini ortaklaşa inşa etmeye, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi, Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin yerine yetirilmesine öncülük etmeye, ikili kapsamlı stratejik işbirliğini sağlam adımlarla ilerletmeye hazır olduğunu belirtti.

Qin, Myanmar’da istikrar ve kalkınmanın sağlanmasını içtenlikle dilediklerini ve Myanmar’ın kendi somut koşullarına uygun ve kendi özelliğini taşıyan kalkınma yolunu seçmesine, Myanmar’ın siyasi dönüşüm sürecini hızlandırmayı sürdürmesine, Myanmar’daki tarafların anayasa ve hukuk çerçevesinde anlaşmazlıklarını uygun bir şekilde çözerek, uzlaşmasına destek verdiklerinin altını çizdi.

Uluslararası toplumun Myanmar’ın egemenliğine saygı göstererek, Myanmar’da barış ve uzlaşı gerçekleştirilmesi için yapıcı rol üstlenmesi gerektiği görüşünde olduklarını ifade eden Qin, Çin’in Myanmar’ın kalkınmasına mümkün olan miktarda yardım sağlamayı sürdüreceğini, Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru çerçevesindeki önemli işbirliği projelerini hızlandıracağını kaydetti.

Qin, Myanmar’ın Bangladeş’le olan ilişkileri iyileştirmesini desteklediklerini ve adı geçen iki ülkeyle Çin-Myanmar-Bangladeş işbirliğini genişletmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Myanmar lideri Min Aung Hlaing görüşmede iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 70 yıl içinde ikili ilişkilerdeki gelişim eğiliminin hep korunduğunu hatırlatarak, Çin’le birlikte dostane işbirliğini güçlendirmeye, Myanmar-Çin kader birliğini oluşturmaya hazır olduklarını belirtti.

Myanmar’la ilgili meselelerde objektif ve adil tutum almasından dolayı Çin’i takdir ettiklerine değinen Min Aung Hlaing Çin’in daha fazla rol oynamasını beklediklerine işaret etti.

19

Min Aung Hlaing ülkesindeki Çin vatandaşları ve kuruluşlarının güvenliğine önem verdiklerini ve iki ülke arasındaki sınır bölgesindeki huzurun korunması amacıyla Çin’le işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

20

Myanmar ziyareti sırasında Qin Gang Myanmar Dışişleri Bakanı Than Swe ile de bir araya geldi.

21

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

 

İlgili Makaleler