Ekonomi

Piyasadan haberler

CRFSA… Afet bölgesine bugün itibarıyla, bölgede ihtiyaç duyulan gıda, hijyen ürünleri, ısıtıcı, battaniye gibi malzemelerden müteşekkil 28 tır gönderilmiş olup, 75 bin acil destek gıda paketi Şirketimizce AFAD koordinasyonunda depremzedelere ulaştırılmıştır. Adana, Mersin ve Kahramanmaraş’ta kurduğumuz mutfaklardan, her gün ortalama 10 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapılmakta olup, oluşan ihtiyaç ve taleplere göre ekmek ve unlu mamul dağıtımı da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, Ticaret Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan “Deprem Yardımlaşma Seferberliği”ne katılım sağlanmıştır. Bu kapsamda, hızla devreye alınan online uygulamamız ile müşterilerimiz tarafından verilen yardım siparişleri AFAD’ın koordinasyonunda, herhangi bir ticari amaç olmaksızın deprem bölgelerine ulaştırılmaktadır. Bölgede yaralanan ya da hayatını kaybeden çalışma arkadaşımızın olmaması ile teselli bulmakla birlikte, Şirketimiz tarafından bölgede bulunan ve depremden etkilenen çalışma arkadaşlarımıza ve ailelerine gerekli destek sağlanmaktadır. Şirketimizin afet bölgesinde 12’si bayi olmak üzere toplam 32 mağazası bulunmaktadır. İki mağazamızın bulunduğu binalarda hasar söz konusu olup bu mağazaların faaliyetlerine yeniden başlamaları teknik incelemeler neticesinde kesinleşecektir. Söz konusu mağazaların toplam ciro içerisindeki payı son derece sınırlıdır. Bunun dışında Şirketimizin faaliyetlerini etkileyecek başka bir durum bulunmamaktadır.

TUREX… Şirketin en büyük ilk 10 firması arasında bulunan THY DO&CO İKRAM HİZMETLERİ A.Ş. ile aramızda 31.12.2023 tarihine kadar sürecek sözleşme yenilenmiştir. Sözleşme bedeli 151.800.000,00 TL + KDV ‘dir.

TUREX… Şirketin İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN.VE TİC.A.Ş. ile 13.06.2024 tarihine kadar sürecek olan “Personel Taşıma Sözleşmesi” imzalamıştır. Sözleşme bedeli 31.928.040,00 TL + KDV ‘dir.

BIZIM… Bölgede yer alan 508 çalışanı arasından bir çalışma arkadaşı deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Tamamen kiralık ve sigortalı olan mağazalarımızdan 1 adedi kullanılamaz hale gelmiş, 3 adedi ise önemli derecede etkilenmiştir. Bölgede yer alan yine kiralık ve sigortalı olan bir depomuzun kısmi raf hasarından dolayı faaliyetleri durdurularak bu depodan gerçekleşen faaliyetler diğer üç depomuza kaydırılmıştır. 4 mağazamızın da mümkün olan en kısa sürede yeniden hizmet verebilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle başlatılmıştır. Deprem bölgesinde, yapısal olarak çalışması güvenli olduğu tespit edilen diğer 32 mağazamız ise bölge halkımıza hizmet etmeye devam etmektedir. Depremden etkilenen tüm mağazalarımızdaki hasarın tespitine ve tazminine yönelik olarak sigorta ekspertiz çalışmaları başlatılmıştır. SEÇ marketçilik franchaise platformumuzun bölgede bulunan 401 bayimizin, 273 tanesi faal ve müşterilerine hizmet vermeye devam etmektedir. 23 bayimiz yıkılmış durumdadır. Kalan 105 bayimizin tadilat, tamirat, relokasyon yönünden değerlendirme faaliyetlerimiz devam etmektedir.

AYGAZ… Yönetim Kurulu tarafından, 2019 yılı başında Londra’da faaliyetlerine başlayan Aygaz UK şubesinin, operasyonel verimlilik hedefleri ve küresel emtia piyasalarında artan volatilite sebebiyle şube faaliyetlerinin Şirketin risk profili ile uyumlu olmaması değerlendirilerek kapatılmasına karar verilmiştir. 2 Aralık 2022 tarihinde alınan kararın, Aygaz UK şube üzerindeki ticari risklerin önemli ölçüde ortadan kalkmadan kamuya duyurulmasının, işlem koşullarını ve şirketimizin pazarlık gücünü olumsuz etkileyebileceği dikkate alınarak, karara ilişkin özel durum açıklaması yapılmasının ertelenmesine karar verilmiştir. Şube üzerindeki yürürlükte olan temin sözleşmeleriyle ilgili riskler de dahil olmak üzere ticari risklerin önemli ölçüde güvence altına alınması ile birlikte, erteleme gerekçelerinin ortadan kalktığı dikkate alınarak, karara ilişkin özel durum açıklaması yapılmaktadır.

KCAER… Şirket Yönetim Kurulu’nun 15.02.2023 tarihli toplantısında, 06.02.2023 tarihinde meydana gelen, Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çevresindeki birçok ilimizi olumsuz etkileyen depremler sonrasında yürütülen aramakurtarma çalışmalarında kullanılması ve depremzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, 2023 yılı Şirket Olağan Genel Kurulu’nda belirlenecek bağış limiti içerisinden ve söz konusu yönetim kurulu kararının yapılacak ilk genel kurul toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulmak üzere, 3.000.000 TL’ye kadar ayni ve nakdi yardım yapılmasına karar verilmiştir.

YAT, YFMEN… Türkiye İş Bankası Grubu tarafından düzenlenen “Deprem Bağışına” katılım kapsamında, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilimizi yıkıcı bir şekilde etkileyen depremlerde zarar gören vatandaşlarımıza destek olunmasına ve ilgili bölgelerde ortaya çıkan ihtiyaçların teminine yönelik olarak Yönetim Kurulumuzun 15.02.2023 tarihli kararı uyarınca, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) 5.000.000 TL (beş milyon Türk Lirası) tutarında nakdi bağış yapılmasına karar verilmiştir. Söz konusu bağış, yapılacak ilk Genel Kurul Toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulacaktır.

19

ANHYT… Şirketin 01.01.2023-31.01.2023 dönemine ait brüt prim üretimi, hayat dalı 483.712.640,80.-TL, hayat dışı 354.967,76.-TL olmak üzere toplam 484.067.608,56.-TL olarak gerçekleşmiştir.

20

MAGEN…ESEN…NATEN… Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. sürdürülebilirlik hedefleri ile uygulamaları ve 2022-2026 dönemi stratejileri doğrultusunda, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kurumların iş birliği ile harekete geçmesini teşvik eden; insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında on evrensel ilkeye dayanan “Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact)”ne imzacı şirket olarak kabul edilmiştir.

21

SOKM… Bölgede bulunan mağazalardan depremden önemli derecede etkilenen ve kalıcı olarak kapalı kalacağı öngörülen mağaza sayısı yaklaşık 250 olup, mağazalarımızda hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Depolar ve mağazaların tümü kiralık ve sigorta kapsamındadır. Depremden etkilenen tüm mağazalarımızdaki hasarın tespitine ve tazminine yönelik olarak sigorta ekspertiz çalışmaları başlatılmıştır. Bölgedeki depolarda ilk belirlemelere göre faaliyetleri etkileyecek önemli derecede hasar oluşmamış olup, depolarımız faaliyetlerine devam etmektedir. Şirket güvenli olduğu tespit edilen mağazalarda bölge halka hizmet vermektedir.

ISMEN, IYM…CELHA… Toplam 28.980.815,63 adet Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş. (“CELHA”) paylarının Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Artaş”) ile Betatrans Lojistik İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. (“Beta”) tarafından devralınması nedeniyle, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“Kurul”) II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği’nin 11. maddesi uyarınca Artaş ve Beta’nın zorunlu pay alım teklifi yapma yükümlülüğü doğmuştur. 30.01.2023–15.02.2023 tarihleri arasında yapılan zorunlu pay alım teklifi 15.02.2022 itibarıyla tamamlanmıştır. Zorunlu Pay Alım Teklifi sürecinde pay alım teklifine karşılık veren yatırımcı olmamıştır.

ECILC… Şirketin maliki olduğu İstanbul İli, Sarıyer İlçesi, K.Ayazağa Mahallesi, 2 Pafta-36, 41, 398, 399, 400, 401, 403 Parseller’de kayıtlı taşınmazlar üzerinde, gerekli imar ve yasal süreçlerin tamamlanmasına bağlı olarak hasılat paylaşımı esasına dayalı bir gayrimenkul projesi geliştirilmesi amacıyla Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile müzakerelere başlanmıştır. Yürütülecek müzakereler sonucunda bağlayıcı bir sözleşme imzalanması durumunda Şirket tarafından kamuya açıklama yapılacaktır.

AZTEK… Şirket ile Amerika Birleşik Devletleri merkezli Harman International Industries, Inc. arasında orijinali 1 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan “Yetkili Distribütörlük Anlaşması”nın bir parçası olan ve anlaşmanın yıllık periyotlarda uzatılmasını içeren ek protokol 15.02.2023 tarihli olarak imzalanmıştır. Anlaşma gereği her yıl yenilenen ek protokolle taraflar orijinal anlaşmanın 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan yeni dönem için uzatılmasında mutabakat sağlamıştır.

GLYHO… Ocak 2023’te limanlarımıza gelen gemi sayısı 2022 yılı Ocak ayının %64 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da 2023 yılı Ocak ayında 2022 Ocak seviyesinin %279 üzerinde gerçekleşmiştir. Yolcu sayısındaki bu yükselişte Kanarya Adaları (Las Palmas, Lanzarote ve Fuerteventura) limanlarının da hesaplamaya dahil edilmiş olması etkili olmuştur. (Kanarya Adaları limanları hesaplamaya Ekim ayından itibaren dahil edilmiştir) Sektördeki toparlanmanın etkisiyle gemi doluluk oranlarının da 2022 başından bu yana artan bir ivmeyle yükseldiği görülmektedir. Limanlarımıza gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Ocak 2022`de %42 iken, Aralık 2022’de %98 olarak gerçekleşmiştir.

KLKIM… Sermaye Piyasası Kurul Karar Organı’nın, 09/02/2023 tarih ve 8/174 sayılı Kararı gözetilerek, Yönetim Kurulumuzun 15.02.2023 tarihli kararı çerçevesinde; 06.02.2023 tarihinde 10 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketi sebebiyle, ihtiyaçlara gereksinim doğduğu sürece res’en ya da talep üzerine, doğrudan ve/veya bağış toplamaya yasal yetkili kılınmış kurum ve kuruluşlar aracılığıyla depremzedelere ayni ve/veya nakdi bağış ve yardımda bulunulmakta olup, yapılan bağış ve yardımların türü, toplam tutarı ve bağış yapılan taraf/taraflar hakkında yapılacak 2022 olağan genel kurul toplantısında pay sahiplerine kapsamlı bilgi verilecek ve Şirketimiz 2023 yılı bağış sınırı bu yapılan ve devam eden bağış ve yardımların tamamını içerecek şekilde belirlenerek pay sahiplerinin onayına sunulacaktır. Bu kapsamda çalışma arkadaşları, yurt içi ve yurt dışı bayilerimiz ve tedarikçilerimiz ile el ele Kale Grubu olarak, topluluğumuzdaki desteklerimizi Kaleseramik Eğitim, Sağlık, ve Sosyal Yardım Vakfı üzerinden koordine etmekteyiz. Çalışma arkadaşlarımız, yurt içi ve yurt dışı bayilerimiz ve tedarikçilerimizin destekleriyle büyüyerek devam eden şartlı bağışlar, AFAD ile koordinasyon halinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Bu desteklerin yanı sıra özellikle, afet bölgesindeki Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş valilikleri ve Gaziantep Ticaret Odaları tarafından belirlenen kısa ve orta vadedeki ihtiyaçların giderilmesi ve kurulması gündemde olan çadır kentler ve benzeri yerleşim yerleri için gerekli olabilecek hijyen TIR’larının (Tuvalet ve duş) temini ve/veya teşrifatı için, Kale Grubu olarak hızlıca aksiyon alınmış olup, afet koordinasyon birimleri tarafından ihtiyaç görülmesi halinde, Kalekim Mersin ve Mardin lokasyonları da kullanıma açılacaktır.

HEKTS… Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Ferbis Tarım Ticaret ve Sanayi A.Ş’nin Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmesi amacıyla halka açılma amaçlı esas sözleşme değişikliği başvurusu 15.02.2023 tarihi itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yapılmıştır.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler