Finans

Piyasalara bakış

BİST 100 endeksi, dünkü işlem gününü; %2,51 oranında artışla 5495 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 68.2 Milyar Lira seviyesinde oldu. 88 hissede yükseliş görülürken, 11 hisse değer kaybına uğradı. HEKTS, BIMAS ve YKBNK hisseleri endekse en yüksek pozitif etkiyi yaparken, AEFES  hissesi ise negatif taraftaydı. BİST’e sektörel olarak baktığımızda; sadece 3 sektör endeksi negatif tarafta yer alırken, diğer sektör endeksleri ise pozitif tarafta kaldı. %4,70’lık artış ile en çok yükselenler arasında Bankacılık endeksi başı çekerken, bu endeksi %3,90 artış ile Madencilik endeksi takip etti. Yurtiçinde takip edilen Mayıs ayı Merkezi Bütçe Dengesi; 118,9 milyar TL fazla verdi. Haftalık olarak açıklanan TCMB-BDDK istatistiklerine göre, Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesapları; 2,53 Trilyon TL'den 2,57 Trilyon TL'ye çıktı. Yurt Dışında Yerleşik kişiler 9 Haziran haftasında; 261,8 Milyon Dolar hisse alımı yaptı. TCMB Brüt Rezervleri; 703 milyon dolar azalırken, Net Rezervleri; 2,52 Milyar Dolar arttı. Yurt içi yerleşiklerin Döviz Mevduatı ise; 1,78 Milyar Dolar düşüş gösterdi. Sabah saatlerinde, yeni dönemin ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Yılmaz, toplantının ardından yaptığı açıklamada: "Bir yandan yaşadığımız depremlerin yaralarını sararken, diğer yandan temel sorun olarak gördüğümüz enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız.” dedi.

ABD’de, dün yoğun veri gündemi içinde takip ettiğimiz Perakende Satışlar verisi; Mayıs'ta %0,3 oranı ile beklentinin üzerinde artarken, yıllık bazda da %1,23'ten %1,61'e yükseldi. Sanayi üretimi verisi; Mayıs ayında %0,2 oranında düştü ve senelik göstergesini incelediğimizde de %0,37'den %0,23'e geriledi. Haftalık olarak açıklanan İşsizlik Maaşı Başvuruları; 262 bin kişi ile 250 Bin kişilik beklentinin üzerinde geldi. Gün içerisinden diğer önemli veri olan Philadelphia Fed İmalat Endeksi; Haziran'da -13,7 seviyesi ile Ağustos 2022'den bu yana negatif bölgede kalmayı sürdürdü. Bir önceki ayda negatif bölgede olan New York Empire State İmalat Endeksi ise; 6,60 seviyesi ile pozitif bölgede yer aldı. Karışık görünüme sahip olan verilere rağmen, günün sonunda; Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü pozitif tamamladı.

Euro Bölgesi’nde dün, TSİ 15:15’te açıklanan ECB’nin faiz kararı ve ardından ECB Başkanı Lagarde’ın para politikasına yönelik yaptığı açıklamalar takip edildi. Banka Haziran ayı toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak Politika Faizini; %3,75’den %4,00’e, Marjinal Borçlanma(Gecelik Borç Verme) Oranını; %4,00’den %4,25’e ve Mevduat Faizini de; %3,25’den %3,50’ye yükseltti. Bu toplantı ile birlikte enflasyonla mücadele kapsamında faiz artış döngüsünü 8. toplantıda da sürdürdü. Karar metninde: ‘’Bugünkü faiz artışı, Yönetim Konseyi'nin enflasyon görünümüne ilişkin güncellenmiş değerlendirmesini, enflasyonun altında yatan dinamikleri ve para politikası aktarımının gücünü yansıtıyor’’ ifadesi kullanılırken, ekonomik projeksiyonlarında 2023 enflasyon tahmini; yukarı yönlü revize ile %5,4 (Önceki: %5,3) ve GSYİH beklentisi ise; %0,9 (Önceki:%1,0) oranı ile aşağı yönlü revize edildi. Karar metninden sonra basın toplantısını takip ettiğimiz ECB Başkanı Lagarde: fiyat baskılarının yüksek kalmaya devam ettiğini ve hala alınacak mesafe olduğunu belirtti. Lagarde ayrıca: Faiz artırımlarını durdurmayı düşünmediklerini belirtirken,  bu kapsamda Temmuz'da da faiz artırımının olacağına işaret etti. Başkan Lagarde'ın şahin tondaki tutumunun sürmesiyle birlikte risk iştahı baskılandı. Piyasa kapanışında; Dax endeksi yatay negatif kapanış gerçekleştirdi. İngiltere tarafında ise FTSE 100 endeksi pozitif tamamladı.

Asya borsalarına baktığımızda, bu sabah itibariyle; Nikkei 225 ve Şangay endekslerinde pozitif görünüm hakim. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) tarafından açıklanan  Kısa Vadeli Faiz Oranı; -%0,10 seviyesinde sabit bırakıldı. Banka, ultra gevşek para politikasını devam ettirdi ve beklentilerden daha güçlü enflasyona rağmen kırılgan ekonomik toparlanmayı desteklemeye devam etmek için faizleri çok düşük tutmayı sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, %2'lik enflasyon hedefi için fiyat istikrarı için teşvikleri devam ettirme kararı aldı. 

Ekonomik takvimde bugün, ABD’de; Michigan Üniversitesi’nin açıklayacağı Haziran ayı Tüketici Hissiyatı ve 1 yıllık Enflasyon Beklentisi takibimizde olacak. Euro Bölgesi'nde; Mayıs ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öne çıkarken, iç tarafta ise; TCMB'nin Haziran ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları anketi izleyeceğiz. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in TÜSİAD ve Türkiye Bankalar  Birliği Üyesi Bankaların genel müdürleriyle yapacağı toplantının kritik olacağı günde; Moody's 'in takviminde yer alan Türkiye Kredi Notu raporunu da takipte olacağız.

Küresel vadeli endekslerde, sabah saatlerinde; ABD piyasalarında negatif seyir hakim. Avrupa piyasaları ise pozitif ilerlemektedir. Borsa İstanbul’un, bugünkü işlem gününe pozitif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST 100 endeksi

19

3 günlük negatif kapanış sonrasında, dünkü işlem gününde alıcılı işlemlerin ön plana çıktığı endekste; 5495 puan seviyesinden kapanış gördük. Yeni güne de, bu kapsamda pozitif başlanması halinde; 5568 direnç seviyesi ilk etapta kritik olacak. Buranın aşılması durumunda; ilerleyen süreçte yeni rekor denemeleri görebiliriz. Diğer taraftan hacmin düşmeye başladığı endekste, olası negatif açılışta ise; 5422, 5350 ve 5315 destek seviyelerini sırasıyla izlemeye alabiliriz.

20

Dirençler: 5568/5730  Destekler: 5422/5315

21

KAP haberleri

ALARK: Bağlı Ortaklığı Alen Alarko Enerji Ticaret A.Ş., 4 ayrı lokasyonda Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 500 MW kurulu gücünde kapasiteye sahip olacak şekilde güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri ve bu tesisler kapsamında 500 MWsaat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulunmuştur.

ATSYH: Borsa İstanbul tarafından yapılan KAP açıklamasına istinaden Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Şirketin  Pazar Geçiş Başvurusunun, Kotasyon Yönergesi'nin 8/1-c maddesi koşulunu yerine getirmesi halinde durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verildiğinden Şirket, Kotasyon Yönergesi'nin 8/1-c maddesi koşulunu ivedi olarak yerine getirmek üzere çalışmalarına devam edecektir.

BRSAN: Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından gerçekleştirilen "Manavgat-Alanya-Gazipaşa-Anamur İlçeleri Faz-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Çelik Boru Mal Alımı İşi"' ihalesine, Noksel Çelik Boru San. A.Ş. ve Ümran Çelik Boru A.Ş. ile kurmuş olduğu iş ortaklığıyla katılmıştır. Söz konusu ihale 1.890.414.388 TL bedel ile iş ortaklığı tarafından kesin olarak kazanılarak, BOTAŞ'la sözleşme imzalanmıştır.

CEMAS: Bağlı ortaklığı Özışık İnşaat ve Gayrımenkul Yatırım A.Ş. İstanbul ili, Sarıyer İlçesi, Çayırbaşı Mahallesi, 530 ada 14 parsel üzerinde bulunan 1568 m2 arazi  ve üzerindeki 1.320  m2 kapalı alana sahip 2 adet bina ile  960 m2 kapalı alana sahip 1 adet fabrika binasının ,600/1568 hissesinin 8.120.000 TL bedelle Işıklar Turizm ve Filo İşletmeciliği A.Ş.den satın almıştır.

CWENE: Şirket ile müşteri DBE Elektrik Mühendislik Proje ve Danışmanlık A.Ş. arasında, 545 Wp güneş paneli ürünü için toplamda KDV Hariç 5.251.031,41 USD tutarlı ürün satışı konusunda anlaşma sağlanmıştır. Ürün satışına ilişkin toplam bedelin yaklaşık 1.858.865,12 USD tutarındaki kısmı tahsil edilmiştir.

DOAS: Şirketin maliki olduğu, Bursa İli, Osmangazi İlçesi, Fatih Mahallesi, İstanbul Caddesi, N327 adresinde bulunan ve halen bağlı ortaklığı Doğuş Oto Pazarlama ve Ticaret AŞ'nin satış ve satış sonrası hizmetler faaliyeti sunduğu gayrimenkulün, Arca Grup Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satışı konusunda yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılmış ve taşınmazın tapuda devir işlemi tamamlanmıştır. Belirtilen adresle sınırlı olmak üzere; bağlı ortaklığı Doğuş Oto Pazarlama ve Ticaret AŞ'nin satış ve satış sonrası hizmetler faaliyeti 30.06.2023 tarihi itibariyle sona erecek ve distribütörlüğünü yaptığı VW Binek, VW Ticari, Audi, Seat, Cupra markaların yetkili satıcısı ve yetkili servisi ile DOD yetkili satıcısı olarak Arca Grup Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ faaliyete başlayacaktır.

GRTRK: Yeşil enerji yatırımını gerçekleştirmek ve faaliyet alanını çeşitlendirmek amacıyla mülkiyeti %100 RAL Yatırım Holding A.Ş.'ye  (RALYH) ait olan, Bizim Menkul Değerler A.Ş. tarafından 6 Haziran 2023 tarihli raporla Şirket Değerlemesi yapılarak, şirket değeri 12.951.531 USD bulunan, RAL Enerji A.Ş. firmasının %50 hissesi 153.313.755,00 TL bedelle peşin olarak satın alınmıştır.

GWIND: Şirketin, ilgili başvurularından Düzce ili Gölyaka ilçesi ve Antalya ili Korkuteli ilçesi'nde kurulması planlanan 1 adet 50 MW'lık depolamalı RES ve 1 adet 50 MW'lık depolamalı GES (toplam 100 MW) projesi için sırasıyla ÖN/11901-6/05600 sayılı ve 08.06.2023 tarihli ve ÖN/11892-31/05606 sayılı ve 08.06.2023 tarihli önlisans verilmiştir.

HEDEF: Bağlı ortaklığı Hedef Portföy Yönetimi A.Ş 12.000.000 TL olan sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere 100.000.000 TL'ne arttırılması için Sermaye Piyasası Kuruluna izin başvurusunda bulunmuş olup, Sermaye Piyasası Kurulu izin başvurusunu onaylamıştır. Hedef Portföy Yönetimi A.Ş. yeni sermayenin Ticaret Sicil Müdürlüğüne tescili edilmesi için başvuru süreçlerini devam ettirmektedir. Şirketin bağlı ortaklığındaki iştirak oranında bir değişiklik söz konusu olmayacaktır. Yeni sermayenin tescili ile (B) grubu 89.500.000 TL payı olacak ve iştirak oranı %89,5 sabit kalacaktır.

HEKTS: Ankara İli, Sincan İlçesiinde veteriner tıbbi ilaç üretimi alanında yapılacak yatırım kararına istinaden; Şirket bahsi geçen şirket arasında "veteriner tıbbi ürün üretim tesisi, anahtar teslim kurulum sözleşmesi"" imzalanmış olup, şirketten 39.900.000 USD + KDV karşılığında hizmet alınacaktır. 

HKTM:  Firma inovasyon ve ileri teknolojilere odaklanan Mighty Buildings, Inc. ve onun Türkiye iştiraki olan Mighty Buildings ArGe Hizmetleri Limited Şirketi ile stratejik bir Ar-Ge ve hizmet iş birliği anlaşması imzalamıştır.

IEYHO: Bağlı ortaklığı Işıklar Turizm ve Filo İşletmeciliği A.Ş'nin aktifinde kayıtlı bulunan İstanbul ili, Sarıyer İlçesi, Çayırbaşı Mahallesi, 530 ada 14 parsel üzerinde bulunan 1568 m2 arazi  ve üzerindeki 1.320  m2 kapalı alana sahip 2 adet bina ile  960 m2 kapalı alana sahip 1 adet fabrika binasının ,600/1568 hissesinin 8.120.000 TL bedelle Özışık İnşaat ve Gayrımenkul Yatırım A.Ş.'ye 15.06.2023 tarihinde satılmıştır.

ISKPL: Şirket ile yurtiçindeki bir müşterisi arasında KDV hariç 6 milyon Euro tutarlı, Haziran 2023 tarihine kadar üretilerek teslim edilecek levhaların satışı konusunda anlaşıldığı ve söz konusu işleme ilişkin ilk ödemenin alındığı belirtilmişti. Müşteri söz konusu levhaların teslimatlarında kendilerinden kaynaklı ertelemeler olduğu ve levha alımlarının Aralık 2023 sonuna kadar tamamlanacağı konusunda Şirkete bilgilendirmiştir. Söz konusu siparişin %46,8'si tamamlanmıştır.

RALYH: Şirketin Bağlı Ortaklıklarından Ral Enerji A.Ş., T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından, YEKA GES-4 kapsamında toplam 100 MWe olan VİRANŞEHİR-4/GES (65 MWm/50 MWe) ve VİRANŞEHİR-9/GES (65 MWm/50 MWe) Güneş Enerji Santrali (GES) projesi yatırımı için toplam sabit yatırım tutarı 1.649.035.102,00 TL'lik Yatırım Teşvik Belgesi alınmıştır.

TUPRS: Şirket bağlı ortaklığı Entek Elektrik Üretimi A.Ş tarafından, depolama tesisi kurmak taahhüdü ile toplam 22 proje ile 1,4 GW ilave kapasite için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gerçekleştirdiği başvuruları Çavdar RES , Eren RES ve Yenidoğa RES olmak üzere sırasıyla 50,4 MW, 55 MW, 70 MW kurulu gücünde depolamalı rüzgâr enerji santrali kurulumuna dair üç ön lisans başvurusunun olumlu sonuçlandığı duyurulmuştur.

Pay alım / satım

AKFGY: (PAY ALIM)-(GERİ ALIM) Şirketin, bugüne kadar toplam 23.000.000 adet pay geri alınmış olup sermayeye oranı %1,77'dir.

ALMAD: (PAY ALIM)-(MEHMED NUREDDİN ÇEVİK) Şirketin, payları ile ilgili olarak 4,95 -5,20 TL fiyat aralığından 1.226.999,67 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki payları/oy hakları %35 sınırına ulaşmıştır.

AVGYO: (PAY ALIM)-(METRO AVRASYA INVESTMENT GEORGİA A.Ş.) Şirketin, payları ile ilgili olarak 3,67 TL – 3,82 TL fiyat aralığından 410.999,00 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki payları % 37,27 olmuştur.

AVGYO: (PAY ALIM)-(METRO TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş.) Şirketin, payları ile ilgili olarak; 14.06.2023 tarihinde 3,81 – 3,97  TL fiyat aralığından 597.455 TL toplam nominal tutarlı Alış ve 15.06.2023 Tarihinde 4,10 – 4,26  TL fiyat aralığından 143.897 TL toplam nominal tutarlı Alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki payları %0.66  olmuştur.

KUYAS: (PAY ALIM)-(MUHAMMED NEDİM ÖZDEMİR) Şirketin, payları ile ilgili olarak 33,50 – 33,52 TL fiyat aralığından 1.612.185 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki payları/oy hakları %4,352 sınırına ulaşmıştır.

LOGO: (PAY ALIM)-(GERİ ALIM) Şirketin, 59,75 – 60,75 fiyat aralığından 43.500 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki payları %3,91'ye ulaşmıştır.

MPARK: (PAY ALIM)-(GERİ ALIM) Şirketin, pay başına 69,70 TL – 71,00 TL (ağırlıklı ortalama 70,53 TL) fiyat aralığından toplam 30.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır. Geri alınan payların toplam nominal değeri 12.815.000 TL olup, bu payların sermayeye oranı %6,1600'e ulaşmıştır.

ULUFA: (PAY SATIM)-(KEVIN CLOWE) Şirketin, payları ile ilgili olarak 5,49 -5,75 TL fiyat aralığından 540.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki payları/oy hakları %22,14 sınırına ulaşmıştır.

Kaynak Galata Menkul Değerler

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler