Ekonomi

Sabah stratejisi

YaÅŸanan deprem felaketi sonrasında borsa Ä°stanbul bu hafta 14 Åžubat 2023 akÅŸamına kadar kapalı kalmaya devam edecek. Yurtdışı tarafta, PerÅŸembe günü ABD’de ihracı gerçekleÅŸtirilen 30 yıllık tahvillere gelen düşük talep sonrası genel olarak faizler yükseliÅŸ eÄŸilimine girdi. 2 yıllıklarda %4,53, 10 yıllıklarda %3,75 test edildi. Veri tarafında bugün TCMB Cari Dengeyi açıklayacak. AB ülkelerinin ekonomi ve maliye bakanları Brüksel’de bir araya gelecekler. ABD’de ise Salı günü TÃœFE, ÇarÅŸamba günü Perakende Satışlar ve PerÅŸembe günü ÃœFE takip edilecek önemli veriler arasında. ÇarÅŸamba günü ayrıca ECB BaÅŸkanı Lagarde’ın konuÅŸması izlenebilir.
 


MAKROEKONOMÄ°

Yurt içinde, TÜİK tarafından aralık ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi aralık ayında beklentilerden daha iyi bir görünüm sergiledi, kasım ayına ilişkin sanayi üretimindeki düşüş de sınırlı iyileştirildi. Dış talepte yavaşlama son dönemde iç talep odaklı sektörlerdeki iyileşmeyi öne çıkarsa da aralıkta iç ve dış talep odaklı sektörlerin daha dengeli bir görünüm sergilediği görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de kasım ayındaki aylık %1 düşüş ardından aralıkta aylık %1,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak ardı ardına iki aydır düşmekte, ancak kasım ayına göre düşüş hızı azaldı. Kasımdaki yıllık %1,1 düşüş ardından aralıkta %0,2 düştü. (Bloomberg beklentisi aralıkta yıllık %1,9 düşüş ve aylık %0 büyüme idi).

  • Ä°hracat görünümü için izlediÄŸimiz ara malı imalatı, yatırımların seyrine dair fikir veren sermaye malı imalatı ve tüketimin seyri konusunda izlenen verilerden dayanıksız tüketim malları imalatı sanayi üretimine aralık ayında güçlü katkı veren kalemler oldu. Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji grubundaki son dönemdeki güçlü artışların bir nevi düzeltmesi niteliÄŸinde bu kalemde aylık düşüş gözlense de diÄŸer teknoloji alt gruplarında aylık bazda üretim arttı. Aralıkta imalat sanayi kalemi altındaki 24 sektörün 18’inde aylık artış yaÅŸandı, diÄŸer ulaşım araçlarının imalatı (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.), içecek, deri, aÄŸaç, mobilya ve makine imalatı artışlara öncülük etti. Bilgisayar, kok kömürü ve kağıt sektörlerinde ise en çok düşüşlerin yaÅŸandığı görüldü.
  • Büyüme görünümüne ışık tutması açısından çeyreksel olarak bakıldığında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre sanayi üretimi bir önceki çeyreÄŸe kıyasla %2 arttı, önceki çeyrek %4,2 düşmüştü. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre bir önceki yılın aynı çeyreÄŸine göre sanayi üretimi ise 3. çeyreÄŸe göre yavaÅŸladı ve %2,1 artıştan %0,6 artışa yavaÅŸladı. Bu arada 4. çeyreÄŸe iliÅŸkin büyüme verisi 28 Åžubat’ta açıklanacak, veriler 4. çeyrekte 3. çeyreÄŸe göre ılımlı bir yavaÅŸlama görebileceÄŸimize iÅŸaret etmekte.
  • Ocak ayına iliÅŸkin öncü göstergeler sanayi üretiminde aralık ayına göre kısmi toparlanmaya iÅŸaret etmekte, yılın geri kalanında ise deprem bölgesindeki üretim kaybının diÄŸer bölgelerdeki üretim artışıyla ne ölçüde dengeleneceÄŸi belirleyici olacak. Günlük olarak izlediÄŸimiz elektrik tüketimi verileri depremin etkisiyle geçen haftaya göre ortalamada %7,5 civarı düşmüş durumda.
  • Bu arada imalat PMI, ocakta 50,1 seviyesine yükselerek büyüme bölgesine geçti. Hizmet ve perakende ticaret sektörleri güven endekslerindeki düşüşlere karşın baÅŸta tüketici güveni olmak üzere, reel kesim ve inÅŸaat sektörleri güven endekslerinde artış gözlendi. Gelecek üç aydaki ihracat sipariÅŸlerinde Mayıs 2021’den bu yana en güçlü artış görüldü. Dış talepte yavaÅŸlama beklentisi sürse de Çin ve Avrupa odaklı geliÅŸmeler, küresel ekonomideki yavaÅŸlamanın önceki öngörülere göre daha sınırlı olabileceÄŸine iÅŸaret etti. Kredi kartı harcamaları ocak ayında ise aralıktaki rekor seviyeye yakın seyrederek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne iÅŸaret etti. Buna karşın ocakta kapasite kullanım oranı %75,8 seviyesine geriledi, ihracat 19,4 milyar USD ile 2022 yılı ortalaması olan 21,2 milyar USD’nin altında gerçekleÅŸti.


Ayrıca TÜİK tarafından aralık ayı iÅŸ gücü istatistikleri yayınlandı. Arındırılmış iÅŸsizlik oranı aralık ayında 0,1 puanlık sınırlı artışla %10,3 seviyesinde gerçekleÅŸti. Arındırılmamış iÅŸsizlik oranı da 0,5 puanlık artışla %10,4 seviyesine yükseldi. Arındırılmış verilere göre aralıkta istihdamda 18 bin kiÅŸilik artış görülürken son üç aydaki aralıksız toplam istihdam artışı 568 bin kiÅŸi seviyesine ulaÅŸtı, iÅŸsiz sayısı ise 62 bin kiÅŸilik artış kaydetti. Ä°ÅŸ gücüne katılım oranı ise 0,1 puanlık sınırlı artışla %54,1 seviyesinde kaydedilirken, istihdam oranı da %48,5 seviyesinde yatay seyretti. Kadın iÅŸsizlik oranı %13,1’den %14,4’e yükselirken, erkek iÅŸsizlik oranı ise %8,7’den %8,2’ye geriledi.

  • 2022 yılında ekonomik aktivitedeki güçlü seyir ve turizmdeki toparlanmayla bir önceki yıla göre istihdam 1,6 milyon kiÅŸilik artışla 31,6 milyona ulaÅŸarak rekor seviyede gerçekleÅŸirken, iÅŸsiz sayısı ise 115 bin kiÅŸilik düşüşle 3,6 milyona geriledi, iÅŸ gücüne katılım oranı ortalama %51,3’ten %53,1 seviyesine yükseldi, iÅŸsizlik oranı da ortalama %12’den %10,5 seviyesine iyileÅŸti. OVP’de 2022 yılına iliÅŸkin ortalama iÅŸsizlik oranı tahmini %10,8 seviyesinde bulunmaktaydı, bu kapsamda geçen yıl iÅŸsizlik oranında OVP hedefinden daha iyi bir performans elde edildiÄŸi gözlenmekte, OVP’de 2023 yılı ortalama iÅŸsizlik oranı tahmini ise %10,4 seviyesinde bulunmakta.
  • Tamamlayıcı göstergelerde ise aralıkta kısmi zayıflamalar gözlendi. Aralık ayında atıl iÅŸ gücü oranı %20,8’den %21,4 seviyesine yükselirken, daha fazla çalışmak istediÄŸi halde haftalık 40 saatten az çalışan kiÅŸilerin de iÅŸsiz sayısına eklenerek bulunan zamana baÄŸlı eksik istihdam ve iÅŸsizlerin bütünleÅŸik oranı %14,3’ten %14,9’a ve iÅŸsiz ve potansiyel iÅŸ gücünün bütünleÅŸik oranı ise %16,9’dan %17,2’ye yükseldi (Åžekil 2).
  • Öncü göstergeler kapsamında ocak ayına iliÅŸkin anket göstergeleri ise istihdamda karışık bir görünüme iÅŸaret etmekte. S&P Global/Ä°SO imalat sanayi raporunda, istihdamın ocakta üst üste üçüncü ay yükseldiÄŸi belirtilmekteydi. Bunun yanında, sektörel güven endekslerinde ocak ayında gelecek üç aya iliÅŸkin istihdam beklentileri, hizmet sektöründeki yatay seyir hariç gerilemiÅŸti.
  • Ocak ayında Ä°ÅžKUR’un yayınladığı açık iÅŸ ve iÅŸe yerleÅŸtirme verilerine baktığımızda ise açık iÅŸlerde tüm sektörlerde artışlar görüldü. Ä°ÅŸe yerleÅŸtirme verilerinde ise tüm sektörlerde düşüşler gözlendi, en fazla düşüş hizmetler sektöründe gözlendi.

ABD tarafında, ÅŸubat ayına iliÅŸkin Michigan Ãœniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 64,9’dan 66,4 seviyesine yükselerek beklentilerin (65) üzerinde artış sergiledi ve böylece geçen yılın ÅŸubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaÅŸtı.

Cuma günü diğer yandan, Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %7,5 seviyesinde sabit tuttu ve böylece son üç toplantıda mevcut faiz seviyesini korudu. Ayrıca Banka, enflasyon risklerinin kötüleşmesi durumunda önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarını değerlendireceğinin sinyalini verdi. Rusya Merkez Bankası Başkanı ise, küresel resesyon riskinin azaldığını belirterek, Rusya ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında büyümesini beklediklerini belirtti.

19

Rusya BaÅŸbakan Yardımcısı Novak, petrolde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacaklarını belirterek, bu kapsamda Rusya’nın, mart ayında petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacağını söyledi. Buna karşın OPEC+ Grubu, Rusya’nın 500 bin varil kesintiye gitmesine raÄŸmen üretimi aynı miktarda sürdüreceÄŸini belirtti.

20

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

21
  • ABD tarafında, piyasaların odak noktasında Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden yarın ocak ayı TÃœFE verisi ve perÅŸembe günü ise ocak ayı ÃœFE verisi olacak. Aralık ayında TÃœFE, aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,1 gerilemiÅŸti ve yıllık bazda %7,1’den %6,5 seviyesine yavaÅŸlayarak Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleÅŸmiÅŸti. Ocakta ise manÅŸet TÃœFE’nin aylık bazda %0,5 artış kaydetmesi ve yıllık bazda %6,5’ten %6,2 seviyesine yavaÅŸlaması ve çekirdek TÃœFE’nin ise aylık artış hızının bir önceki aya benzer ÅŸekilde %0,3 seviyesinde gerçekleÅŸmesi ve yıllık bazda ise %5,7’den %5,4 seviyesine yavaÅŸlaması bekleniyor. ManÅŸet ÃœFE’nin ise ocakta aylık bazda %0,4 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda %6,2’den %5,4 seviyesine yavaÅŸlaması bekleniyor. Ayrıca üretimin seyrine iliÅŸkin olarak çarÅŸamba günü ocak ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Sanayi üretimi, aralıkta aylık bazda %0,7 oranında gerilemeyle beklentilerin üzerinde düşüş kaydederek düşüşünü üçüncü aya taşımıştı, kapasite kullanım oranı da %79,4’ten %78,8’e gerilemiÅŸti. Ocak ayı PMI raporunda ise tedarik zinciri sorunlarının hafiflemeyi sürdürmesi, ekonomide yumuÅŸak bir iniÅŸ beklentilerinin artması ve iç ve dış talep koÅŸullarının iyileÅŸmesine yönelik artan beklentilerin etkisiyle imalat sektörü firmalarının gelecek döneme iliÅŸkin iyimserlik göstergesinin son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaÅŸmasının iÅŸaret ettiÄŸi üzere imalat sektörünün önümüzdeki dönemde toparlanması beklenmekte. Bu kapsamda, ocakta sanayi üretiminin aylık bazda %0,5 artışla toparlanması ve kapasite kullanım oranının da %79,1 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında, imalat sanayinin gidiÅŸatına iliÅŸkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ÅŸubat ayı verisi de çarÅŸamba günü izlenecek. New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ocak ayında, -11,2 seviyesinden -32,9 seviyesine gerileyerek pandeminin etkili olduÄŸu 2020 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleÅŸmiÅŸti. Öte yandan, iç talebin seyrine iliÅŸkin sinyal verecek olan perakende satışlar ocak ayı verisi de çarÅŸamba günü açıklanacak. DiÄŸer yandan, istihdam piyasası verilerinden, perÅŸembe günü haftalık yeni iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları, 186 bin kiÅŸi seviyesinden 196 bin kiÅŸi seviyesine hafif yükselmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduÄŸuna iÅŸaret etmiÅŸti. Bunun yanında konut piyasası verilerinden, perÅŸembe günü ocak ayı konut baÅŸlangıçları ve gelecek döneme iliÅŸkin konut talebinin bir göstergesi olan inÅŸaat izinleri verileri takip edilecek. Ayrıca hafta boyunca Fed üyelerinin gerçekleÅŸtireceÄŸi konuÅŸmalar da Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
  • Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde geçen yılın son çeyreÄŸine iliÅŸkin GSYH büyümesi revize verileri yarın açıklanacak. Öncü verilere göre, geçen yılın son çeyreÄŸinde yüksek seyreden enflasyon, devam eden enerji krizi ve ECB’nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaÅŸan finansal koÅŸulların etkisiyle Euro Bölgesi ekonomisinin çeyreksel bazda büyüme hızı %0,3’ten %0,1 seviyesine yavaÅŸlamıştı. Bununla birlikte, son dönemde Avrupa’da doÄŸal gaz fiyatlarının gevÅŸemesinin yanında, tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesiyle fiyat artışı baskılarının zayıflaması, enflasyonda tepe noktanın geride kaldığının deÄŸerlendirilmesi ve Çin’de birçok kısıtlayıcı tedbirin gevÅŸetilmesinin etkisiyle bölgede olası resesyonun öngörülenden daha hafif olması beklentilerinin arttığı gözlenmekte. ECB BaÅŸkanı Lagarde da, Euro Bölgesi ekonomisine iliÅŸkin olarak küçük bir daralmanın artık resesyondan daha olası olduÄŸunu belirterek bu duruma iÅŸaret etmiÅŸti. DiÄŸer yandan, İngiltere’de ocak ayına iliÅŸkin TÃœFE verisi de çarÅŸamba günü izlenecek. Ä°ngiltere’de aralık ayında TÃœFE, aylık bazda %0,4 artışla beklentilerle uyumlu olarak artış kaydederken, yıllık bazda ise %10,7’den %10,5 seviyesine gerilemiÅŸti ve böylece ekim ayında ulaÅŸtığı 1981’den bu yana en yüksek seviye olan %11,1’den son üç ayda yavaÅŸlamayı sürdürmüştü. Ocak ayında ise TÃœFE’nin aylık bazda %0,4 oranında düşüş sergilemesi ve yıllık bazda ise %10,5’ten %10,2’ye yavaÅŸlaması bekleniyor. Ä°ngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükselttiÄŸi bu ayın başındaki toplantısının ardından yayınladığı karar metninde, enflasyonun büyük olasılıkla tepe yaptığını ve kasım ayında tahmin edilene göre bu yıl daha fazla düşüş beklendiÄŸini ifade etmiÅŸti. DiÄŸer yandan, bugün Avrupa Komisyonu, bölge ekonomilerine iliÅŸkin yeni ekonomik tahminlerini yayınlayacak. Bunun yanında baÅŸta çarÅŸamba günü Lagarde’ın, Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleÅŸtireceÄŸi konuÅŸması olmak üzere, ECB üyelerinin bu haftaki konuÅŸmaları da, Banka’nın para politikasına iliÅŸkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.
  • Asya tarafında ise, yarın Japonya ekonomisinin geçen yılın son çeyreÄŸine iliÅŸkin öncü GSYH büyüme verileri izlenecek. Ayrıca perÅŸembe günü Japonya’da ocak ayına iliÅŸkin dış ticaret verileri yayınlanacak. Küresel çapta yavaÅŸlamanın ve Çin’deki Yeni Ay Yılı tatilinin neden olduÄŸu talep düşüşünün etkisiyle Japonya’da yıllık bazda ihracatın %11,5 artıştan %1,4 düşüşe geçmesi beklenirken, ithalatın artış hızının da küresel çapta emtia fiyatlarının ılımlı seyri ve Yen’de son dönemdeki görece istikrarlı seyrin etkisiyle bir önceki aya benzer ÅŸekilde %20,7 seviyesinde artış sergilemesi beklenmekte.

Yurt içinde ise, bugün aralık ayı perakende satış ve ciro endeksleri ile cari işlemler dengesi verileri, çarşamba günü ocak ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi ve tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verileri, perşembe günü aralık ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri ve konut fiyat endeksi ve cuma günü ise, ocak ayı konut satışları ve aralık ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri takip edilecek. Cuma günü ayrıca TCMB tarafından şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.

  • Tüketim harcamalarına dair izlediÄŸimiz perakende satış hacmi ekimde aylık %1,6 artışın ardından kasımda aylık %1,5 artış kaydetmiÅŸti, yıllık artış hızı ise %9,3’ten %12,1 seviyesine yükselmiÅŸti. Bu kapsamda veriler, iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğüne iÅŸaret etmiÅŸti. Ciro endekslerinin ise kasım ayında aylık bazda artış hızlarında yavaÅŸlama gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiÄŸi görülmüştü, yıllık ÃœFE baz alındığında reel bazda ise son altı aydır azalış görülmekteydi.
  • Kasım ayında dış ticaret açığının ekim ayına göre geniÅŸlemesi ve hizmet gelirlerinde de aylık düşüş sonrasında cari açık ekim ayına göre belirgin artmıştı. Bununla birlikte kasım ayında 4 milyar USD olan piyasa beklentilerinin altında açıklanarak 3,67 milyar USD gerçekleÅŸmiÅŸti. (Ä°lk 11 ayda cari açık ortalama 3,8 milyar USD seviyesindeydi.) Altın ve enerji hariç cari iÅŸlemler dengesi ise 2021 yılı aynı dönemdeki 3 milyar USD fazlanın üzerinde fazla vererek 5,3 milyar USD gerçekleÅŸmiÅŸti. Kasım ayında 12 aylık kümülatif açık 43,4 milyar USD’den 45 milyar USD’ye çıkarak cari açık/GSYH* oranını %5,2 seviyesinden %5,3 seviyesine getirmiÅŸti. (*GSYH olarak 2022 yılı 3. çeyrek gerçekleÅŸme baz alındı) TÜİK verilerine göre aralık ayında dış ticaret açığı aylık %10,7 artışla 8,8 milyar USD’den 9,7 milyar USD seviyesine yükselmiÅŸti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık %6 düşüş sergileyerek düşüşünü beÅŸinci aya taşımıştı, bununla birlikte yıllık bazda artış hızı ise %44,6’dan %26,8’e yavaÅŸlamıştı. Bu kapsamda, aralık ayında cari açığın aylık bazda artış sergilemesi beklenebilir. Bloomberg Anketi’ne göre aralık ayında cari açığın aylık bazda 5,5 milyar USD seviyesinde açık vermesi bekleniyor. Bu seviyelerde gerçekleÅŸebilecek cari açıkla ise 12 aylık kümülatif cari açık 45 milyar USD seviyesinden 47,3 milyar USD’ye çıkacak, GSYH oranı da 3. çeyrek verisini baz aldığımızda %5,3’den %5,6’ya yükselecek.
  • Bütçe dengesi, aralık ayında 118,6 milyar TL açık vermiÅŸti, 2021 yılı Aralık ayında ise 155 milyar TL ile rekor seviyede açık verilmiÅŸti. Nihayetinde 2022 yılının genelinde bütçe açığı 139,1 milyar TL seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸti ve yıllık bütçe açığı, OVP’de 461 milyar TL (milli gelirin %3,4’ü) açık olarak belirlenen hedefin 322,1 milyar TL altında kaydedilmiÅŸti, 2021 yılı genelinde ise bütçe açığı 201,5 milyar TL seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸti. Öncesinde açıklanan Hazine nakit dengesi, ocakta gelirlerde artışın yanında, giderlerde ise faiz giderlerindeki artışa karşın faiz dışı giderlerdeki düşüşün etkisiyle 54,3 milyar TL açık vermiÅŸti, bu kapsamda ocakta bütçenin açık vermesi beklenebilir.
  • Kasım ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %5,36’dan %3,76 seviyesine yavaÅŸlarken, yıllık artış hızı ise %188,2’den %174,3 seviyesine gerilemiÅŸti ve böylece eylül ayında ulaÅŸtığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %54 artmıştı.
  • Toplam konut satışları, aralıkta aylık bazda %76,5 artış kaydederek yükseliÅŸini ikinci aya taşımıştı ve 207.963 adet seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸti, bunun yanında yıllık bazda aralık ayında %8,2 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü altıncı aya taşımıştı. Toplam konut satışlarının 2022 yılı genelinde ise bir önceki yıla göre %0,4 oranında sınırlı düşüşle 1,49 milyon adet seviyesinde gerçekleÅŸtiÄŸi gözlenmiÅŸti. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise aralık ayında aylık %5 oranında artış kaydetmiÅŸti ve böylece yükseliÅŸini üçüncü aya taşımıştı, bunun yanında yıllık bazda %18,6 oranında düşüşle son altı ayda gerilemeyi sürdürmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

Koç Holding (KCHOL, Pozitif): Koç Holding’in 2022 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı 27.784mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 21.855mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 21.028mn TL’nin üzerinde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Beklentilerin üzerinde açıklanan kar rakamında, özellikle, TüpraÅŸ, Ford Otosan, Arçelik ve Yapı Kredi Bankası’nın beklentilerden daha iyi kar rakamları açıklamaları etkili olmuÅŸtur. Holding 4Ç2021’de 5.776mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Dördüncü çeyrek yüksek kar rakamıyla birlikte Holding’in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı 69,8 milyar TL’ye ulaÅŸmıştır. Holding 2021 yılında 15,2 milyar TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2023 Ocak ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %84 oranında artarak 1.807mn TL’ye yükselmiÅŸtir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %101 artarak 1.529mn TL olmuÅŸtur.

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu 06.02.2023 tarihinde toplanarak, bedelsiz pay alma alma hakkı kullanım baÅŸlangıç tarihinin 14.02.2023 olarak belirlenmesine, bu iÅŸlemlerle ilgili olarak Merkezi Kayıt KuruluÅŸu’na (MKK) baÅŸvurulmasına, karar vermiÅŸti. Yönetim Kurulu 10.02.2023 tarihinde toplanarak, Ãœlkemizde yaÅŸanan deprem felaketi nedeniyle Borsa Ä°stanbul Yönetimi tarafından, Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 14 Åžubat 2023 Salı günü akÅŸamına kadar kapatılması yönünde alınan karar nedeniyle, bedelsiz pay alma hakkı kullanım baÅŸlangıç tarihinin 17.02.2023 olarak deÄŸiÅŸtirilmesine oy birliÄŸiyle karar vermiÅŸtir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), KahramanmaraÅŸ merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaÅŸlara yönelik kredi kartı limitlerinin artırılması, asgari borçların ve kredi vadelerinin ötelenmesi dahil birçok ilave karar aldı. BDDK, depremlerden etkilenen vatandaÅŸların borçlarına yönelik esnekliklerin kapsamını geniÅŸletti. Buna göre kredi kartlarında uygulanan limite baÄŸlı yüzde 20 ve yüzde 40 oranındaki asgari tutar ayrımı kaldırılarak, asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlendi. Kredi kartlarının limitlerinin artırılması amacıyla, kart limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırlar yükseltilerek bankalarca toplam kart limitinin ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aÅŸmayacak ÅŸekilde belirlendi. Kaynak: Bloomberght

Sigortacılık: Türkiye Sigorta BirliÄŸi (TSB) Yönetim Kurulu’nun 10 ili etkileyen depremlere iliÅŸkin aldığı tavsiye kararları duyuruldu. Kararlar kapsamında; hasar gören yerler ve hasar oluÅŸan bölgede ikamet eden sigortalılar için saÄŸlık sigortası kapsamında uygulanan muafiyetlerde esneklik saÄŸlanması, provizyon ile ilgili bekleme sürelerinin minimize edilmesi ve sigortalılara kolaylık saÄŸlanması tavsiye edildi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türk Ä°laç ve Serum (TRILC): Şirket’in 4Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 8,2mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Åžirket 27,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiÅŸti. Åžirket’in satış gelirleri 4Ç2022’de geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 oranında artış göstererek 170,3mn TL olurken, satışların maliyeti de %28 oranında azalarak 120,2mn TL olarak kaydedilmiÅŸtir. Buna baÄŸlı olarak brüt kar 50,1mn TL olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Åžirket 4Ç2021’de 4,8mn TL brüt zarar kaydetmiÅŸti.  Şirketin operasyonel giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %64,8 oranında azalarak 4,6mn TL olarak açıklanmıştır. DiÄŸer faaliyetlerden 13,4mn TL’lik net giderin ardınan 4Ç22’de 32mn TL faaliyet karı kaydedilmiÅŸtir. FAVÖK de 4Ç2022’de 47,9mn TL (4Ç21: 15,8mn TL zarar) olmuÅŸtur. Åžirket’in bu çeyrekte kaydettiÄŸi 26,5mn TL’lik net finansman gideri ve 1,3mn TL’lik vergi geliri sonucunda 2022 yılı 4. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 8,2mn TL olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.

4. çeyrek kar rakamıyla birlikte Åžirket’in Ocak-Aralık dönemi ana ortaklık net dönem karı 66,4mn TL ile geçen senenin aynı dönemine göre %78,7 artmıştır.

Altınyağ Madencilik (ALMAD): Yönetim Kurulunun yaptığı toplantıda;

1)Şirketin Tekirdağ İli, Malkara İlçesindeki maden sahası bölgesinde bulunan Tarla niteliğindeki taşınmazın tamamının 1,2mn TL peşin bedelle satın alınmasına,
2-)Åžirketin toplam 1,2mn TL bedelle satın almış olduÄŸu taşınmazın SPK’nın (II-23.3) Önemli Nitelikteki Ä°ÅŸlemler ve Ayrılma Hakkı TebliÄŸi çerçevesinde deÄŸerlendirilmesi sonucu satın alma iÅŸleminin önemli nitelikte iÅŸlem olmadığına, karar verilmiÅŸtir.

Ege Seramik (EGSER): Şirketin Yönetim Kurulu’nun toplantısında alınan sermaye artırımı kararı çerçevesinde, Åžirket ortaklarından Ä°brahim Polat Holding A.Åž., Ä°brahim POLAT, Adnan POLAT ve Murat POLAT, Åžirket faaliyetlerinin finansmanında kullanılmak üzere 225,9mn TL tutarındaki sermaye avansını Åžirketin banka hesabına nakden yatırmışlardır. Åžirket ortaklarının nakden yatırdığı bu tutarlar yapılması öngörülen nakit sermaye artırımında ortaya çıkacak adı geçen ortakların nakit sermaye koyma borçlarının (yeni pay alma haklarının) mahsubunda kullanılacaktır.

Merko Gıda Sanayi (MERKO), Frigo-Pak Gıda (FRIGO): Şirketin iÅŸletme konusu içinde yer alan, ticari faaliyetlerinin bir gereÄŸi olarak ve Åžirketin yararı dikkate alınarak, Åžirketle iktisadi ve mali iliÅŸkisi bulunan Frigo-Pak Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Åž. ‘nin Türkiye Ä°ÅŸ Bankası A.Åž. Zincirlikuyu Ticari Åžubesi ile imzalamış olduÄŸu Genel Kredi ve Gayrinakdi Kredi SözleÅŸmesi’nden doÄŸmuÅŸ ve doÄŸacak tüm borçlarına, 2mn USD tutarla müteselsil kefil olunmasına, anılan sözleÅŸmenin bu sıfatla imzalanmasına, sözleÅŸmedeki hüküm ve yükümlülüklerinin Åžirket açısından geçerli ve baÄŸlayıcı olduÄŸuna karar verilmiÅŸtir.

Sarkuysan Elektrolikit (SARKY): Yakın gelecekte ortaya çıkabilecek fırsatları deÄŸerlendirmek ve ilgili sektörlerdeki iÅŸ birlikleri ve yatırımları gerçekleÅŸtirmek amacıyla , her nevi metal üretimi, pazarlaması ve satışı konularında faaliyet göstermek üzere kurulacak olan 300mn TL sermayeli, “Crw Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Åžirketi” ünvanlı ÅŸirketin sermayesine %42,50 oranında 127,5mn TL ile iÅŸtirak edilmesine karar verilmiÅŸtir.

Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri (YAPRK): Şirketin projesi kapsamında makine ekipman alınması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı – Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı”ndan yararlanmak için gerekli çalışmaların gerçekleÅŸtirilerek baÅŸvuru iÅŸlemlerinin yapılmasına, program çerçevesinde Hibe SözleÅŸmesi imzalanması ve baÅŸvuru ile uygulama aÅŸamasındaki ilgili belgelerin imzalanmasına/onaylanmasına ve bu konudaki tüm iÅŸlemler için Yönetim Kurulu Ãœyesi Åžebnem GÖKER’in yetkilendirilmesine oy birliÄŸi ile karar verilmiÅŸtir. Yatırımın tahmini maliyeti KDV hariç 4mn TL. olup, hibe oranı %50’dir.

FAÄ°Z PÄ°YASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 1 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli)  haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 183 milyar TL oldu. 

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta günlük bazda yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 60 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 170 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler