Kültür

Sakin ol, sinirlerine hakim ol!

Sakin ol, sinirlerine hakim ol!

Sevgili okurlarım bir seçim dönemine girdik. Bugün itibarıyla 40 gün sonra sandık başına giderek oylarımızı kullanacağız.

Kim nereye verecekse versin ama herkes mutlaka sandık başına gidip vatandaşlık görevini yerine getirsin. Bazılarının “Bunların hiçbirini beğenmiyorum benim kafama göre kimnse yok” dediklerini duyuyorum zaman zaman. Ben de onlara “Sandığa git tam kafana göre olmasa da, senin tam idealindeki siyasetçi olmasa da, kendine en yakın olana oyunu ver” diyorum.

Her parti mitinglerde kullanmak üzere kendilerine müzikler şarkılar seçmiş.

Mesela iktidar partisi Kenan Doğulu’nun “Yaparım bilirsin” şarkısının bestesini almış, sözlerini değiştirerek şimdiye kadar yaptıklarını anlatıyor şarkı olarak.

Mesela ana muhalefet partisi Levent Yüksel’in “Yine baharlar gelecek” şarkısının bestesinin üzerine yeni sözler yazmış. Seçimden sonra iktidara geldiklerinde neler yapacaklarını anlatıyorlar.

Seçime katılacak diğer partilerin de vardır araştırmaya gerek duymadım. Böyle şarkılarla kendi kitlelerinin kenetlenmesini sağlıyorlar. Güzel bir şey bana göre de müzik eşliğinde miting yapmak

19

Şarkılar güzel de, son zamanlarda güzel olmayan hareketler olmaya başladı. Hemen birkaç örnek vereyim.

20

Mesela; Malatya’da ana muhalefet partisi il başkanına yumruklu saldırı oldu.

21

Mesela; İyi Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına tabancayla ateş edildi. “İnşaat bekçisi hırsız kovalarken ateş etmiş, yakaladık” dediler. Ama parti yetkilileri hiç inandırıcı bulmamışlar. İnşaatın bulunduğu yerden atılan mermi parti binasına kadar gelmez, gelemez diyor uzmanlara soran parti yetkilileri.

Mesela; sakallı bir adamBiz Hizbullah’ız. Biz devletçiyiz. Kafalarını keseriz. Biz cihada hazırızdiyor, hem de sokak röportajında kameralara karşı söylüyor. Çok tepki alınca bir video çekip yanlış anlaşıldım gibi bir şeyler geveliyor. Bu şahıs “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıyor. Savcılık ifadesi ardından gönderildiği Sulh Ceza Hakimliği’nde adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor.

7 Haziran 2015 seçimlerinde hiçbir parti hükümeti kurmaya yetecek kadar oy alamamıştı, seçimlerin 1 Kasım tarihinde yenilenmesine karar verilmişti, hepimiz yaşadık o günleri. Belki unutmuş olanlar vardır yeniden hatırlatmak istedim. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar geçen 146 günde meydana gelen terör olaylarında 862 insanımız hayatını kaybetmişti.

Bir daha böyle olayların yaşanmamalı, suçsuz günahsız insanların hayattan koparılmamalı.

O nedenle bütün partilerin liderlerine ve parti yöneticilerine sesleniyorum. Sert konuşmalar yapmasınlar, birbirlerine hakaret etmesinler. Yılların siyasi tecrübesine sahip lider öyle sert konuşunca onun ağzına bakan genç insanlar da galeyana gelir.

Sert konuşmaların arasında esprili tavırlar da var tabii. Mesela gergin olduklarını ima ederek birisi birisine “papatya çayı” içmesini, diğeri de ona “rezene çayı” içmesini tavsiye etmesi güzel ve hoş bir davranış bence. Birbirlerine hakaretler yağdırıp avaz avaz bağırmak yerine böyle esprili yaklaşımlar olmalı.

Ben buradan güzel şarkılarla mitingler yapan tüm liderlere haddim olmayarak, ya da haddim olarak bir şarkı tavsiye ediyorum. Hepsi aynı şarkıyı seçim otobüslerinde çalıp önce kendileri defalarca dinlesinler, sonra halka dinletsinler.

Yazımın başlığına şarkının adını koydum.

Sözlerini Sezen Aksu’nun yazdığı Sertab Erener şarkısı…

Şarkının nakaratı “Hişt hişt, sakin ol, sinirlerine hakim ol”

Of, bu ne sinir, bu ne öfke
Aman bir telaş, bir acele
Herkes birbirini boğacak
Bu gidişle sonumuz ne olacak?

Bu sözlerle başlayıp insanları sakin olmaya davet ediyor şarkı. Uzun bir şarkı belki tamamını bilenler vardır. Ben bilmiyordum yazıyı yazmadan önce internetten baktım.

Sonuç olarak buradan parti yöneticilerine seslenip “Aman çok dikkatli olun, terör olaylarını yeniden hortlatmayın. Ocaklar sönmesin, analar ağlamasın” diyorum.

 

İlgili Makaleler