Yerel

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde AVM ameliyatı yapıldı

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine, bilinç kaybı nedeniyle getirilen 48 yaşındaki Ahmet Akyüz adlı hastaya, yapılan tetkikler sonrasında AVM (Arteriovenöz Malformasyon) tanısı konuldu. Hastanın ailesiyle görüşülerek ameliyatın gerçekleştirilmesine karar verildi.

Op. Dr. Barış Erdoğan ve Op. Dr. Atakan Besnek’ten oluşan ekip tarafından hastanede ilk kez gerçekleştirilen AVM Cerrahisi ameliyatı başarıyla sonuçlandı.

Op. Dr. Barış Erdoğan, “Hastamıza çektiğimiz tomografi filminde bir büyük bir beyin kanaması olduğunu gördük. Genç yaşlarda görmediğimiz bir kanama olduğu için bunun damarla ilgili bir bozukluk olabileceğini düşünerekten hastamıza Op. Dr. Atakan Besnek’le birlikte endovasküler kapalı gerişimle beyin anjiyosu yaptık. Orada arteriovenöz malformasyon dediğimiz damar yumağını sapladık. Damar yumağının tedavisi açık ve kapalı cerrahi olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Hastamızın açık cerrahiye daha uygun olduğunu gördük. Ailesi ve yakınlarına hastalığı hakkında bilgi verdikten sonra ameliyat ettik. Ameliyatta hem damar yumağını kapattık, hem de kanamasını boşalttık. Hastamız daha sonra uyandı, servise aldık. Hastamızın genel durumu iyi birkaç gün içinde taburcu edeceğiz” şeklinde konuştu.

AVM tedavisinin, beyin ve sinir cerrahisi açısından, oldukça önemli ve belli merkezlerde yapılabilen büyük bir ameliyat olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan, şunları söyledi:

“Arterio venöz malformasyon yüz binde 1-2 hastada görülür. 20-50 yaş arası genç hastalarda daha sık görülür. Baş ağrısı ve nöbet şikayetleri ile hastalar genellikle polikliniklerimize başvurur. Yıllık yüzde 2-4 arası kanama riski olup ciddi hayati risk taşımaktadır. Tedavide açık ve kapalı ameliyat uygulanır. Hastanın genel durumu ve kanamanın yeri ve damarlarla olan ilişkisi değerlendirilip en uygun yöntem uygulanır. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki yöntemi de uygulayacak altyapımız mevcut.”

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler