Gündem

Shanghai borsası bilim ve teknolojide inovasyonu teşvik ediyor

Amerikan Nasdaq ile birlikte STAR Market olarak tanınan Çin Bilim ve Teknolojide İnovasyon Borsası, Çin’de ekonominin inovatif dönüşümünü tetiklemiş ve daha da ileriye taşımış durumda.

Söz konusu borsanın kuruluşunun üçüncü yıldönümü 22 Temmuz Cuma günü kutlandı. Shanghai Borsası’nın verilerine göre, geçtiğimiz üç yıl içinde 439 firma STAR Market’te kote edildi ve borsa sürecinde 640 milyar yuandan (yaklaşık 95 milyar ABD dolarından) fazla sağladı. Geçen Perşembe günü çıkarılan bilançoya göre pazarın toplam değerinin 5,5 trilyon doların üzerinde olduğu; listelenen şirketlerin yüzde 90 oranında yüksek teknoloji firmaları olduğu ortaya çıktı.

Borsada kote edilen bilim-teknoloji girişimlerinin, kaydettikleri teknolojik ilerlemeler sayesinde müthiş bir performans gösterdikleri saptandı. Nitekim bu yılın ilk üç ayında STAR Market’te listelenmiş bu türden girişimlerin hissedarları bir önceki yıla kıyasla yüzde 62 oranında fazla kazanç sağladı.

Çin’de sermaye piyasası hızlı ilerleyişiyle göze çarpınca, pazar da yabancı yatırımcılara gittikçe daha çekici görünmeye başladı. Nitekim bu yıl içinde yabancı kurumsal işlemlerin piyasanın tümü içindeki payı, şu ana değin yüzde 9 kadar ki, bu oran 2020 yılından yüzde 7 kadar fazla.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler