Türkiye

Türkiye- BAE arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması yarın yürürlüğe girecek

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 3 Mart 2023 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın huzurlarında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması” (KEOA) nın iç onay süreçleri bugün Resmi Gazete’de yer alan kararlarla tamamlanmış olup, anlaşma yarından itibaren (1 Eylül 2023) iki ülkede yürürlüğe girecektir.

İmzalanan anlaşma ile mal ticaretinde pazara giriş kapsamında tüm tarife satırlarının yüzde 80’i taraflarca taviz kapsamına alınmıştır. Türkiye’nin küresel anlamda rekabetçi olduğu otomobiller, ticari araçlar, beyaz eşya, petro-kimya ürünleri, tekstil ve halı, ayakkabılar, plastik ürünleri ile makineler ve çeşitli elektronik cihazlar başta olmak üzere pek çok sektörde önemli kazanımlar elde edilmiştir.

Anlaşma, özellikle bölge ülkeleriyle yeni kurulacak işbirlikleriyle üçüncü ülkelere yönelik açılımlar elde edilmesi açısından ayrıca önem taşımaktadır.

Söz konusu anlaşmanın öncelikle bölgesel anlamda ticaretin artmasına daha sonra ortak geliştirilecek yeni üretimler ve projelerle küresel anlamda değer zincirlerine katkı sağlaması beklenmektedir. 

Anlaşma ile hedef 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmi:

KEOA iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve yatırımların en yüksek seviyeye çıkartılması için güçlü bir enstrüman olarak tasarlanmıştır. Bu kapsamda, iki ülke ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir.

 Anlaşmanın metnine ve eklerine Ticaret Bakanlığına ait https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/serbest-ticaret-anlasmalari/onay-sureci-tamamlanan-stalar linkinden ulaşılabilmektedir.

19

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 10 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret partneri konumunda olup müteahhitlikten gastronomiye ve lojistiğe; finanstan, sağlığa, eğitime ve turizme çeşitli hizmet sektörlerinde küresel anlamda markalaşmış pek çok Türk firması Birleşik Arap Emirlikleri’nde başarılı işlere imza atmaktadır.

20

Birleşik Arap Emirlikleri’nin kamu iştirakleri ve firmaları ülkemizde pek çok sektörde aktif bir şekilde faaliyet göstermekte, BAE’nin ülkemizdeki yeni yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artmaktadır.

21

Anlaşma mal ticaretinin yanısıra Türkiye’nin güçlü olduğu hizmetleri ve yatırımları da kapsıyor:

İmzalanan KEOA ile Türkiye ve BAE’nin ticari ve ekonomik ilişkilerine yeni bir boyut kazandırılması hedeflenmektedir. Ticari ve ekonomik ilişkilerin tüm tamamlayıcı unsurlarını barındıran KEOA ile yüksek katma değerli hizmet sektörlerinin gelişimine imkân tanınması, yatırım süreçlerinin kolaylaştırılması, verimli uygulamalar ve işbirlikleri ile ekonomik öngörülebilirliği artırarak iki ülke arasında ticaretin ve yatırımın teşvik edilmesi planlanmaktadır. Anlaşmaya göre hizmet ticareti, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaretlerini kolaylaştırıcı tedbirler, kamu alımları, fikri mülkiyet, ticaret önlemleri ve diğer düzenleyici kurallar da KEOA’da yer almaktadır.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler