Yerel

UTÇEM projesi için protokol imzalandı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Isparta Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arasında tarımsal çalışmalarda yeni bir protokol imzalandı.

AKOM’da Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin ev sahipliği yaptığı programda Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun, İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, Pamukova Kaymakamı Kenan Aktaş, Büyükşehir bürokratları ve basın mensupları yer aldı.

Isparta Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile imzalanan protokol töreninde konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, tarımın önemine vurgu yaparak, “Tarım, insanoğlunun yerleşik hayata geçmesinden günümüze kadar en önemli geçim kaynağıdır. Gelişmekte olan ülkelerde tarım; ekonominin en önemli sektörü konumundadır. Günümüzde tarımın önemi ekonominin yanı sıra sağlık açısından da çok kıymetlidir. Natürel ve kaliteli gıdaya, sertifikalı ürünlere olan talep arttı. Sağlığımızı korumak ve evlatlarımızı güvenle yetiştirmek için zirai ilaç kalıntısı olmayan güvenilir ve sağlıklı gıdalar ile genetiğiyle oynanmamış ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Hemşerilerimizin uygun fiyatla güvenilir sağlıklı gıdaya ulaşabilmeleri bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediyesi olarak işte bu yüzden tarımsal projelerimize azami ölçüde önem gösteriyoruz” dedi.

Sakarya’nın tarımsal üretim için tüm şartlara uygun olduğunu belirten Başkan Ekrem Yüce, “Ayrıca tarımsal makine ve araçları kullanımının yoğun; tarla, bahçe bitkileri ve meyvecilik ürünleri açısından zengin ve çeşitlilik arz eden bir bölgeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretim ve hayvancılık konusunda mevcut sistemi geliştirmek, yeni yöntemlerin yaygınlaşmasını sağlamak ve en önemlisi de hem şehrimiz hem de ülkemiz için yeni bir tarım modeli oluşturmak adına birçok proje gerçekleştiriyoruz.

Bu projelerimizden birisi Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi. Erenler Alancuma mahallesinde 30 yıldır vahşi depolama alanı olarak kullanılan insan sağlığına, çevreye ve Sakarya nehrine ciddi anlamda tehdit oluşturan 500 dekar büyüklüğündeki alanı ıslah ettik. MEB ile yapmış olduğumuz protokolle merkezimize bir tarım lisesi de kazandırıyoruz. 16 derslikli Tarım Lisesi sayesinde geleceğin tarım sektörüne yön verecek bir nesil yetiştirmeyi planlıyoruz. Dev projemiz UTÇEM’in içerisinde akademik kurumlarımızla iş birliği içinde gençlerimize tarımı öğreteceğiz” ifadesini kullandı.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı bir araştırma enstitüsü olarak burada olmaktan mutluluk duyuyorum. MAREM, ılıman iklim türlerinde ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda çalışan bir kurumdur. UTÇEM'de de çok güzel işler çıkarılmış. 500 dekarlık atıl bir alanda yapılan çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'ye teşekkür ederim. Tarım 4.0 uygulamalarının yürütüleceği bu merkezde güzel işler çıkarılmış ve bu noktada bizde elimizden gelen katkıyı vereceğiz. Bu eğitim yuvasını hep birlikte inşallah ileriye taşıyacağız" şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, Büyükşehir Belediyesi’nin her alanda olduğu gibi eğitime de ciddi katkılar sunduğunu ifade ederek, Başkan Ekrem Yüce’ye teşekkür etti ve protokolün hayırlı olmasını diledi.

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

İlgili Makaleler