Gündem

Xi: “Hedefimiz, SİÖ’yü ve işbirliğini güçlendirmek”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 22. Toplantısı’nda “Çağın trendini kavramak, birliği ve işbirliğini güçlendirmek ve daha iyi bir gelecek yaratmak” temalı bir konuşma yaptı.

Xi Jinping, bu yılın SİÖ Tüzüğü’nün imzalanmasının 20. yıldönümü olduğunu ve SİÖ’nün karşılıklı siyasi güvene, karşılıklı yarar ve işbirliğine, eşit davranışa, açıklığa ve kapsayıcılığa ve adalete bağlılık gibi bir dizi önemli ve başarılı deneyim biriktirdiğini ifade etti. Xi Jinping, bu deneyimlerin karşılıklı güven, karşılıklı yarar, eşitlik, istişare, farklı medeniyetlere saygı ve ortak kalkınma arayışını temsil eden Shanghai Ruhu’nun tam yansıması olduğunu kaydetti.

İnsanlığın gelişiminin doğanınkiyle aynı olduğunu ve bazen güneşli günlerin bazen de rüzgarlı ve karlı günlerin olabileceğine değinen Xi Jinping, dünyanın yüzyıldır görülmemiş değişimlerle hızla ilerlediğine ve insanlığın bir yol ayrımında ve benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya bulunduğuna işaret etti.

Xi Jinping, yeni dönemde uluslararası ve bölgesel ilişkilerde önemli bir yapıcı güç olarak SİÖ’nün değişen uluslararası durumla yüzleşme cesaretine sahip olması, çağın trendini sıkıca kavraması, dayanışma ve işbirliğini sürekli güçlendirmesi ve daha sıkı bir SİÖ ortak kader topluluğunu oluşturması gerektiğini vurguladı.

Xi Jinping, karşılıklı desteğin artırılması gerektiğini belirtti. Her iki tarafın üst düzey değişimlerin ve stratejik iletişimlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Xi Jinping, karşılıklı siyasi güvenin derinleştirilmesi, güvenlik ve kalkınma çıkarlarını korumak için ortak çabaların desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Xi Jinping, dış güçlerin “renkli devrimler” başlatmasının önlenmesi, başka ülkelerin içişlerine her türlü müdahaleye ortaklaşa karşı çıkılması ve her ülkenin geleceğini ve kaderini kendi ellerinde sıkıca tutması gerektiğini ifade etti.

Xi Jinping, güvenlik işbirliğinin genişletilmesi gerektiğini açıkladı. Xi Jinping, ortak terörle mücadele tatbikatlarının sürekli gerçekleştirilmesi, terörizm, ayrılık ve aşırılık dahil “üç kötü güç”; uyuşturucu kaçakçılığı, siber ve uluslararası organize suçlara darbe indirilmesi ve veri güvenliği, biyogüvenlik ve dış uzay güvenliği gibi geleneksel olmayan güvenlik sorunlarıyla etkin bir şekilde başa çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.

19

Xi Jinping, önümüzdeki beş yıl içinde üye ülkeler için 2 bin kişilik kolluk kuvvetini yetiştirmeye ve Çin-SİÖ terörle mücadele eğitim üssü kurmaya hazır olduklarını belirtti.

20

Xi Jinping, somut işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Xi Jinping, Çin’in Küresel Kalkınma Girişimi’ni başlatmasının, uluslararası toplumdan kalkınma konularına büyük önem verilmesini, küresel kalkınma ortaklığının kurulmasını ve daha güçlü, daha yeşil ve daha sağlıklı bir küresel kalkınma elde edilmesini amaçladığını kaydetti. Xi, ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkelere 1,5 milyar RMB değerinde gıda ve diğer acil insani yardımı sağlayacaklarına işaret etti.

21

Zirve çerçevesinde kabul edilen ticaret ve yatırım, altyapı tesisleri inşaatı, tedarik zincirinin korunması, teknolojik yenilik, yapay zeka vs. alanlardaki işbirliği belgelerinin yerine getirilmesi gerektiğine değinen Xi Jinping, Kuşak ve Yol inisiyatifinin ortak inşasının her ülkenin kalkınma stratejilerinin bölgesel işbirliği girişimleriyle kenetlenmesi önerisinde bulunduğunu anlattı.

SİÖ üye ülkelerinin ulusal para birimlerini ticari işlemlerde kullanma payını genişletme haritasının yerine getirilerek para birimleri sınır ötesi ödeme sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Xi, örgüt kapsamındaki kalkınma bankasının kurulması ve bölgesel ekonomik entegrasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi. Xi, önümüzdeki yıl örgüt çerçevesinde kalkınma ve işbirliği bakanlar toplantısı, sektör zinciri ve tedarik zinciri forumunun yapılmasının yanı sıra Çin-SİÖ Büyük Veri İşbirliği Merkezi’nin de tesis edileceğini hatırlattı.

Kültür alanındaki temasların daha da yoğunlaştırılması gerektiğini aktaran Xi, Çin-SİÖ Kar ve Buz Sporları Pilot Bölgesi’nin kurulacağını duyurdu. 2023 yılında örgüt kapsamında yoksul nüfusu azaltma ve sürdürülebilir kalkınma forumu ve dost kentler forumunun düzenleneceğini kaydeden Xi, gelecek 3 yıl içinde örgüte bağlı üye ülkelerin 2 bin vatandaşına ücretsiz katarakt ameliyatlarının sağlanacağını ve 5 bin kişiye personel kaynakları alanında eğitim verileceğini söyledi.

Çok taraflılığın kararlılıkla izlenmesi gerektiğinin üzerinde duran Xi, bloklaşmanın dünyayı bölücülüğe ve isyanlara saptırmasının dışında hiçbir sonuç doğurmayacağının altını çizdi. Xi, çekirdeği BM olan uluslararası sistem ve uluslararası hukuk temelindeki dünya düzenini savunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Çin’in daha fazla ülkenin SİÖ’ye katılmasıyla ilgili çalışma sürecinin ve İran’ın üyelik sürecinin hızlandırılmasını desteklediğini dile getiren Xi, Belarus’un üyelik başvurusuna yönelik prosedürün başlatılması ve Bahreyn, Maldivler, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Myanmar’ın diyalog ortağı statüsünün tanınması gerektiğini belirtti. Xi aynı zamanda Hindistan’ı SİÖ’nün gelecek dönem başkanlığını üstlenecek olmasından dolayı tebrik etti.

Xi, bu yılın başından beri kaotik yurtiçi ve yurtdışı koşullarına karşı Çin’in istikrarla ilerleme kuralının temelinde hem vatandaşların can güvenliğini azami şekilde korumak, hem de ekonomik ve toplumsal gelişmenin istikrarını sağlamlaştırmak prensibinin bulunduğunu hatırlattı. Çin ekonomisinin dayanıklı, geniş potansiyelli, esnek ve uzun vadeli olumlu yönde geliştiği durumunun değişmeyeceğine işaret eden Xi, Çin’in dünya ekonomisinin toparlanmasının itici gücü olmaya, dünya ülkelerine daha geniş piyasa fırsatlarını sunmaya devam edeceğini belirtti.

Bir ay sonra Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nin yapılacağını hatırlatan Xi, bu kongrenin sosyalist modern devletin kapsamlı bir şekilde inşa edildiği yeni bir aşamanın başlangıcı olup, 2. yüzyıllık gelişme hedefine başlanması için de kritik bir noktada yapılacağını söyledi. Xi, bu vesileyle Çin tarzı modernleşme yoluyla Çin ulusunun büyük kalkınmasını gerçekleştireceklerini ve insanoğlu kader ortaklığı inşasını sürdüreceklerinin altını çizdi. Xi, Çin’in yeni kalkınmasıyla dünyaya yeni fırsatlar getireceğini dile getirdi.

“Uzun yolculuk ilk adımla başlar” diyen Xi, “Shanghai Ruhu’nu yaygınlaştırarak SİÖ üye ülkeleriyle birlikte barışçıl, istikrarlı, müreffeh ve güzel bir dünyayı kuralım.” dedi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler