Diplomasi

Xi Jinping, Filipinler eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Beijing’de Filipinler eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile bir araya geldi.

Xi Jinping, görüşmede “Filipinler Devlet Başkanı olarak görev yaptığınız süre boyunca halka ve tarihe karşı sorumlu tutum doğrultusunda Çin ile ilişkileri geliştirmek için stratejik bir seçim yaptınız. Çin ile Filipinler arasındaki ilişkiler doğru yörüngeye döndü. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine önemli katkıda bulundunuz.” diye konuştu.

Çin ve Filipinler’in Asya’daki gelişmekte olan ülkeler olduğunu belirten Xi Jinping iki ülkenin kalkınmasının köklerinin iyi komşuluk ve dostça bir çevre ortamından ve Asya’daki kazan-kazan ve iş birliği ailesinden kaynaklandığına işaret etti.

Dostluk, içtenlik, karşılıklı yarar ve hoşgörü anlayışı temelinde komşu ülkelerle ilişkileri sürdürdüklerini dile getiren Xi Jinping, her zaman Çin-Filipinler ilişkilerine önem verdiklerini ve bu ilişkilerin istikrarlı bir şekilde ilerlemesi için Filipinler’le birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Rodrigo Duterte, Çin’in Filipinler’in ekonomik ve sosyal kalkınmasına verdiği değerli destekten dolayı Çin’e teşekkürler sunduklarını belirtti.

Rodrigo Duterte, Filipinler ile Çin arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesinin iki halkın çıkarlarına uygun olduğunu ve bunun Filipin halkının çoğunluğunun arzusunu yansıttığını yineledi.

kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

İlgili Makaleler