Güncel

YAKIN TAKİP VE CEZA

     AMMAN DİKAT ARTIK YASAK !!!

      YAKIN TAKİP VE CEZA

Ülke genelinde bazı balıkların av yasağı 15 Mart 2023Çarşamba günü başlıyor. Yasakla beraber sazan, yayın ve tatlı su kefali gibi balıkların avlanması yasaklanacak.

Türkiye’de yarın bazı balık türlerinin av yasağı başlıyor. 16 Haziran’a kadar sürecek olan yasağa ilişkin KAMADER Başkanı Engin Uztürk, kurallara uymayan yurttaşlara ağır cezaların uygulanacağını belirtti.

YAKIN TAKİP VE CEZA
YAKIN TAKİP VE CEZA

Türkiye’de; baraj, gölet ve akarsu gibi alanlarda bazı balık türlerinin avlanması 15 Mart Çarşamba günü itibarıyla yasaklanacak. Kocaeli Amatör Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) Başkanı Engin Uztürk, amatör balıkçıları uyararak, başta sazan balığı ve diğer bazı balıkların av yasağının Marmara, Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin bazı illerinde 15 Mart tarihi itibarı ile başladığını hatırlattı.

Uztürk; sazan, yayın, tatlı su kefali, kadife ve şiraz gibi balık türlerinin avlanılmasının 15 Mart Çarşamba gününden başlayarak, 16 Haziran tarihine kadar yasak olduğunu belirtti. Ayrıca sudak ve tatlı su levreği gibi balıklar da Türkiye genelinde 15 Mart ile 30 Nisan tarihleri arasında avlanılmasının yasak olduğunu ifade etti.

YAKIN TAKİP VE CEZA
YAKIN TAKİP VE CEZA

YASAK TARİHLERİ İKLİM ŞARTLARINA GÖRE BELİRLENİYOR

19

Balık türlerinin av yasağının başlama tarihlerinin iklim şartlarına göre belirlendiğini söyleyen KAMADER Başkanı Engin Uztürk, “Yasakların tarihi Akdeniz ve Ege’nin bazı illerinde 1 Mart-31 Mayıs olarak belirlendi. Nispeten daha soğuk olan Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin çoğu ilinde bu tarihler 1 Nisan ve 30 Haziran arasında. Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş ve Van illerinde ise bu tarihler 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında” dedi.

20

‘KAYNAKLARIMIZ TÜKENİYOR’

21

Denetlemelerin düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Uztürk, “Balıklar yavrulama yapabilmek için genelde derinliği az olan kıyı bölgelerini seçerler. Bu dönemlerde suyun yanlış kullanımı sonucunda su seviyesindeki ani düşme ve yükselmeler yeni doğmuş ya da doğacak milyonlarca balığın yok olmasına sebep oluyor. Özellikle sulama amaçlı gölet ve akarsularda bu sorun daha sık yaşanıyor. Kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Şu günlerde suyu çok ekonomik kullanmalıyız. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarımızın da düzenli bir şekilde denetimlerini yaparak, keyfi uygulamaların önüne geçmesi gerekiyor” dedi.

KURALLARA UYMAYANLARA AĞIR PARA CEZALARI VERİLECEK

Geçtiğimiz yıl  Kocaeli Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sapanca gölünde yasa dışı avlanan 2 avcıya su ürünleri kanununa muhalefetten 14 bin 858 TL ceza uygulandı.Kartepe ilçe jandarma komutanlığı tarafından araçlarına cezai işlem ve trafikten men edilme cezası verildi.  Öte yandan, olay sonrası göle yeniden ağ atılmasını engellemek amacıyla amatör olta balıkçıları kamp kurdu. cezaların ve denetimlerin daha da arttırılması için İlimiz genelinde 100 e yakın gönüllü arkadaşlarımız var bu arkadaşlarımız yasak avlananlar konusunda yetkili kurumlara ihbarda bulunup gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayacak.

KOCAELİ GENELİNDE YAKINDAN TAKİP

Özellikle Sapanca gölü başta olmak üzere Kocaeli genelinde baraj, gölet ve akarsu gibi yerlerde yasadışı avlananlara yetkili kurumlarımızla birlikte havadan ve karadan yakın takip içerisinde olduklarını ifade etti.  “Başta üyelerimiz olmak üzere, ulaşabildiğimiz tüm amatör balıkçılara yönelik, balık türlerinin korunması, yaşatılması ve bilinçli avcılık için bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Av yasağı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile koordinasyon içindeyiz. Yasaklara uyulması konusunun sıkı takipçisi olacağız. Her şeyi kurumlardan beklememek gerekiyor. Bu nedenle, amatör balıkçılarımızın söz konusu zaman, adet ve boy limitlerine uymalarını, uymayanları ise uyarmalarını bekliyoruz. Söz konusu yasağa uymayıp, avlananlara ağır para cezalarının verileceğini hatırlatmak istiyorum.”

Mayıs ayında 16. Turna ve Tatlı su levreği şenliklerimizde hem balık tutacağız hemde eğleneceğiz diyerek Temiz çevre, sağlıklı yaşam ve sürdürülebilir avcılık dileğiyle, herkese rast gelsin diyorum.”

İlgili Makaleler