EÄŸitim

10. Uluslarası İletişim Günleri uluslararası bilgi şölenine dönüştü

Üsküdar Üniversitesi 10. Uluslararası Ä°letiÅŸim Günleri Sempozyumu kapsamında sunumlarını gerçekleÅŸtiren konuk konuÅŸmacılar Dünya’dan ve kendi ülkelerindeki geliÅŸmelerden bahsederek, Türkiye Ä°letiÅŸim sektörü hakkındaki tespitlerini dile getirdiler. 

ÜÜTV ve Üsküdar Üniversitesi resmi youtube hesabından canlı olarak yayınlanan programda Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gillian Doyle Türk dizilerinin Dünya’da büyük bir izleyici kitlesine sahip olduÄŸunu söyledi. Zagreb Kalkınma ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler Enstitüsü Kültür ve Ä°letiÅŸim Departmanı Kıdemli AraÅŸtırmacı Dr. Paško Bilić  tüm Dünya’da geleneksel metanın dijitale direndiÄŸinin altını çizerken Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi Ä°letiÅŸim ve Bilgi Tarihçisi Prof. Dr. Dan Schiller dijital kapitalizmin günümüzde hala geniÅŸleme alanı olduÄŸunu belirtti.  Annenberg Ä°letiÅŸim Okulu’ndan Prof. Dr. Victor Pickard ise “Herkes için Medya” baÅŸlıklı sunumunda ABD’de 2022 yılı sonunda yapılan bir araÅŸtırmanın çarpıcı sonuçlarından bahsetti. Pickard, ABD’de gazetecilerin yaklaşık yüzde 7’sinin artık gazetecilik yapmadığını söyledi. 

Prof. Dr. Gillian Doyle: ‘Dijital kapitalizm’ bu sempozyum için uygun bir tema

Ä°stanbul Bilgi Üniversitesinden Prof. Dr. Halil NalçaoÄŸlu moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen oturumda Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gillian Doyle, ‘Uluslararası TV Yapım Endüstrisinde Konsolidasyon: Bağımsızlık, Ölçek ve Dijital Zorluk’ baÅŸlıklı konuÅŸmasında, medyanın demokrasi ve sosyal uyumu teÅŸvik etmede önemli bir rol oynadığını belirterek dijital servisin sektöre dönüÅŸtüÄŸü bu zamanda medyanın ekonomik boyutuna dikkat çekti. Doyle, “Medya iletiÅŸim sistemlerini ve bu sistemlerin nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini anlamak için ortaya çıktığı ekonomik, politik, endüstriyel zeminleri anlamamız gerekiyor. Bu nedenle ‘dijital kapitalizm’ bu sempozyum için çok vakitli, yerinde ve uygun bir tema.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Gillian Doyle: “Türk dizilerinin Dünya’da büyük bir izleyici kitlesi var”

Televizyon üretimi yapımların dijital medyanın ekonomisi için uluslararası alanda çok önemli olduÄŸuna deÄŸinen Doyle, “Türkiye’de televizyon dizileri özellikle Latin Amerika ve DoÄŸu Avrupa baÅŸta olmak üzere dünyanın dört bir yanında büyük bir izleyici kitlesine sahip. Ancak televizyon yapımcılığı son yıllarda sahiplik ve mülkiyet açısından yapılandırmalara uÄŸrayan bir sektör. Ayrıca çok da ilginç bir noktada. Çünkü bir yandan çok uluslu endüstri olmasına raÄŸmen ulusal düzeydeki iç politika ortamının sektörün iÅŸleyiÅŸinde nasıl bir fark yaratabileceÄŸinin de altını çiziyor. Yerel dijital ekonominin canlanmasını ve güçlenmesini istiyorsak iç politika ortamı da fark yaratabiliyor.” ifadelerini kullandı. GeliÅŸim sürecinden de örnekler veren Doyle, “Birçok ülkede özelliklede Ä°ngiltere’de televizyon sektörünün tarihçesine bakacak olursak; program yapma iÅŸi baÅŸlangıçta BBC gibi yayıncıların kendi ÅŸirketleri içindeki yapım departmanlarının yürüttüÄŸü bir faaliyetti. Ancak daha sonra yavaÅŸ yavaÅŸ harici ve bağımsız yapım sektörü geliÅŸti. Bağımsız ifadesi farklı koÅŸullarda farklı yorumlara tabidir. Bağımsızlık ifadesini medya baÄŸlamında zikrediyorsak bu genellikle devlet müdahalesinden bağımsız olma kavramıyla iliÅŸkilendirilmelidir.” dedi. 

Dr. Pasko Bilic: “Daha geliÅŸmiÅŸ bir toplum olmamıza raÄŸmen hala kapitalizmle uÄŸraşıyoruz”
Zagreb Kalkınma ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler Enstitüsü Kültür ve Ä°letiÅŸim Departmanı Kıdemli AraÅŸtırmacı Dr. Paško Bilić  ise “EleÅŸtirel Politik Ekonomi Perspektifinden Platformlar” sunumunda “Teknoloji, veri, yaÅŸam dünyası, emek ile ilgileniyorum. Kapitalizmi üretim ve dolaşım birliÄŸi olarak görüyorum.” dedi. Bilic, “Daha geliÅŸmiÅŸ bir toplumsal biçim olmamıza raÄŸmen hala kapitalizmle uÄŸraşıyoruz. Yeni dijital ÅŸirketlerin muazzam karlar elde etmesi, geleneksel meta üretiminin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. AÄŸ teknolojilerinin ve 1970’lerde baÅŸlayan neo finansal kapitalizm geliÅŸimini ve ticarileÅŸmesini mantık olarak kabul etmemiz mümkün.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

19

Prof. Dr. Pasko Bilic: “Birçok platformun karakterlerinde dijital kapitalizm etkisi artıyor"

20

‘Platform’ kavramının akademi ve politika çevrelerinde büyük ilgi gördüÄŸünü ifade eden Bilić, “Platform birden fazla pazar arasında etkileÅŸim kurmak için dijital teknolojinin kullanımını gösteren terim olarak kabul görüyor. Bu fikir yeni olmasa da analizi ekonomiye hakim olan, önemli düzeyde siyasi ve sosyal güç biriktirmiÅŸ, büyük holdinglerin ve ÅŸirketlerin aracı rolüne tutunan bir kavram. Son yıllarda ‘platform’ teriminin farklı kullanımları oldu. Amazon Web Services, Google Kulüp’un yanı sıra Amazon etsy gibi perakende, airbnb, uber gibi hizmet saÄŸlayan, ses ve görüntü servisi saÄŸlayan Netflix, HBO, Amazon Prime gibi pek çok platform var. Platformların tekelci karakterlerinin altını çizen pek çok akademisyen bu yapıları ekonomiden ve internet kullanıcılarından rant elde eden tekno feodalizm olarak görüyor. ” dedi.

21

Prof. Dr. Halil NalçaoÄŸlu: “Makina öÄŸrenimi aslında yapay zekadır” 

Oturumun moderatörlüÄŸünü de yapan Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Halil NalçaoÄŸlu ‘ÇaÄŸdaÅŸ Kapitalizmde Hesaplanabilirlik ve Olasılık: Refik Anadol'un Sanatı, Algoritmaları ve Makine Halüsinasyonları’ konulu sunumunu gerçekleÅŸtirdi. Makina öÄŸreniminin aslında bir yapay zeka olduÄŸunu ve bilgisayarların deneyimden öÄŸrenip iyileÅŸtirmesine izin verdiÄŸini aktardı ve “Açık bir ÅŸekilde programlanmaksızın bunu yapmasını mümkün kılar. Büyük miktarda verilerle algoritmaları beslemek suretiyle otomatik olarak örüntüler tespit ederek bilgisayarların kestirimde bulunmasına ya da kararlar vermesine izin verir. Algoritmaya ne kadar çok veri giderse isabetli kestirimler de o kadar iyi olur. Siri mesela insan konuÅŸmalarını anlar, ChatGBT sizinle chat yapar, sohbet eder.” açıklamasında bulundu. 

10. Uluslararası Ä°letiÅŸim Günleri Sempozyumunun Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Bölüm BaÅŸkanı Doç. Dr. Dr. Gül Esra Atalay moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen bir baÅŸka oturumunda da yine önemli isimler bir araya geldi.

Prof. Dr. Dan Schiller: “Dijital kapitalizmin günümüzde hala geniÅŸleme alanı mevcut” 

“2020'lerde Dijital Kapitalizm: Dünyayı Bölmek” baÅŸlıklı konusuyla seminere online katılan Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi Ä°letiÅŸim ve Bilgi Tarihçisi Prof. Dr. Dan Schiller dijital kapitalizmin yapısından ve köklerinden bahsetti. 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında dijital teknolojilerin önem kazandığını, siyasi ve ekonomik olarak yükseliÅŸe geçtiÄŸini dile getiren Schiller, “Üretim süreçlerinin ÅŸekli, konumu, sermaye yatırımları oluÅŸumu, yüksek kar getiren emtialar ve istihdam kategorileri kendi başına deÄŸiÅŸiklik gösterdi. Kar, maliyet verimliliÄŸi ve istihdam, iÅŸ gücü kontrolü hala devam etmektedir. O zaman kapitalizmdi ÅŸimdi de kapitalizm. Dijital kapitalizmin günümüzde hala geniÅŸleme alanı mevcuttur. Dijital büyüme genel olarak tetiklenmiÅŸ görülüyor. Bilindik tüketici pazarları dijital kapitalizm etkileridir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir: “2030’lu yıllarda iÅŸ gücü otomasyonla ciddi ölçüde yer deÄŸiÅŸtirecek” 

Oturumda yer alan Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ise “Ä°llüzyonlar DüÅŸler ve Gerçekler: Dijital Kapitalizmde Çalışmak” baÅŸlıklı bir konuÅŸma gerçekleÅŸtirdi. Dijital kapitalizmde iÅŸ gücünden bahseden Özdemir, yapılan bir çalışmaya göre 2030’lu yıllarda iÅŸ gücünün otomasyonla ciddi ölçüde yer deÄŸiÅŸtireceÄŸini kaydetti. Özdemir, “Özellikle yapay zekayı göz önünde bulundurduÄŸumuz zaman yaÅŸlı ve kalifiye olmayan kiÅŸilerin risk altında olduÄŸunu görüyoruz. Dünya çalışma örgütüne göre platform ÅŸirketleri bizlere yeni bir uluslararası iÅŸ dağılımı da getiriyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Prof. Dr. Victor Pickard : “ABD’de gazetecilerin yaklaşık yüzde 7’si artık gazetecilik yapmıyor” 

10. Uluslararası Ä°letiÅŸim Günleri açılış konferansının son konuÅŸmacısı olan Annenberg Ä°letiÅŸim Okulu’ndan Prof. Dr. Victor Pickard “Herkes Ä°çin Medya: Bilgi ve Ä°letiÅŸim Ä°çin Ticari Bir Gelecek Hayal Etmek” baÅŸlıklı sunumunda 2022 yılı sonunda ABD’de yayınlanan rapordan bahsetti. Pickard, “Dijital Kapitalizm gazetecilik krizini de yarattı. ABD’de gazetecilerin yaklaşık yüzde 7’si artık gazetecilik yapmıyor ve gazetelerin yaklaşık yüzde 25’i yok oldu. Bu da kapitalizmin gazetecilik sektörüne nasıl bir etki yaptığının dramatik bir göstergesi. Hiper ticari medya sistemi sürekli olarak Ä°nsanların yerel haberlere ulaşımını engelliyor. Ana kimlikten farklı küçük topluluklar ya da yoksul topluluklar medyada temsil edilmiyor.  Reklam pastasını artık Google, facebook hatta Amazon gibi dijital mecralar paylaşıyor. Bu durum artık basılı gazeteler için maalesef dönülmez bir yol.  Yerel gazetecilik artık karlı deÄŸil, buna baÄŸlı olarak da gazeteci sayısı da azalıyor, gazeteler çevrimiçi hale geliyor. Böyle olunca insanlar siyaset ile ilgili daha az bilgi alıyor, medeni hayata daha az katılıyor, oy az kullanıyorlar, yolsuzluk ve kutuplaÅŸma artıyor.” bilgilerini paylaÅŸtı.

 

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler