Gündem

29 Ekim’de Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladık

29 Ekim 2023 tarihinde 100 yaşını tamamladığını gördük, şahit olduk. Hayattayken cumhuriyetimizin 100.yılına şahitlik ettiğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Yüzüncü yıl…

Bu 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladık.

29 Ekim 1923 tarihinde kurulan cumhuriyetimizin, 29 Ekim 2023 tarihinde 100 yaşını tamamladığını gördük, şahit olduk. Hayattayken cumhuriyetimizin 100.yılına şahitlik ettiğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Her kuruluşun olduğu gibi devletlerin kuruluşunun da yıldönümleri kutlanır doğal olarak. Ama bazı yıllar vardır ki o kutlamaların daha görkemli olması gerekir, ihtişamlı olması umulur. Mesela 50. Yıl diğer yıllardan daha farklı kutlanır, 100.yılın daha da farklı kutlanması gerekir.

Bu yıl cumhuriyetimizin kutlanması devlet törenlerinde İstanbul Boğazı’ndan 100 adet savaş gemisinin törenle geçişi ve dronlarla yapılan ışıklı görseller ile havai fişeklerle yapılan gösterileri televizyon ekranlarından izledik.

Yeterli miydi, yeterli oldu mu?

Bence yeterli değildi, yeterli de olmadı.

19

Yukarıda belirttiğim gibi 100 yılı, yani bir asrı tamamlamasında daha görkemli törenler yapılmalıydı. Yani kutlama sadece 29 Ekim gününe değil, tüm seneye, hiç değilse tüm Ekim ayına yayılmalıydı.

20

Yabancı devlet başkanları davet edilerek cumhuriyetimizin bir asrını tamamladığı tüm dünyaya gururla ilan edilmeliydi.

21

Cumhuriyetimizin 50 yılında ben meslek hayatımın ikinci senesindeydim, kutlamaları daha görkemli olduğunu hatırlıyorum.

Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce bir küçük araştırma yaptım. O dönemde cumhuriyetimizin 50. Yılının kutlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kanun çıkarılmış. Burada yazamam şimdi yasayı, yerim yetmez. İsteyen internetten görebilir. Şu kadarını özetleyeyim.

50. yıldönümünde, cumhuriyetin “kutlamasının” değil, “kutlamalarının” ülke çapında, nasıl olacağına ilişkin bir “kanunu” TBMM’den geçmiş! “Kanun”, hazırlıklar tamamlansın, diye 10 ay önce yürürlüğe girmiş. Yabancı devlet ilgililerinden tutun da başkentteki kutlamalara, illerde, ilçelerde, hatta köylerde bile kutlamalarda neler yapılacağına kadar her şey en ince detayına kadar yazılmış bu kanunda.

Mesela bir maddesinde “Cumhuriyetin 50’nci yıldönümü dolayısıyla 1973 yılı içinde; Yurdun her tarafında konferans, seminer ve festivaller tertibi; kitap, broşür, filim ve öğretici malzeme yayını, Türk bayrağı, madalya, pul, rozet dağıtımı ve tedavülü ile vs. hususlar ayrıca programlanır” diyor.

50. yılını böyle kutladığımız Cumhuriyetimizin 100.yılını maalesef yeterince görkemli olarak kutlamadığımızı düşünüyorum.

Tüm bunlara karşılık halkımız coşku ile kutladı cumhuriyetimizi. Başta Başken Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir ve yurdumuzun bütün illerinde, ilçelerinde halkımız ellerinde

bayraklarla kendi şehrindeki Atatürk alanlarına koştu. Fener alaylarına katıldı, coşku ile kutladı.

Biz de üyesi olduğum Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği tarafından düzenlenen Cumhuriyetin 100.yılı yemeğine katıldık. Bayraklarımızı sallayarak marşlar söyleyerek bayramımızı kutladık.

Ertesi günü Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen programa katılmak üzere yola çıktık. Ankara Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezindeki programa katıldık. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ünlü şair Prof. Dr. Ataol Behramoğlu ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Dr. Hüsnü Bozkurt’un cumhuriyeti anlatan konuşmalarından sonra coşku ile marşlarımızı söyledik.

En son da 29 Ekim Pazar günü akşamı Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’in önderliğinde halkın yoğun katılımı ile Kavaklı’dan Anıtpark’a kadar yürüyerek fener alayımızı tamamlayarak Cumhuriyet Bayramımızı kutladık.

Cumhuriyetimizin 100.yılını tekrar kutluyor, nice yıllara diyorum.

İlgili Makaleler