Kadın

Sesi Açıyoruz! Programının yeni bölümü yayınlandı

Cinsiyet eÅŸitliÄŸi kapsamında yürütülen çalışmalarla birlikte bu konuda toplumsal farkındalık artsa da, kadın çalışanların birçoÄŸu iÅŸyerlerinde halen kapsayıcı olmayan davranışlarla karşılaşıyor. Öyle ki Deloitte’un 10 ülkeden 5 bin kadının iÅŸyerindeki deneyimlerinden içgörüler sunduÄŸu raporuna göre, katılımcıların %44’ü iÅŸyerinde mikro (bilinçli) saldırılara uÄŸradığını aktarırken, %51’i de 2023’te meslek hayatlarındaki stres seviyesinin bir önceki yıla göre yükseldiÄŸini söylüyor. Bunun yanı sıra menstrüasyonla ilgili saÄŸlık sorunlarını bildiren kadınların %40'ından fazlası, çalışırken aÄŸrıların üstesinden gelmek durumunda kaldıklarını belirtirken, menopoz sorunları yaÅŸayan beÅŸ kadından biri de aynı problemleri yaÅŸadığını öne sürüyor ve çalışma koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesini talep ediyor. 

EÅŸitlik, çeÅŸitlilik, kapsayıcılık ve cinsiyet eÅŸitliÄŸine dair farkındalık yaratmak amacıyla kurulan Ä°n-an Hareketi ise bu doÄŸrultuda Harvard Business Review’ın sosyal medya kanalında yaptıkları "Sesi Açıyoruz" program serisinin yeni bölümünü yayınladı. SunuculuÄŸunu Twiser CGO’su (Chief Growth Officer) ve Ä°n-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar TaÅŸkın Öztürk’ün üstlendiÄŸi programın bu bölümünde, Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ece Dizdar konuk edildi. Her bir bölümde cinsiyet eÅŸitliÄŸinin farklı bir bakış açısıyla incelendiÄŸi programda bu hafta da YeÅŸilçam’daki cinsiyet eÅŸitsizliÄŸine dayalı olay ve durumlar masaya yatırıldı.

“Dizi ve film sektörlerindeki alışılagelmiÅŸ yargılar geride kalıyor”

Sektörde ÅŸahit olduÄŸu cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi politikalarına veya cinsel taciz gibi olaylara karşı aldıkları tedbirleri ve uygulamaları paylaÅŸan Oyuncu Ece Dizdar, kadın oyuncuların maruz kaldığı bu olumsuzlukların yargıya taşınması halinde yürütülen hukuki süreçleri de anlattı. Oyuncular Sendikası’ndaki kadınlar biriminin gizlilik esasları hakkında da bilgi veren Ece Dizdar, dizi / film sektöründeki görev dağılımını da cinsiyet eÅŸitliÄŸi kapsamında ele aldı. Sektördeki iÅŸgücüne yönelik alışılagelmiÅŸ kalıpların zamanla geride kalmaya baÅŸladığını vurgulayarak, yönetmenlik koltuÄŸuna oturduÄŸu kısa film projesinde hayata geçirdiÄŸi cinsiyet eÅŸitliÄŸi prensiplerini açıkladı. 

“Cinsiyet eÅŸitsizliÄŸine dayanan deÄŸerler, farkında olmadan çeÅŸitli sektörlere nüfuz ediyor”

Ä°n-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar TaÅŸkın Öztürk ise konuya dair düÅŸüncelerini ÅŸu sözlerle paylaÅŸtı: “Günümüzde cinsiyet eÅŸitsizliÄŸine dayanan ve buna raÄŸmen toplum tarafından kabul görerek farklı sektörlere nüfuz eden deÄŸer yargıları bulunuyor. ‘Sesi Açıyoruz!’ programımızın üçüncü bölümünde de bu durumu Ece Dizdar ile birlikte YeÅŸilçam çerçevesinde deÄŸerlendirdik. Kadın oyuncuların ya da set çalışanlarının iÅŸ hayatında karşılaÅŸtığı olay ya da durumlarda sergiledikleri tutumları ve Oyuncular Sendikası’nın üstlendiÄŸi sorumlulukları konuÅŸtuk. Kadın çalışanların yaÅŸadığı zorlukları, cinsiyet eÅŸitliÄŸini saÄŸlamaya yönelik gerçekleÅŸtirilen çalışmaları ve bunu destekleyen organizasyonları, gelecek bölümlerde de farklı isimlerle bir araya gelerek tartışacağız.”

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

Ä°lgili Makaleler