Kadın

Tüp bebek ile ilgili doğru bilinen 11 yanlış

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için en etkin tedavi yöntemi olan tüp bebek uygulamaları günümüzde sıkça tercih ediliyor. Tüp bebek tedavisi konusunda kulaktan dolma bilgiler ve doğru bilinen yanlışlar ise çiftleri olumsuz etkiliyor, tedavi sürecinin de istenmeyen başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabiliyor. 

Yanlış: ‘Tüp bebek kısırlıkta en son başvurulacak yöntemdir’

Yurci, bazı ebeveynlerin çocuk sahibi olabilmesi için gerekli olan il ve tek tedavinin tüp bebek tedavisi olduğunu belirterek,  “Azospermi, akraba evliliği, genetik hastalık yatkınlığı gibi durumlar ile karşı karşıya olan çiftlerin çocuk sahibi olmaları için tek yol tüp bebek tedavisi olarak gösterilmektedir.” dedi.

Yanlış:  ‘Tüp bebek tedavisine her zaman herkes başvurabilir’

Tüp bebek tedavisi için bazı şartların bulunduğuna değinen Yurci,  “Öncelikle çiftlerin evli olması, kadının yumurta sayısının ve erkeğin sperm sayısının olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan çiftlerde tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir. İleri yaşlarda yumurta ve sperm sayısındaki değişikliğe bağlı olarak istenilen her yaşta tüp bebek tedavisinin yapılabileceği bilgisi yanlıştır.” şeklinde konuştu.

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisi acılı ve ağrılı bir işlemdir’

Yurci, tüp bebek tedavisinin ağrılı veya sancılı bir işlem olmadığını vurgulayarak,  “Embriyo transferi sırasında dahi anestezi gerekmemektedir. Tedavi, yaklaşık 15-20 gün süren, hastalar için yasakların bulunmadığı hatta günlük yaşantılarına devam edebildikleri konforlu bir tedavidir.” ifadesini kullandı.

19

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisinde ilk denemede gebe kalınmaz’

20

Her tüp bebek denemesinin kendine ait bir şansı bulunduğuna dikkati çeken Yurci, “İlk denemede gebe kalınabilir, gebe kalınamayan durumlarda ise gerekli tedbirlerin alınması ile tedavi sürecine devam edilmektedir. İlk denemelere kıyasla ikinci ve üçüncü denemelerin başarı şansı daha yüksektir.” şeklinde konuştu.

21

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo yapar’

Yurci, tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçların kilo yapmadığına dikkati çekerek,  “İlaçların direkt hormon bozukluğu ya da kilo alımına etkisi bulunmamaktadır. Sadece bazı kişilerde iştah artışı ve ödem görülebilmektedir.” diye konuştu.

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisi sadece çocuk sahibi olamayan çiftlere yapılabilir’

Tüp bebek tedavisinin genetik hastalıklar sebebiyle gebeliği sonlandırılan, sağlıklı bebek elde etmek isteyen hastalar için de tercih edilen bir yöntem olduğunu söyleyen Yurci, şöyle devam etti:

“Embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilmeden önce genetik tanılı tüp bebek yöntemi ile incelenmektedir.  Bu yöntemin amacı genetik hastalık geçişinin önlenmesidir.”

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisinde 9 ay boyunca yatma zorunluluğu bulunmaktadır’

Yurci, tüp bebek tedavisi desteğiyle gebe kalınması ile doğal yolla gebe kalınmasının bir farkı olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Eğer gebelik süreci boyunca bir risk varsa gerekli tedbirler alınabilir. Fakat bu riskler sadece tüp bebek tedavisine bağlı değildir. O nedenle tedavi sonrası bir risk yok ise yatma zorunluluğu da bulunmamaktadır.”

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisi ile çoğul gebelik olmaktadır’

Yurci,  “Geçmiş zamanlarda embriyo transfer sayısının serbest olması ve yumurta dondurma gibi teknolojilerin olmamasından kaynaklı çoklu transferler yapılabiliyordu. Günümüzde ise dondurma yöntemlerinin gelişmesi ve uygulama sıklığının artması, 35 yaşın altında tek embriyo transfer yapılabilmesi gibi sebeplerden kaynaklı çoğunlukla çoğul gebelik elde edilmemektedir. İki embriyo transferi yapıldığında dahi çoğul gebelik elde etme oranı yüzde 30 civarındadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi genelde tekil gebelik ile sonuçlanabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisi ilaçları kansere yol açmaktadır’

Tüp bebek tedavisinin 1975 yılından beri uygulandığını belirten Yurci, “Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu durum birçok araştırma ve takipler sonucunda ortaya konmuştur. Tüp bebek tedavisinden bağımsız olarak günümüzde hem kadın hem de erkeklerde kanser vakalarının görülme sıklığının arttığı da gözlemlenmektedir.” dedi.

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisi aşırı pahalı bir tedavidir’

Yurci, tüp bebek tedavisinin günümüzde oldukça kısa süren hasta dostu tedavi yöntemlerinden birisi olduğuna değinerek, “İlaç kullanımı oldukça azdır. Diğer alternatif tedavi yöntemlerini deneyimleyip başarısız sonuçlar alarak tüp bebek tedavisini en son aşamada düşünen ebeveynlerin daha çok harcama yapmak zorunda kalmaları muhtemeldir. Çiftlerin durumu tüp bebek tedavisine uygun ise farklı alternatifler ile zaman kaybedilmemelidir.” şeklinde konuştu.

Yanlış: ‘Tüp bebek tedavisi ile gebe kalan kadınlar vajinal doğum yapamazlar’

Tüp bebek tedavisinin sadece gebe kalınmasını sağlayan bir yöntem olduğun altını çizen Yurci,  “Doğum şeklinizi etkilememektedir. Gebelik boyunca takipleri yapacak hekim ile doğum şekli görüşülerek, anne ve bebek için en sağlıklı doğum şekli hangisi ise birlikte karar verilebilmektedir.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler