Kadın

Z kuşağı kadınları iş dünyasını dönüştürüyor

Cinsiyet eÅŸitliÄŸine dair farkındalık her geçen gün artarken, Z kuÅŸağı iÅŸ dünyasını yeniden ÅŸekillendiriyor. Z kuÅŸağı kadınları baÅŸta olmak üzere genç çalışanlar ÅŸirketlerden adil ücret dağılımı, kapsayıcı politikalar ve ÅŸeffaflık bekliyor. WeForum’un paylaÅŸtığı veriler, Z kuÅŸağının neredeyse %40'ının iÅŸyerinde cinsiyetçi yaklaşımları tartıştığına iÅŸaret ederken, bu oranın önceki kuÅŸaklarda %24’te kaldığı görülüyor. Yeni neslin %20’sinden fazlası ise iÅŸverenlerin toplumsal problemlerle ilgilenmemesi halinde baÅŸka iÅŸleri deÄŸerlendireceklerini aktarıyor. Öyle ki Z kuÅŸağı kadınlarının %30’u da saÄŸlık sorunlarını iÅŸyerinde rahat bir ÅŸekilde paylaÅŸmayı istiyor. 

EÅŸitlik, çeÅŸitlilik, kapsayıcılık ve cinsiyet eÅŸitliÄŸine dair farkındalık yaratmak amacıyla kurulan Ä°n-an Hareketi, Harvard Business Review’ın sosyal medya kanalında yaptıkları “Sesi Açıyoruz” program serisinin yeni bölümünde Z kuÅŸağını anlamaya odaklanıyor. SunuculuÄŸunu Twiser CGO’su (Chief Growth Officer) ve Ä°n-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar TaÅŸkın Öztürk’ün üstlendiÄŸi programın bu bölümüne konuk olan KuÅŸak AraÅŸtırmacısı ve Yazar Evrim Kuran, gençlerin toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸinin yanı sıra hakkaniyet kavramına iliÅŸkin bakış açısını deÄŸerlendirdi. 

“Türkiye’nin 4 ana problemi: Toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi, yaÅŸ, sınıf ve engelli ayrımcılığı”

Türkiye’nin çözmesi gereken 4 ana problemi açıklayan KuÅŸak AraÅŸtırmacısı ve Yazar Evrim Kuran, bunları toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi, yaÅŸ, sınıf ve engelli ayrımcılığı ÅŸeklinde sıraladı. Gençlerin bir kısmının hangi davranış modellerinin ayrımcılık sayıldığını bilmediÄŸini öne süren Kuran, söz konusu sorunları çözmek için ise lisans ve lisans üstü programlarda çeÅŸitlilik, kapsayıcılık ve hakkaniyet dersleri verilmesi gerektiÄŸine dikkat çekti. Kendi yaÅŸadığı problemleri ve olumsuz deneyimlerini samimi bir ÅŸekilde paylaÅŸarak, cinsiyet eÅŸitliÄŸine dair farkındalığın bireyde ve bireyin birincil yaÅŸam alanı olan evlerde oluÅŸturmakla yaygınlaÅŸtırılabileceÄŸini söyledi. 

Sahtekarlık sendromu, cinsiyet eşitsizliğinin olduğu toplumlardaki kadınlarda daha yaygın

Türkçeye sahtekarlık sendromu olarak çevrilen ve bireylerin yeteneklerinden ÅŸüphe duyarak elde ettiÄŸi baÅŸarıyı hak etmediÄŸini düÅŸünmesi olarak açıklanan imposter sendromuna da deÄŸinen Evrim Kuran, bu sendromu yaÅŸayan bireylerin oldukları konuma ÅŸansla geldiklerini, bunun fark edilmemesi için de kendini sosyal ortamlardan geri çektiklerini ifade etti. Evrim Kuran, cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi probleminin olduÄŸu toplumlardaki kadınlarda daha yaygın görülen bu sendromu zaman zaman kendisinin de yaÅŸadığını aktardı. 

“Z kuÅŸağını anlamaya odaklandık”

19

Programda iÅŸ dünyasının çeÅŸitlilik ve kapsayıcılık konusunda harekete geçmesi için çaÄŸrıda bulunan Bahar TaÅŸkın Öztürk ise konuya dair ÅŸu açıklamayı yaptı: “‘Sesi Açıyoruz! programımızın bu bölümünde yeni kuÅŸağın toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸinin yanı sıra hangi olgulara odaklandığını deÄŸerlendirdik. Ä°ÅŸ dünyasının bu talepler doÄŸrultusunda nasıl dönüÅŸmesi gerektiÄŸini ele aldık. Programın gelecek bölümlerinde de kadın çalışanların yaÅŸadığı zorlukları, kapsayıcılık çalışmalarını, toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸinde yapılan ve yapılabilecek çalışmaları konuÅŸmaya devam edeceÄŸiz.”

20

Hibya Haber Ajansı

21

Ä°lgili Makaleler