Kadın

Her 7 çiftten biri tüp bebek tedavisine başvuruyor

Dünyada ve ülkemizde obezite, stresli yaÅŸam koÅŸulları ve sigara kullanımı gibi etkenler nedeniyle infertilite sorunu yaÅŸayan çiftlerin sayısı giderek artıyor. Öyle ki ülkemizde 7 çiftten biri doÄŸal yollarla hamilelik oluÅŸmadığı için tüp bebek tedavisine baÅŸvuruyor. Tüp bebek yönteminde baÅŸ döndürücü hızla yaÅŸanan geliÅŸmeler sayesinde bazı çiftler yapılan ilk transfer iÅŸleminden sonra bebeklerini kucaklarına alabiliyor. Ancak bazılarında ise tedavi baÅŸarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Gebelik elde edilmediÄŸinde çiftler hayal kırıklığına uÄŸrayarak, tedaviyi bırakabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. ÇaÄŸlar YazıcıoÄŸlu, günümüzde tüp bebek tedavisinin inferlititede en etkin tedavi yöntemi olduÄŸuna dikkat çekerek, “Aslında tekrarlayan tüp bebek baÅŸarısızlıklarında buna yol açan etkenler belirlenir ve doÄŸru yöntemler uygulanırsa, çiftlerin çocuk sahibi olma ÅŸansları büyük oranda artıyor. Sorunun yumurtadan mı, spermden mi, rahimden veya tüplerden mi kaynaklandığını belirleyip, yeni tedavi öncesi hazırlık yaparak tedaviye baÅŸlamak kritik öneme sahiptir” diyor. Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. ÇaÄŸlar YazıcıoÄŸlu, tüp bebek tedavisinde baÅŸarıyı artıran etkenleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.  

 

Tedavi için gecikmemek

Tüp bebek tedavisinin baÅŸarısını belirleyen en önemli etken kadının yaşı oluyor. Zira, kadınlarda üreme yeteneÄŸi 20-40 yaÅŸ arasında en yüksek seviyedeyken, 40 yaşından sonra hızlı bir ÅŸekilde düÅŸüyor. Dolayısıyla tüp bebek yönteminde gecikmemek tedavinin baÅŸarısında kilit rol oynuyor.

 

Yumurta rezervine dikkat

Yumurta sayısı kadın yaşından sonra tedavi baÅŸarısını belirleyen en önemli 2. faktörü oluÅŸturuyor. Ä°yi yumurtalık rezervine sahip kadınlarda, yumurta sayısının normalde her bir yumurtalıkta 7-8 civarında olması bekleniyor. Yumurta sayısı azlığında anti-müllerian hormonunun seviyesi düÅŸüyor. Dr. ÇaÄŸlar YazıcıoÄŸlu, “Yumurtalık rezervi düÅŸük olduÄŸunda, genç yaÅŸta olsalar bile anne adaylarının tüp bebek tedavisine baÅŸvurmaları gerekiyor. Bebek planını ertelemek durumunda olan anne adaylarının da embriyo ya da yumurta dondurma iÅŸlemini yaptırmalarında fayda var” diyor. 

19

 

20

Kaliteli yumurta ve sperm seçmek

21

Kaliteli yumurta geliÅŸtirmek, kaliteli sperm seçmek, kaliteli embriyo oluÅŸturmak ve iyi yapılan bir transfer, yüksek hamilelik oranını saÄŸlayan en önemli etkenleri oluÅŸturuyor. Zira, kaliteli embriyolar sayesinde hamilelik ÅŸansı yüksek oranda artıyor.

 

Rahim filmi (HSG) önemli 

Tüplerde sıvı (hidrosalpinx) veya polip, perde gibi rahim içi sorunlar, embriyo kaliteli de olsa hamileliÄŸi engelleyebiliyor ya da düÅŸüklere sebep olabiliyor. Ä°yi çekilmiÅŸ rahim tüp filmi bu sorunların tespitinde büyük önem taşıyor. 

 

Üreme organı hastalıklarına dikkat!

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi öncesinde, tüplerde sıvı varsa, rahime sıvı akmaması için tüpler laparoskopiyle kapatılıyor. Rahimde polip, perde ve yapışıklık gibi sorunlarda da rahim içi dokuya zarar vermemeye özen gösterilerek histeroskopi (vajinal yoldan girilerek kamera ile endoskopik olarak yapılan kesisiz ameliyat) operasyonu gerekebiliyor.

 

Genetik analiz yapmak

Tekrarlayan tüp bebek denemelerinin bir baÅŸka önemli sebebi ise eÅŸlerde görülen ancak bulgu vermeyen genetik anomaliler olabiliyor. Ä°htiyaç halinde embriyolardan biyopsi alınıyor. Tek tek dondurulan embriyolardan kromozomları saÄŸlıklı olanları belirleniyor ve rahim hazırlanıyor. Ardından genetik olarak saÄŸlıklı embriyo çözülerek transfer yapılıyor. 

 

İltihaplanmayı gidermek

Vücutta oluÅŸan ve toplumda iltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, tüp bebek tedavisinde baÅŸarı ÅŸansını düÅŸüren bir baÅŸka önemli faktörü oluÅŸturuyor. Ä°nflamasyon, mikrobik ya da mikropsuz toksik etkenlere karşı vücudun kendisini korumaya yönelik savunma cevabıdır. Ancak inflamasyon sürekli devam ettiÄŸinde doku ödemi ve yangısal reaksiyon nedeniyle vücuda zarar veriyor. Erkekte ve kadında üreme hücreleri de bundan ciddi anlamda etkileniyor. Sonuç embriyo kalitesine yansıyor. Dolayısıyla tüp bebek yönteminden yüksek baÅŸarı elde edilmesi için inflamasyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.  

 

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek

Obezite, sigara ve kalitesiz uyku gibi etkenler de tüp bebek tedavisinde baÅŸarıyı önleyebiliyor. Dolayısıyla çiftlerin sigarayı bırakmaları, saÄŸlıklı beslenerek fazla kilolarından kurtulmaları, düzenli spor yapmaları, uyku hijyeni saÄŸlamaları ve antioksidan desteÄŸiyle vücuttaki inflamasyonu azaltmaları, sperm ile yumurtanın kalitesini artırabiliyor. Bu sayede kaliteli embriyo geliÅŸimi ve hamilelik ÅŸansı önemli oranda artabiliyor.

 

Sperm DNA hasarı varsa!

Erkeklerde özellikle aşırı sigara kullanımı, yüksek ısıya maruz kalmak, ortamdaki kimyasal maddeler, bazı hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaçlar, kemoterapi ile radyoterapi gibi etkenler spermlerde DNA hasarına yol açabiliyor. Tüp bebek tedavisinde baÅŸarıyı artırmak için yüksek sperm DNA hasarı varlığında sigarayı bırakmak, vücut yaÄŸ oranını azaltmak, enfeksiyon varsa tedavi etmek, antioksidan kullanmak ve hormonal regülasyon saÄŸlamak embriyonun kalitesi ile tedavi baÅŸarısını belirgin olarak artırıyor. 

 

Enfeksiyonları tedavi etmek

Bazı bulgu vermeyen trikomonas ve üreoplazma gibi üreme enfeksiyonları da sperm kalitesini olumsuz etkiliyor. Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. ÇaÄŸlar YazıcıoÄŸlu, “Bu etkenlerin genital panel PCR testiyle tespit edilip tedavi öncesinde giderilmesi, özellikle baÅŸarısız denemeleri olan çiftlerde kaliteli sperm ve kaliteli embriyo geliÅŸimi açısından önemli oluyor'' diyor.

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler