Kadın

Adet dönemi sancılarıyla baş etmek mümkün

Adet dönemlerinde kadınlarda uykusuzluk, baÅŸ aÄŸrısı, açlık hissi, ÅŸiÅŸkinlik, ruhsal deÄŸiÅŸiklikler, göğüslerde aÄŸrı ve özellikle yüzde akne gibi ÅŸikayetler görülebiliyor. Adet döngüsünün bir kadının üretkenliÄŸi açısından çok önemli olduÄŸunu hatırlatan Anadolu SaÄŸlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. Meltem Çam, “Bu süreçte ortaya çıkan sorunlar ve ÅŸikayetler tedaviyle çözülebilir. Bir kadın-doÄŸum hekimi bir kadının aile hekimi gibi olmalı ve bu durumlarda kadının sorunlarını multidisipliner bir yaklaşımla farklı tıbbi branÅŸların desteÄŸini alarak çözmeli. Uygun diyet, egzersiz ve gerekli hallerde ilaç tedavileri denenebilir” açıklamasında bulundu.

Adette sancıya neden olan farklı nedenlerin olabileceÄŸini söyleyen Anadolu SaÄŸlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. Meltem Çam, “Adet sancılarını yoÄŸun olarak yaÅŸayan kadınlar bir kadın-doÄŸum hekimi tarafından muayene edilmelidir. AÄŸrı adet döngüsüne baÄŸlı fizyolojik yani doÄŸal olabileceÄŸi gibi rahim ve yumurtalıklarda bulunan miyom ve kistler de bu aÄŸrılara neden olabilir. Bu gibi durumlarda tedavi nedene yönelik olarak farklılık gösterebilir. Adet sancıları genellikle yumurtlama fonksiyonu ile ilgilidir. AÄŸrı kesiciler ve doÄŸum kontrol hapları aÄŸrıları azaltır. Özellikle aÄŸrı kesicilere beklenen adetten 1-2 gün önce baÅŸlamak ÅŸikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor. Adet dönemindeki ÅŸikayetler kadının yaÅŸam kalitesini bozuyor ise bir kadın-doÄŸum hekimi ile görüşmesi gerekir”ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Adet ertelemek için sıkça ilaç kullanılmamalı

Adeti ertelemenin bazı ilaçlarla mümkün olabileceÄŸini dile getiren Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. Meltem Çam, “Özel durumlar haricinde sıkça bu yönteme baÅŸvurmak uygun deÄŸil. Kist ve miyomların tedavisi; bunların yeri, büyüklüğü, hastanın ÅŸikayetlerinin ÅŸekli, yoÄŸunluÄŸu ve en önemlisi de kadının yaşı ve doÄŸurganlığına göre farklılık gösterir. Ä°laç tedavileri ve bazen de cerrahi tedaviler gerekebiliyor” ifadesini kullandı.

Adet döneminde spor yapmak vücuda iyi geliyor

Adet döngüsü zaman zaman kadının hayatını zorlaştıran bir süreç olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Çam şöyle devam etti:

19

 “Bu dönemin, kadın hayatının belli bir süresinde yaÅŸanması gereken ve kadına doÄŸurganlığını saÄŸlayan yumurtlama döngüsünün bir sonucu olduÄŸunu unutmayıp bu dönemde karbonhidrat ve tuzdan uzak beslenmeli. Bu dönemi, özellikle de keyif alabileceÄŸiniz; yürüme, koÅŸma, dans gibi aktivitelerle daha keyifli ve mutlu bir zaman haline getirmek mümkün."

20

 
Hibya Haber Ajansı

21

Ä°lgili Makaleler