Diplomasi

Bakan Fidan’dan İsveç’e tepki

Bakan Fidan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz.

İsrail'in Filistinliler'e yönelik saldırıları bir an evvel durmalıdır. İsrail'in saldırısını en güçlü şekilde kınadık. Türkiye ve Ürdün olarak bölgede sukunetin sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Masum Filistinli kardeşlerimize yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırıları bir an evvel durmalıdır.

Ürdün Dışişleri Bakanı  Safadi'nin konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

"Sayın büyükelçi Murat Karagöz’ün vefatından dolayı başsağlığı dilemek istiyorum. Ani bir ölüm oldu. Kendisi Ürdün’de görev yapmıştı. Çok ciddiyetle işlerini götürmüştü. Bir kez daha Sayın Bakana arkadaşlarına ve ailesine başsağlığı dilemek istiyorum.

Türkiye ile  ilişkilerimiz çok önemlidir. Bu ilişkiler sadece ortak çıkarlarımız için değil bölge içinde çok önemli ve yararlıdır. Bizde bu iş birliğini artırmak için çaba harcıyoruz.

Sadece kültürel alanda değil, diğer  alanlarda da bunu geliştirmek istiyoruz. Gelecekte daha iyi bir iş birliğini hedeflemekteyiz. Daha geniş alanalra yaymak için de elimizde gelen çabayı harcayacağız. İsrai’'in Cenin kentine olan saldırılarını ele aldık. Uluslararası camianın bu konuda hızlı bir karar almasını ve gerginlliğin durmasını istemekteyiz."

19

Sorular ve yanıtlar

20

Türkiye ve Mısır konusu

21

Bakan Fidan: "Biliyorsunuz Türkiye ile Mısır bölgelerinde güçlü iki kardeş ülkedir. Tarihi, coğrafi, kültürel, stratejik ve inanç bağlarından dolayı iki önemli ülkenin birbirlerinden ayrı kalma lüksü yoktur. Bu perspektiften hareketle Cumhurbaşkanlarının iradeleriyle bir süre önce bir süreç başlatıldı. En son noktada bildiğiniz gibi Kasım 2022'de iki cumhurbaşkanı bir araya geldi ve alınan kararlar neticesinde konuları ilerlettiler. Bugün aldığımız ortak kararla Mısır ve Türkiye olarak karşılıklı büyükelçilerimizi atıyoruz. Bundan sonra ilişkilerimiz siyasi ekonomik ve diğer bütün alanlarda ilerlemeye devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve devletimizin de iradesi bu yönde."

Kuran-ı Kerim'e yapılan saldırı

Bakan Safadi: "Ürdün olarak biz bu cinayeti tabii ki kınıyoruz. Bunu hiçbir zaman başka türlü açıklayamayız, bunun izahı yoktur. Karşılıklı oalrak saygı duyulması gerekmektedir. Bu saldırıları kabul etmememiz gerekiyor. Bu eylemlerin durdurulması gerekmektedir."

Bakan Fidan: "Türkiye olarak biz de İsveç'teki Kuran yakma hadisesini kınadık ve kınamaya devam edeceğiz. Dünyanın çeşitli çevrelerinden de bu mefur olaya tepkiler geldi. Bu tepkilerin daha etkili ve daha sonuç alıcı olması için çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bir tepki ortaya konmazsa bu ne ilk ne de son olacak. İsveç'in NATO üyeliğinin tartışıldığı günlerde İsveç güvenlik sistemini provokasyonlarını engellemeye yetmeyen bir yapıda olması, NATO'ya güç değil sorun getirecek bir noktada olması açıkçası bizi düşündürüyor. Stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla İsveç'in NATO'ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır. Ancak İsveç görevlerini yerine getirirse her türlü alternatif de mevcut"

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler