Dünya

“Bilim ve teknoloji bir ülkenin en önemli gücüdür”

28 Mayıs 2018 tarihinde Çin Bilimler Akademisi 19. Akademisyenler Toplantısı'nda konuşma yapan Çin Cumhurabaşkanı Xi Jinping, Çin'i bilim ve teknolojide bir dünya lideri haline getirme çağrısında bulundu.

Xi, “Tarihin hiçbir döneminde Çin milleti kalkınma hedefine bu kadar yaklaşmadı, tarihin hiçbir döneminde ülkemizin bilim ve teknoloji gücünü dünyanın ilk sırasına getirmek için bu kadar hevesli olmadık.” dedi.

Xi Jinping, birçok kez bilim ve teknoloji ile güçlü bir ülke arasındaki ilişkiye dair derin anlayışını açıklayan ve Çin'in bilim ve teknolojide kendine güvenini ve kendini geliştirmesini destekleyen önemli konuşmalar yaptı.

Xi Jinping 30 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen Ulusal Bilim ve Teknoloji İnovasyonu Konferansında şunları söyledi: “Ülkenin önemli desteği olan bilim ve teknoloji, ülkenin kalkınmasının temeli, işletme gelirlerinin kaynağı ve halkın yaşam seviyesini yükseltecek araçtır. Yeni dönemde bilim ve teknoloji inovasyonunda yeni fikirlere, tasarımlara ve stratejilere sahip olmalıyız.”

2020’de Xi, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Forumu'na gönderdiği video mesajda, bilim ve teknoloji inovasyonuna büyük önem veren Çin’in inovasyonu kalkınmaya öncülük edecek ilk itici güç haline getirdiğine işaret etti. Çin’in daha açık, kapsayıcı ve karşılıklı yarara dayalı uluslararası bilim ve teknoloji iş birliği stratejisi uygulayacağının altını çizen Xi Jinping, farklı ülkelerden seçkin bilim insanları ve uluslararası kuruluşlarla beraber, kilit projelerde iş birliğini derinleştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Aynı yıl Pudong’un dışa açılmasının 30. yıldönümü nedeniyle Shanghai’da düzenlenen törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Xi, bilim ve teknolojinin daha önce hiçbir zaman ülkenin geleceğini ve kaderini, vatandaşların yaşamlarını bu kadar sıkı bir şekilde etkilemediğini belirtti. Ekonomik büyümenin bilim ve teknolojiye daha büyük ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Xi, dolayısıyla inovasyonu güçlendirmemiz gerektiğini söyledi.

2021 yılında Xi Jinping, 2021 Zhongguancun Forumu’na gönderdiği tebrik mesajında, Çin'in bilim ve teknoloji inovasyonuna büyük önem verdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in bilim ve teknoloji inovasyonunda küresel iş birliğini teşvik edeceğini, ilgili uluslararası temasları daha açık bir tutumla güçlendireceğini, küresel internet inovasyonuna aktif olarak katılacağını, fikri mülkiyet haklarının korunmasını hızlandıracağını ve insanlığa daha fazla yarar getireceğini söyledi.  

19

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

20

Hibya Haber Ajansı

21

İlgili Makaleler