Kültür

Bin Aydan Daha Hayırlı Bir Gece “Kadir Gecesi”

Bin Aydan Daha Hayırlı Bir Gece “Kadir Gecesi”

 

 

Rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın son günlerinde kadri, kıymeti ve değeri çok büyük bir gece olan Kadir Gecesi’ne kavuşmuş bulunuyoruz. 17 nisan pazartesiyi salıya  bağlayan bu gece, bin aydan daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesi’dir.

 

Zaman ve mekânlar, kendilerinde meydana gelen önemli hadiselerden dolayı değer kazanırlar. Kadir Gecesi’nin değeri de, insanlara dünya ve ahiret mutluluğunun yollarını gösteren, beşeriyeti karanlıklardan çıkarıp, aydınlığa kavuşturan, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu gece indirilmiş olmasından dolayıdır.

 

19

Kur’an-ı Kerim gibi insanlık için bir hidayet rehberi olan kitabın böyle bir gecede inmesi ona müstesna bir şeref kazandırmış, kadrini yüceltmiştir.

20

 

21

Bu gece çok şerefli ve müstesna bir gece olduğundan Kur’an-ı Kerim’de müstakil bir sure ile şereflendirilmiş, doksanyedinci sure olan “Kadir Suresi” bu geceye tahsis edilmiştir. Bu surede gece ile ilgili olarak şöyle buyrulur: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir Suresi, 97/1-5)

 

Kur’an-ı Kerim’in bu gecede inmesi, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olması, Allah Teâlâ’nın ezelde takdir ettiği şeylerden bir yıllık olayların, ana kitaptan alınarak, görevli meleklere bildirildiği gece olması sebebiyle de Kadir Gecesi üstün bir değer taşımaktadır.

Cebrâil (a.s.)’ın diğer meleklerle bu gecede yeryüzüne inerek Allah’a ibadet eden kulları selamlamaları ve bu gecenin tan yeri ağarana kadar selam ve esenlik olması da ilâhî rahmetin çok güzel bir tecellisidir.

 

Pek çok hadis rivayetine göre,  Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son on gecesinden birinde olması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca Hz. Aişe (r.anha) validemizden rivayet edilen bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber’e ilk vahyin Ramazan’ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiştir. (Buhârî, Bed’ü’l-Vahy, 3; Müslim, Îmân, 252)

 

Bu ve buna benzer rivayetler âlimlerin çoğunluğu tarafından tercih edilerek, Ramazan’ın 27. gecesi, Kadir Gecesi olarak değerlendirilmektedir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) de Ramazan’ın son on gününde, her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırlardı. (Buhârî, FadluLeyleti’l-Kadr, 3)

 

Bin aydan daha hayırlı olduğu açıkça bildirilen bu gece bizim için Yüce Allah’ın bir lütfudur.  Hiç şüphesiz Kadir Gecesi’ne yetişmek, biz mü’minler için büyük bir mutluluk olduğu gibi en iyi şekilde değerlendirilmesi de büyük bir kazançtır.

 

Çünkü bu gecede yapılan ibadet bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. Eğer bu gecenin manasını iyi idrak edebilir ve gereği gibi değerlendirilebilirsek, bir ömür boyu kazanabileceğimizden daha fazla ecir ve sevap elde etmemiz mümkün olacaktır.

 

Hz. Peygamber (s.a.s.) bu gecenin ihyası ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Kim faziletine inanarak ve sevabını umarak Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhârî, Teravih, 2; Müslim, Salât, 25)

 

Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Ancak,  Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gecedeyüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’le hemhal olmalı, onunla olan alakamızı gözden geçirerek hayatımızın bir muhasebesini yapmalıyız.

Özellikle Yüce Rabbimizin bizlere hidayet kaynağı ve yol gösterici olarak göndermiş olduğu kitabımızın mesajlarını iyi anlama ve prensiplerini hayatımıza tatbik etme gayreti içinde olmalıyız.

 

Bu gecenin feyz ve bereketinden istifade edebilmek için nefis muhasebesi yapalım. Hata ve kusurlarımız için samimi bir şekilde tövbe edip, Allah’tan bağışlanma dileyelim.

 

Çokça Kur’an okuyalım,  kaza ve nafile namazları kılalım. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’in öğrettiği şekilde dua etmek suretiyle geceyi ihya etmeye çalışalım. Nitekim Hz. Âişe (r.anha.) validemiz Hz. Peygamber (s.a.s.)’e; “Ey Allah’ın Resûlü, Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sorduğunda, Efendimiz (s.a.s.) şöyle dua etmesini tavsiye buyurdular: “Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” (Tirmizî, Deavât, 85)

 

Bütün okuyucularımızın Kadir Gecelerini tebrik ediyor, bu mübarek gecenin ilimiz, ülkemiz ve İslam âlemi hakkında hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

İlgili Makaleler