Gündem

Bu yıl 100 çalışandan 64’ü tatil planı yaptı

Avansas, bu kez çalışanların tatil planlarını, alışveriÅŸ hazırlıklarını ve pandemi sonrasında tercihlerini araÅŸtırdı. Türkiye genelinde 3634 çalışan ile gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırmaya göre çalışanlar bu yıl Temmuz ve AÄŸustos ayında yaz tatili yapacak. 100 çalışandan 64’ü tatil planı yaparken, tatile çıkacakların yüzde 71’i özel araçla seyahat edeceÄŸini söyledi. Çalışanların en gözde tatil rotası ise Antalya.

Gözde tatil şehri Antalya

Bu yıl çalışanların %46’sı tatilini Kurban Bayramı ile birleÅŸtireceÄŸini belirtti. 100 çalışandan 64’ü yaz tatili için plan yaptığını paylaşırken, tatil planlarında en çok tercih edilen ilk üç ÅŸehir Antalya, MuÄŸla ve Ä°zmir oldu. Bu ÅŸehirleri ise Balıkesir, Aydın, Mersin, Çanakkale, Ä°stanbul ve Edirne izledi.

100 çalışandan 47’sinin tercihi otel

Bu yıl çalışanların yüzde 44’ü tatil planını Temmuz ayında yaparken, yüzde 37’si AÄŸustos, yüzde 12’si ise Eylül ayında plan yaptığını ifade etti. AraÅŸtırmaya katılan çalışanların yüzde 47’si tatil için konaklama tercihini otelden yana kullanacağını belirtirken, 18’i kendi yazlığında, 15’i ise kiralık evde geçireceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.  Pansiyon tercih edecek çalışanların oranı yüzde 5 olurken; kamp yapmayı planlayanların oranı ise yüzde 2’de kaldı. 100 çalışandan 82’si ailesi ile tatil yapacağını ifade etti. Bu yılki yaz tatilini otelde geçirecek olan çalışanların yüzde 59’u 5 yıldızlı oteli tercih ettiÄŸini belirtirken, 29’u 4 yıldızlı, 11’i ise 3 yıldızlı otellere rezervasyon yaptırdığını belirtti. 

Çalışanların yüzde 71’i özel araçla seyahat edecek

Araştırmada Covid-19 pandemisinin tatile olan etkisi de soruldu. Pandemi sonrasında çalışanlar yüzde 72 ile tatil tercihlerinde daha az kalabalık olan tatil bölgelerini tercih edeceklerini ifade etti. Tatile ulaşımda kullanılacak olan uçak, otobüs, tren, gemi gibi ulaşım araçlarını daha az tercih edeceklerini belirten çalışanların oranı ise yüzde 69 oldu. Pandemiyle birlikte bireysel araç kullanımının artmasına ilişkin bir sonuç da çalışanların ulaşım tercihlerinde göze çarptı. Çalışanların yüzde 71’i tatile giderken kendi araçlarını ya da bir yakınının araçlarını tercih ettiklerini belirtti. Yüzde 15 ile uçak ikinci sırada tercih edilirken yüzde 10 ile onu otobüs izledi.

19

Tatil bütçesi 5-20 bin tl arasında değişiyor

20

Bu yıl yaz tatili yapacak olan çalışanlar bütçe olarak 5 ila 20 bin TL arasında bütçe ayırdıklarını ifade etti. Ortalama tatil süresinin 8 gün olarak açıklandığı araştırmada konaklama türü olarak ilk sırada yüzde 47’lik oranla oteller yer aldı. Erken rezervasyon avantajlarından faydalananların oranı ise yüzde 47 oldu. Kalabalıktan uzak konaklama tercihlerinde ise yazlık ve kiralık apart yer aldı. Çadır ve kamp yerinin ise yüzde 2 oranında tercih edildiği belirtildi.

21

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler