Politika

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda devir teslim töreni

Vedat Bilgin’in konuşması şu şekilde:

“Burada yaklaşık iki yılı geçtik. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çok büyük sorunların üstesinden geldik. Ben öğrenciyken bir atölyenin duvarına asgari ücretten vergi alınmasın yazmıştım bunu rahmetli Başbakan Ecevit parti programına koydu ama bu sorunu çözmek bize nasip oldu. Sadece asgari ücretlilerden vergi alınması bırakılmadı aynı zamanda bütün ücret düzeyindeki asgari ücret düzeyindeki gelirler vergi dışı bırakıldı. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ile desteği ile oldu. Bu sorunların çözülmesi için böyle bir irade gerekiyor. Başkanlık Sistemi de esası itibariyle bunları kolaylaştıran bunları etkin hale getiren bir sistem bunları kolaylaştırdığımız için çok mutluyum. Tabii EYT meselesi de var o da 20 küsür yıllık bir meseleydi. Biz Sosyal Politikalar Kurulu’nda da bu konuyu ele aldık o zamanki çalışma arkadaşlarımızla etraflıca çalıştık ama araya pandemi girdi. Sayın Cumhurbaşkanımıza da raporu ilettim pandemiden sonra bakan olunca da mesele bizim elimize geldi onu da çözme fırsatı bulduk. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının maliyeti o günkü dönemde o günkü rakamlarla 90 milyardı, EYTnin maliyeti ise yaklaşık 120 milyar civarında. Türkiye’nin ekonomik bakımdan en zor olduğu dönemde bu tür sosyal meselelere cevap vermek çok kolay bir iş değildi. Yaptığımız şeyler saymakla bitmez çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın yönetiminde bu seçim öncesine kadar süren en son meclisin toplantısına da geçici işçileri intikal ettirmiştik. Dolayısıyla birçok sorunu çözdük ama çözülecek bir sorun var. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Yüzyılını yaratmak onu inşa etmek için bu büyümenin devam etmesi lazım. Bu büyüme devam ederken emekçilerin çalışanların bu büyümeden pay alması fevkalade önemli. Geçtiğimiz yüzde 4’lük büyüme rakamları açıklandığı zaman emekçilerin milli gelirden aldığı pay ilk defa yüzde 38’e çıktı. Bunun içerisinde de EYT’nin, toplu sözleşmelerin payı var. Ben bu vesile ile benimle çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

 

Vedat Işıkhan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Her şeyden önce bana aziz milletimize ve devletimize hizmet etme fırsatı verdiği için Allah’a sonsuz hamt ediyorum. Sayın Vedat Bilgin bakanım bu göreve geldiği günden itibaren çok önemli işlere imza attı. Milletimize doğrudan dokunan milletimizin beklenti içerisinde olduğu birçok konuda başarılı adımlar attı. Gerek asgari ücret düzenlemeleri gerek toplu sözleşmeler gerekse EYT gibi birçok hayati konuda milletimizin beklentilerini karşılayacak çözümlere Cumhurbaşkanımızın iradesi ve bakanımızın gayretleri ile ulaşıldı. Ben ülkemize ve milletimize değerli hizmetleri için sayın bakanımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Bildiğiniz gibi 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Cumhur İttifakının zaferi ile neticelenen çok kritik bir seçim sürecini geride bıraktık. Bizler de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak atacağımız adımlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türkiye’yi dünyada hak ettiği konuma ulaştıracak çalışmaları ortaya koymaya devam ettireceğiz. Tüm çalışanlarımızın yaşam kalitesini ve refahlarını arttırmak en önemli görevimizdir. Sayın bakanımızın bıraktığı yerden projelerini programlarını devam ettirerek üzerine yeni proje ve programlar ekleyerek yolumuza devam edeceğiz.

Türkiye Yüzyılına yakışacak çalışma hayatını, Türkiye Yüzyılına yakışacak bir sosyal güvenlik sistemini, Türkiye Yüzyılına yakışacak yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edeceğiz. Türkiye Yüzyılına yakışacak şekilde memurlarımızı işçilerimizi emeklilerimizi işverenlerimizi velhasıl tüm çalışanlarımızı koruyacak bir anlayışla süreci yönetme arzusundayız.”

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler