Diplomasi

Çin’den Ukrayna’daki nükleer tesislerin güvenliğinin sağlanması çağrısı

Çin, Ukrayna'daki nükleer tesislerin güvenliğinin sağlanması için uygun koşulların yaratılması çağrısında bulundu.

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'nın nükleer tesislerinin güvenliği konusunun ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, tarafların diyalogun yeniden başlatılması ve nükleer santrallerin güvenliğinin korunması için gerekli koşulları oluşturması gerektiğini belirtti.

Geng Shuang, Zaporijya nükleer santralinin güvenliğinin sadece Ukrayna krizinin bir yönü olduğunu vurgulayarak, bu sorunun çözümünün nihayetinde Ukrayna krizinin siyasi çözüm perspektifine bağlı olduğunu ifade etti. Geng ayrıca, ilgili tüm tarafların barış ve güvenliğe odaklanması gerektiğini vurgulayarak etkili ülkelerin sorumlu ve yapıcı bir rol oynaması gerektiğini kaydetti. Geng, Çin’in barış ve müzakere sağlamak için çaba sarf ederek Ukrayna krizinin siyasi çözümüne yapıcı bir şekilde katkıda bulunmaya devam edeceğini aktardı.

Geng, Ukrayna krizinin devam etmesinin ülkedeki nükleer tesislerin güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti ve Çin'in de dahil olduğu uluslararası toplumun, Zaporijya nükleer santrali ve çevresindeki askeri operasyonların sıklıkla ortaya çıkmasından derin endişe duyduğunu ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi'nin arabuluculuk çabalarını takdirle değerlendirerek, UAEA'nın nükleer tesislerin güvenliği konusunda oynadığı yapıcı rolü desteklediklerini dile getirdi.

Geng, ilgili tarafların insani ruh, bilimsel ve rasyonel tutum, iletişim ve iş birliğine dayalı olarak Nükleer Güvenlik Sözleşmesi ve uluslararası hukuka uyum sağlayarak nükleer tesislere zarar verebilecek herhangi bir eylemden kaçınmaları çağrısında bulundu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler