Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Su ürünler avcılık sezonunun açılışı vesilesiyle bir aradayız. Dört buçuk aylık hasret bugün sona eriyor. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizinde gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapacak balıkçılarımızın ağları mavi sularla buluşuyor. Bu gece başlayan balıkçılık sezonunun bereketli geçmesini diliyorum. ‘Vira Bismillah’ diyerek denizlere açılacak tüm kardeşlerimin ağlarının hep dolu çıkmasını Rabbimden niyaz ediyorum.

Balıkçılık sektörümüz yaklaşık 250 bin vatandaşımıza istihdam sağlıyor. Rızkını denizden kazanan kardeşlerimizin ekonomimize yaptıkları katkıları takdirle karşılıyoruz. Balıkçılık sektörüne sağladığımız destekleri en iyi sizler biliyorsunuz. Balıkçılarımızın maliyetlerini düşürmek için 2004’ten itibaren ÖTV’siz yakıt veriyoruz. Bugüne kadar toplamda 15,6 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteğinde bulunduk. Su ürünleri avcılarına ve üreticilerine Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla indirimli kredi sağlıyoruz. Sektörümüzü 2002’den beri toplam 23,2 milyar liralık süvvansiyonlu kredi ile destekledik. Küçük ölçekli kıyı balıkçılarımıza da unutmadık, unutmuyoruz. 12 metreden küçük gemisi olan 14 binden fazla kıyı balıkçılarımıza da sahip çıkıyoruz.

Bugüne kadar 313 milyon lira kıyı balıkçımıza ödeme yaptık. Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinden sonra depremzede balıkçılarımızı kaderlerine terk etmedik. Deprem bölgesinde balıkçılık yapan vatandaşlarımızla ilgili bir müjdeyi de bu akşam sizlerle paylaşmak istiyorum. Deprem bölgesinde yaşayan ve gelir kaybı yaşayan balıkçılarımıza destek veriyoruz. Yarın itibarıyla gemi başına 3 bin 500 ile 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca afet bölgesi ilan edilen illerde su ürünleri yetiştiricilerimizin zayi olan balık yumurtaları, yavru, porsiyonluk ve anaç balıkları için 2 ay içerisinde destekleme ödemelerini gerçekleştireceğiz. Her iki desteğimizin de hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Aziz kardeşlerim, biz üç tarafı denizlerle çevrili iklim ve coğrafya bakımından dünyanın en güzel ülkelerinden biriyiz. Rabbimizin ülkemize bahşettiği bu imkanı değerlendirmenin gayretindeyiz. Deniz ve su ürünlerinde her yıl ölçek ve hedef büyüterek yolumuza devam ediyoruz.

Su ürünleri ihracatında 2023 hedefimiz, 1 milyar dolardı. Tam 4 yıl önce bu rakama ulaşmayı başardık. Geçen yıl, yüzden fazla ülkeye ihracat yapan sektörümüz 1,7 milyar doları ülke ekonomisine kazandırdı. Hedefimiz bu yıl bir rekor daha kırmaktır.

Karadeniz’de büyütülen ve ithal somona alternatif olan Türk somonu ile Ege ve Akdeniz’de yetiştirilen levrek ve çipurayı dünyada marka haline getirdik. Yeni pazara girmesine rağmen Türk somonu çok ciddi talep gördü. Geçen yıl, 312 milyon dolar olan Türk somonu ihracatını inşallah bu sene 400 milyon dolara ulaştıracağız. Artık balıkçılarımız, dünyaya açılıyor. Başta Moritanya olmak üzere Afrika ülkelerinde 50 balıkçı gemimiz binden fazla tayfa ile avcılık yapıyor. Balıkçılarımız bu şekilde ülkemiz denizlerinde yıllık olarak avladıkları balık miktarının iki katı yani yaklaşık 600 bin ton balığı okyanuslarda avlıyor. Balıkçılarımız, kurdukları balık işleme tesisleriyle hem yerel halka istihdam sağlıyorlar hem de ülkemize milyonlarca dolar döviz kazandırıyor. Yurt dışındaki faaliyetleriyle kazan kazan anlayışımızı en güzel şekilde temsil eden balıkçılarımızı tebrik ediyorum.

19

Her yaştan insanımız için balık yeri doldurulamaz bir besin kaynağıdır. Denizlerde sürdürülebilirliği sağlamak hepimizin görevidir. Tabiat hatayı ve ihmalkar davranmayı asla affetmez. Biz denizlerimize ne kadar sahip çıkarsak, denizlerimiz de bize sahip çıkar. Denizlerimize ne kadar ihtimam gösterirsek, denizlerimiz de balığıyla ve diğer ürünleriyle bizlere hizmet eder.

20

Bugüne kadar Marmara Denizi’nden avlanılan balıklarda müsilajla ilgili insan tüketimine risk oluşturacak bir veriye ulaşılmadı. Kontrol ve analizlerimiz aralıksız bir şekilde devam ediyor. Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir bir şekilde balık tüketmesi için denetimlerimizi daha da artıracağız.

21

Sözlerime burada son verirken 4 buçuk aylık aradan sonra yeniden açılışını yaptığımız balıkçılık sezonumuzun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Beykoz Belediyemize teşekkür ediyorum.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler