Gündem

“Dipten diriliş başlıyor”

Murat Kurum, İzmit Körfezi'ni ve Marmara’yı en temiz ve en mavi haline kavuşturacaklarını söyledi.

“Dipten diriliş başlıyor”

İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi’nin ilk çamur temizleme çalışmasına start veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmit Körfezi’ni ve Marmara’yı en temiz ve en mavi haline kavuşturacaklarını söyledi.

“Dipten diriliş başlıyor”“Dipten diriliş başlıyor”
“Dipten diriliş başlıyor”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve  Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan  İzmit  Körfez Dip Çamuru Temizlik Projesi kapsamında Körfez’in doğu baseni çamur temizleme çalışmasına start verildi. Marmara Yeniden Büyük Körfez Projesi olarak isimlendirilen ve “Dipten diriliş başlıyor” sloganı ile yapılan programa binlerce vatandaş katıldı. Miting havasında gerçekleştirilen törenle İzmit Körfezi dip çamuru temizleme çalışması başladı ve çalışmanın tamamı 5 yılda bitirilecek.

“Dipten diriliş başlıyor”
“Dipten diriliş başlıyor”

Katılım çok yüksek oldu

Dip çamuru temizleme çalışmasının startının verildiği programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Vali Seddar Yavuz, AK Parti Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı  Tahir Büyükakın, AK Parti birinci sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Sadettin Hülagü, ilçe belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, AK Parti Milletvekili adayları, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.

Bu coşku 14 Mayıs’ı müjdeliyor

Ülkeye hizmet edenleri vatandaşların unutmayacağını belirten Vali Seddar Yavuz, “Hepimizin hayal ettiği masmavi Körfez artık hayal değil. Projenin hayata geçmesinde emeği olan Cumhurbaşkanımıza, Bakanımız Murat Kurum’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyorum” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, törene katılan ve alanı mitinge çeviren vatandaşların heyecanına alkışlarıyla katılarak “Bu coşku 14 Mayıs’ı müjdeliyor” dedi.

Dev bir akvaryum görünümü kazanacak

İki etaplı projenin 720 hektarlık alanda gerçekleşmesi sonucunda 3,5 milyon metreküp yaklaşık 8,5 milyon ton dip çamurunun temizlenmesi yapılacak. Projenin ikinci etabının hayata geçirilmesi sonrası İzmit Körfezi eski günlerine kavuşacak ve adeta dev bir akvaryum görünümü kazanacak.

19
“Dipten diriliş başlıyor”
“Dipten diriliş başlıyor”

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj felaketinin ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni kurtarmak için önemli olan dip çamuru temizlenmesi projesine hazırlık yaptı.

20

 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

Proje kapsamında çamur gemiler ile dipten borularla çıkarılacak ve İzmit Atletizm Pisti’nin arkasına kurulacak susuzlaştırma tesisine taşınacak. Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı projesinin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

21

İlgili Makaleler