Türkiye

Fatih’in madalyonu, evinde sergilenmeye başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ocak 2023’te teslim alınarak Londra’dan İstanbul’a getirilen Fatih Sultan Mehmet madalyonunu Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Fatih Sultan Mehmet'in 542 yıl önce poz vererek hazırlattığı Costanzo da Ferrara ürünü madalyon İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla ziyarete açıldı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ile Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas’tan madalyon ve sergileneceği Panorama 1453 Tarih Müzesi’yle ilgili bilgi alan İmamoğlu, “Aynen Fatih Sultan Mehmet'in portresiyle ilgili sürecin işlediği şekliyle, madalyon konusunda da bir müzayede olduğu bilgisini bana Mahir Bey ulaştırır ulaştırmaz, ‘Mutlaka onu da İstanbul'a kazandırmamız gerekir’ demiştim. Süreç sonuçlandı ve madalyonu İstanbul'a, sahibinin evine getirmiş olduk” dedi.

“İstanbul'un her anını çok değerli kılan bir süreci İstanbul'da yaşatıyoruz” diyen İmamoğlu, özetle şunları söyledi:

“Fatih Sultan Mehmet, hepimiz için çok değerli bir insan, değerli bir padişah, Türk tarihi için muazzam bir komutan, bir lider. İstanbul'un fethini 21 yaşında bize yaşatan, tarihe parmak basmış, iz bırakmış genç bir lider aynı zamanda. Aynı zamanda, o çağa göre değişimin öncüsü. Birçok konuda ilki, yeniliği yapan, kazandıran bir lider. Her yönüyle ele alınması gereken bir insan Fatih Sultan Mehmet” ifadelerini kullandı.

Fethin izini taşıyan Haliç Tersanesinde restorasyonu bitirmek üzere olduklarını söyleyen İmamoğlu, “Orada bir sanat müzemiz açılacak. Burası, yine Türkiye'ye kazandırdığımız hem Fatih Sultan Mehmet portresini hem de Kanuni Sultan Süleyman'ın portresini aynı anda görebileceğimiz bir müzeye dönüşecek. Orayı sonbahar itibariyle vatandaşlarımızla da buluşturuyor olacağız. Yine Osmanlı döneminden kalan sanayi yapısı Feshane’nin muhteşem bir sanat alanına dönüşmesini göreceksiniz. Önümüzdeki hafta vatandaşlarımızla beraber açılışını yapacağız ve İstanbul'a hediye etmiş olacağız. Sözün özü şu: Gerçekten medeniyetine sahip çıkmak, gerçekten bir şehrin geçmişine sahip çıkmak, Osmanlı'nın mirasına sahip çıkmak, daha eski tarihin tümüne, tümünün mirasına sahip çıkmak, Cumhuriyetin miraslarına sahip çıkmak ve bütün bu mirasın zenginliğiyle Türkiye'yi, İstanbul'u geleceğine taşıyabilmenin modelini oluşturma yönünde çok özenli bir şehirciliği, yeni nesil bir belediyeciliği, yeni nesil bir yönetim anlayışını ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma yürekten teşekkürlerimi iletiyorum. Ve bundan sonra daha güzel çalışmalarda da yolumuz hep birlikte açık olsun.” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da açılış öncesinde yanıtladı. Basın mensuplarının soruları ve İmamoğlu’nun sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:

S- Seçim sonrasında yaptığınız ‘değişim’ çağrılarının ardından, çarşamba günü Ankara'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiniz. Bu görüşme sizin talebiniz üzerine mi oldu? Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine mi oldu? Görüşmenin içeriğine ilişkin pek çok şey okuduk, yorumlar yapıldı. İçeriğiyle ilgili sizden bilgi alabilir miyiz?

19

“Benim Sayın Genel Başkanımızla konuşmam kadar, buluşmam kadar doğal bir şey yok” diyen İmamoğlu şöyle devam etti:

20

Elbette ki basının ve toplumun buna yoğun ilgisini anlıyorum. Kolay bir zaman diliminde değiliz. Ülkemizin birçok konusu ve sorunu var. Seçimi kaybettik. İki kere iki, dört. Dolayısıyla, Millet İttifakı olarak, başta Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere… Bunun içinde en önde tabii ki orada 6 parti var. Onun lideri var, yöneticileri var. Ama aynı zamanda biz varız. Etkin belediye başkanları var. Her birimiz, şapkamızı önümüze koyacağız. Oturacağız, düşüneceğiz. O bakımdan, seçimin ilk gününden itibaren ama telefonla ama yazışarak ama baş başa konuşarak defalarca sohbetimiz, paylaşımlarımız oldu. Çarşamba günkü buluşmada, elbette ki yine benim kendilerine birtakım hatırlatmalarım, önerilerim ve yazılarım doğrultusundaki talebimden ötürü bir araya geldik. Düşüncelerimi, değişim yönündeki parametrelerin neler olması noktasındaki aşamaları, yine kendisiyle paylaştım.” diye konuştu.

21

S – Seçim sonuçlarıyla ilgili bir rapor hazırlattığınız konuşuluyor, neden kaybedildiğine dair? Bu rapor nasıl analizler içeriyor? Genel Başkana sundunuz mu? Ya da sunacak mısınız? Detayları alabilir miyiz?

Tek bir raporu olmadığını farklı gözlerle farklı raporları olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Ben, rasyonel bir insanım. Ve her konuda hesap-kitap yaparım, matematik yaparım ve hesaplaşırım. Kendi iş yaşamımda da öyleydi. Her zaman bir ajandam vardır. Onun için de matematiğini tuttuğum iş yaşamım da böyle geçti, siyaset yaşamım da böyle geçti. Yıllardır beraber siyaset yaptığım arkadaşlarım, ilçe başkanı arkadaşlarım da bunu bilirler. Dolayısıyla ben, böylesi bir seçimin sürecinin de raporlarını tutmuş birisiyim. Seçim sonrasında bunun muhasebesinin de çıkarılması konusunda çalışmalarım var. Bir raporum yok benim bu arada. Farklı gözlerle, farklı raporlarım var. Yani bu işin bilimsel tarafına çalışan arkadaşlarımdan farklı raporlar, verisine çalışan arkadaşlarımdan farklı raporlar var. Enstitümüz var. Oradan bilim insanları, teknik insanlar, akademisyenlerden farklı raporlar, dünyadan farklı raporlar, hatta İstanbul ölçeğinde, ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu seçimde ne yaptı, nasıl çıktı, nasıl etkilendi’ gibi araştırmalar, oldukça külliyat denecek derecede bizde vardır. Bunu tabii ki yapıyorum. Yapmak zorundayım. İhtiyaç duyulduğunda, o vakit geldiğinde öyle bir masa kurulduğunda da elbette elimde ne var ise, bunları ilk paylaşacağım yer de benim partim ve Genel Başkanımdır” şeklinde konuştu.

“Yerel seçimler için bir yol haritası belirlediniz mi? Tekrardan aday olacak mısınız?” sorusuna İmamoğlu, “Bütün bu bahsettiğim bu büyük çerçevenin içinde, o da önemli bir detaydır. Ama önemli bir detaydır. Yani bu meselenin bütününü hallettikten ve o süreci tasarladıktan sonra bunların hepsi konuşulur, ortak mutabakatla, ortak akılla kararlar alınır ve kamuoyuyla paylaşılır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler