Finans

Finansal piyasalar sürekli olarak Fed’in önündeydi

FED bugün başka bir faiz artırımına doğru ilerlerken, politika yapıcılar, enflasyon ve işsizlikle ilgili umut edilen sonuçları daha olası hale getiren ve aynı zamanda ekonominin fiyatları aynı çizgide tutamayacak kadar güçlü olması riskini de taşıyan, son ekonomik verilere ne kadar ağırlık verecekleri konusunda bir seçimle karşı karşıya.

Elbette bir yavaşlama işaretleri var ve bazı politika yapıcılar daha fazla zayıflığın gelmesini bekliyor – bu, daha fazla oran artışı düşünülürken dikkatli olunması için bir argüman.(Fed’in açıkladığı son projeksiyonlara göre Fed yılın geri kalanında 2 faiz artırımı daha öngörülüyordu ve bugün projeksiyon güncellemesi yapılmayacak)

Haziran ayındaki Fed yetkililerinin 2023'te GSYİH'nın sadece %1,0 büyüyeceğini öngörmüştü ve bunun "temel olarak ekonomide yılın ikinci yarısında ani bir duruşu gerektirdiğini" biliyoruz ama Üçüncü çeyrekte bunun olmayacağını bilecek kadar görünürlük mevcut. Bu muhtemelen kapıyı daha fazla oran artışına şimdilik açık tutacak.

İkinci çeyrek boyunca, Atlanta Fed'in söz konusu üç aylık dönem için ekonomik büyüme "şimdiki tahmini", güçlenen tüketici harcamaları, daha güçlü iş yatırımı ve daha büyük devlet harcamaları temelinde yıllık %1,7'den %2,4'e sıçradı. Değişiklik önemli bir çizgiyi aşarak Fed'in %1,8'lik trend büyüme tahmininin hemen altından – ve bu nedenle enflasyonu yumuşatmaya devam etmesi gereken bir seviyeden – önemli ölçüde üzerine çıktı. İkinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla için ilk tahmin Perşembe günü yayınlanacak ve ilk çeyrekteki %2,0'ye karşılık %1,8'lik bir büyüme oranı bekliyorlar.

Yine de, yakında faaliyette keskin bir düşüş olmazsa, bu, Fed yetkililerinin ekonominin gücünü hafife aldığı ve enflasyonda düşüşün devam edeceği konusunda şüpheye düşebileceği anlamına gelebilir.

Ancak, aylık istihdam artışının hala 200k’nın üzerinde olması ve ücret artışlarının enflasyonu geride bırakmasıyla, hane halkı harcamalarını sürdürebilir ve bazı Fed yetkililerinin geri kalan aşırı enflasyonu ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu düşündükleri tüketim yavaşlamasını engelleyebilir.

Gerçekten de, IMF 2023'ün ilk yarısında görülen dirençli tüketimin "reel gelirdeki kazanımları ve araç alımlarındaki toparlanmayı destekleyen hala sıkı olan işgücü piyasasının bir yansıması" olduğunu söyleyerek bu yılki ABD ekonomik büyümesine ilişkin görünümünü yükseltti .

19

ABD merkez bankasının Haziran'daki politika toplantısından bu yana enflasyon, Fed'in %2 hedefine doğru beklenenden daha fazla yavaşladı ve birçok analist, bir ılımlı fiyat artışları döngüsünün başladığını ve genel olarak bugün açıklanması beklenen çeyrek puanlık artışın ötesinde daha fazla oran artışı olmadan devam etmesi gerektiğini savunuyor.

20

Fed, enflasyondaki son yavaşlamayla kandırılıp çok erken zafer ilan etmek istemeyecektir. Merkez bankasının borçlanma maliyetlerinde daha fazla artış için seçeneklerini açık bırakacaktır.

21

Asya piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın günün ilerleyen saatlerinde açıklayacağı beklenen faiz artışı öncesinde Çarşamba günü çoğunlukla zayıf / yatay işlem görüyor.

Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, Salı günü ABD'de %3,912 olan kapanışına kıyasla %3,8924'e yükseldi. Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentisiyle yükselen iki yıllık getiri, %4.893'lük ABD kapanışına kıyasla %4.8848'e dokundu.

Doların diğer önemli ticaret ortaklarının para birimleri karşısındaki sepetini takip eden dolar endeksi 101.32'de.

ABD ham petrolü %0,49 düşüşle varil başına 79,24 dolara geriledi. Brent ham petrolü %0,48 düşüşle varil başına 83,24 dolardan işlem görüyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, batılı ülkelerin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak Avrupa Birliği (AB), ABD ve Norveç’ten balık ve deniz ürünlerinin ithalatına yasak getirildiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda dini sembollere, kutsal kitaplara, ibadet yerlerine yönelik her türlü şiddet eylemini uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendiren karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş, Libya’dan İran’a 17 yılın ardından Dışişleri Bakanlığı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdi.

Güney Kore'de tüketici güveni Temmuz ayında da üst üste beşinci ayında da artış gösterdi ve 15 ayın en yüksek seviyesine geldi.

Çin Komünist Partisi Politbüro'nun pazartesi günü yaptığı toplantıda ekonomi için politika desteğini artırma sözü vermesinin ardından Çin'in menkul kıymet regülatörü sermaye piyasalarında reformları yılın ikinci yarısında derinleştirme ve piyasaları daha da serbestleştirme sözü verdi.

Avustralya enflasyonda düşüş yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de devam etti ve piyasa beklentisinin de altına indi

IMF, Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihrac etmesine imkan veren anlaşmadan çekilmesinin küresel tahıl fiyatlarını yüzde 10-15 oranında artırabileceğini bildirdi

IMF, BOJ'u getiri eğrisi kontrolünden uzaklaşarak gelecekteki parasal sıkılaştırmaya hazırlanmaya başlamaya çağırdı

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler