Finans

Fx analizi

USD/TRY: Dün ABD'de önemli makro veriler takip edildi. 195bin artması beklenen ADP özel sektör istihdamı 177bin seviyesinde açıklanırken, %2,4 olarak beklenen 2. çeyrek büyümesinin ise %2,1 seviyesinde gerçekleÅŸtiÄŸi bildirildi. Ekonomide soÄŸumaya iÅŸaret eden veriler Fed'in bir sonraki toplantısında faiz artışlarını durdurabileceÄŸi beklentisini kuvvetlendirdi. Bu ortamda piyasalarda risk iÅŸtahı pozitifti. Dolar Endeksi (DXY) 103'ün altına sarkarken tahvil faizleri de gerilemeye devam etti. Bu sabaha bakıldığında da vadeli piyasalar pozitif tarafta. Haftalık iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları ve Fed'in özellikle yakından takip ettiÄŸi PCE deflatör (çekirdek dahil) ile kiÅŸisel gelirler/harcamalar ise takip edilecek diÄŸer veriler arasında. Yurt içi tarafta ise bu sabah 2. çeyrek büyüme verileri takip edildi. Gayrisafi Yurt Ä°çi Hasıla (GSYH) 2023 yılı ikinci çeyreÄŸinde beklentilerin üzerinde yıllık %3,8 arttı. Fiyatlamalar tarafında ise TCMB faiz kararı sonra 25,28 seviyesine kadar gerileyen Dolar/TL'de 26,85 seviyesinin geçilmesi halinde ivme kazanabilir. 26,55 seviyesi ise ÅŸimdilik yakın destek bölgesi olarak takip edilebilir.

EUR/USD: ABD'de bu yılın ikinci çeyreÄŸine iliÅŸkin büyüme hızının aÅŸağı yönlü revize edilmesinin yanında, aÄŸustos ayına iliÅŸkin ADP özel sektör istihdam artışı beklentilerden zayıf geldi. Bugün ABD'de Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat geliÅŸmelerinin seyri kapsamında takip ettiÄŸi PCE deflatör temmuz ayı verileri ile kiÅŸisel gelirler ve harcamalar temmuz ayı verileri takip edilecek. Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında ECB'nin 26-27 Temmuz tarihli toplantısına iliÅŸkin tutanakların yayınlanması olacak. Ayrıca ECB'nin para politikasına da yön verecek olan Euro Bölgesi'nde aÄŸustos ayı öncü TÜFE verileri açıklanacak. Verilerin takip edildiÄŸi ortamda,  Fed'in sıkılaÅŸtırma döngüsünü yakında sonlandırabileceÄŸine iliÅŸkin beklentiler arttı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise aralıksız düÅŸüÅŸünü 5. güne taşıdı ve %4,11 seviyesinde. Dolar Endeksinin 103'ün altına sarkmasıyla EURUSD yükseliÅŸine devam ederken ÅŸu aÅŸamada 1,0980 seviyesine kadar yükseliÅŸ sürebilir. AÅŸağıda ise 1,0845 seviyesi destek konumunda bulunuyor. 

XAU/USD: Dün 1.935 – 1.949 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın günü de 1.942 seviyesinde tamamladı. Hem Dolar endeksindeki (DXY) hem de tahvil faizlerindeki gerilemeyi fırsat bulan deÄŸerli maden, ABD'den gelen verilerin de ekonomide soÄŸumaya iÅŸaret etmesiyle yükseliÅŸ eÄŸilimini dün de sürdürdü. Teknik seviyelere bakıldığında ise yükseliÅŸ hareketi 1.965 seviyesinin aşılması halinde yükseliÅŸ ivme kazanabilir. 1.920 bölgesi ise önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

Ä°lgili Makaleler