Güncel

“Gazze’de sağlık kuruluşları bile saldırı altında”

Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk olan gazeteci, siyasetçi ve yazar Mustafa Balbay, İsrail-Filistin savaşına değindi.

  1. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk olan gazeteci, siyasetçi ve yazar Mustafa Balbay, İsrail-Filistin savaşına değindi.

“Gazze’de sağlık kuruluşları bile saldırı altında”

Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliği taşıyan 13. Kocaeli Kitap Fuarı, güzel ve nitelikli bir kültür sanat ortamını şehre sunuyor. Bu bağlamda etkinlikleri, imza günleri, söyleşileri ve sahafları ile 7’den 70’e tüm kitap tutkunlarını kucaklayan Kocaeli Kitap Fuarı’nda konuşan gazeteci, siyasetçi ve yazar Mustafa Balbay, “Gazze’de sağlık kuruluşları bile saldırı altında” dedi. Süleymanpaşa Konferans Salonu’nda okurları ile buluşan Balbay, İsrail-Filistin savaşına değindi. Balbay söyleşisinde, “Savaşın bir ahlakı vardır. Gazze’de bugün sağlık kuruluşları bile saldırı altında. Çevremizdeki bu sorunların çıkış noktasında bu devletlerin ulus olma aşamasında temelde sorunlarının olduğunu görmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk bu dönemi en iyi okuyan kişidir. Cumhuriyetin temellerini eğitim ve toplumsal hayatta çağdaşlık ilkesiyle oluşturdu” ifadelerini kullandı. 

Mustafa Balbay
Mustafa Balbay

“MUSTAFA KEMAL CEHALETE VE MANDACILIĞA DÜŞMANDI”

Konuşmasına devam eden Balbay, “Atatürk deyince Kurtuluş Savaşı aklımıza geliyor ama onun kadar önemli olan kuruluş mücadelesidir. Mustafa Kemal cehalete ve mandacılığa düşmandı. Kuruluş döneminde 300 paşa vardı. Mustafa Kemal’e güvenen ve yanında olan 9 paşa vardı. Mustafa Kemal harap olmuş bir ülkeyi aldı, kurutuluş mücadelesi verdi, devrimler yaparak ülkesini bir dünya devleti haline getirdi” dedi.

“FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIĞININ TEMELLERİ BU DÖNEMDE ATILIR”

Süleymanpaşa Konferans Salonu’ndaki diğer bir buluşmada Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Çavuşoğlu, kaleme aldığı “Hamilelikten İkinci Yaşa Bebeğin İlk 1000 Günü” kitabını konu edinen söyleşi gerçekleştirildi. Kitabının sadece ebeveynler için değil, sağlık çalışanları ve ruh sağlığı ile uğraşan profesyoneller için de yol gösterici öğeler içerdiğini belirten Çavuşoğlu, “Bebeğin, annesinin rahmine düştüğü günden 2 yaşını tamamlayana kadar geçen süre 1000 gündür. Bebeğin gelecekteki fiziksel ve ruhsal sağlığının temellerinin bu dönemde atıldığı kabul edilir. Tabiri caizse maya bu dönemde tutulur ve bebeğin kişiliği bu süre içinde oluşmaya başlar. Ömür boyu da çok az değişikliğe uğrar. Son yıllardaki araştırmalar, bebeklerin anne karnındayken de çevresel değişimlere duyarlılık gösterdiğini, annenin beslenmesinden stres yüküne kadar birçok değişkenden etkilendiğini ve doğumdan önce geçirdiği sürecin hayatının önemli bir parçası olduğunu da bizlere gösteriyor” dedi. Çavuşoğlu’nun kitabı gebelik, gebelik sonrası ve ilk 2 yaşa ait dönemleri ele alan konuları içeriyor.

Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk
Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk

“PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK ÇOCUKLARDA MİZACA GÖRE DEĞİŞİR”

19

Psikolojik Sağlamlık kitabının yazarı Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk ise kitabından bir anekdot paylaştı. “Psikolojik olarak sağlığınız iyi değilse fiziksel olarak da iyi olamayız” diyen Selçuk, “Pek çok hastalığın kökeninde psikolojik etkenler yatmaktadır. Psikolojik sağlamlık bir beceriler bütünüdür. Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Çocuklarda psikolojik sağlamlığın gelişimi mizaçlarına göre değişir. Tereyağını eriten ateş yumurtayı katılaştırır. Mizaca uygun şekilde psikolojik sağlamlık desteklenmelidir. Duygularımızı düzenlemek ve kontrol edebilmek psikolojik sağlamlığımızdır. Zihnimizin nasıl çalıştığını bilirsek kendimizi de ona göre ayarlayabiliriz. Yaşamın içerisinde esnek olmak esastır. Değişime adapte olmalı katı ve aynı olmamalıyız” şeklinde konuştu.

20

“TUTARSIZ EBEVEYN TUTARSIZ BİREYLER OLUŞTURUYOR”

21

Yazar Melikşah Sezen ise Kur’an-ı Kerim, siyer ve kelam ile ilgili konuları içeren programında, “Bugün konuştuğumuz tüm dini meseleler sahabe devrinde de tartılmıştır” dedi. Yazar Sezen, “Psikolog Fatih Pulat Gündelik Hayatta Kişilik Bozuklukları” konulu söyleşisinde şunları aktardı; “Tutarsız ebeveyn davranışları ileride tutarsız bireyler oluşturuyor. Narsis, benmerkezci kişiler kendisi için ötekini harcayan kişilerdir. Sizin onu övmesine ihtiyaç duyar. İstediğini verirseniz sizi değerli hissettirirler vermez iseniz sizi aşağılarlar. Gizli narsisler doğrudan ben en büyüğüm demez bir şeyin çatısı altına girerek büyüklük taslarlar. Bir şeyin üstünden değerli hissetmek isterler. Popüler kültür ve sosyal medya narsis bireyler ve toplum oluşturuyor. Şizoid kişilere çok yaklaştığınızda uzaklaşırlar. İlişkilerde mesafelidirler” dedi.

“İYİ BİR ÇOCUK YETİŞTİRSENİZ EN BÜYÜK KAHRAMAN SİZSİNİZ”

100’e yakın kitabı bulunan yazar Yusuf Asal ise “Yılları Kurtarmak Ve Kimliğimiz”  başlıklı söyleşisinde, “Anne ve babalara büyük rol düşüyor. Ülkemiz kitap okumada 86. sırada. Bu zamanda iyi bir çocuk yetiştirirseniz en büyük kahraman sizsiniz” dedi. KOŞYAD (Kocaeli Şairler Ve Yazarlar Derneği) tarafından düzenlenen söyleşi programına Yazar Yücel Alpay Demir ve Süleyman Pekin katıldı. “Makama ve güce tapıyoruz” diyen Pekin, “Bizim kaderimizin değişmesi için köklü bir değişim gerekiyor” dedi. Yazar Yücel Alpay Demir ise bilgiye ulaşmanın kolay olduğu dönemde üslubun çok önemli olduğunu belirtti.

 

İlgili Makaleler