Kadın

Hamilelikte 12 önemli beslenme kuralı

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, saÄŸlıklı bir hamilelik için beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Doymuş yağ, tuz ve şekerden kaçının!

Hamilelik döneminde yüksek besin kalitesine sahip gıdalar tüketmeye ve ‘boÅŸ kalori’ olarak adlandırılan doymuÅŸ yaÄŸ, tuz ile ÅŸekerli gıdalardan kaçınılmaya dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyleyen Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, "Zira yüksek kalori deÄŸerine sahip olan ama besin deÄŸeri içermeyen bu tür gıdaların fazla tüketimi hamilelikte gereksiz kilo alımının yanı sıra gebelik hipertansiyonu ve gebelik diyabeti gibi ciddi saÄŸlık problemlerine neden olabiliyor. Özellikle iÅŸlenmiÅŸ ve paketli gıdalardan uzak durmanız; doymuÅŸ yaÄŸ, ÅŸeker ile tuz tüketiminizi sınırlandırmanıza yardımcı oluyor." diye konuÅŸtu.

Çay ve kahvenin sınırlandırılması gerektiÄŸini belirten Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, "Çay ve kahve çoÄŸumuz için adeta vazgeçilmez bir alışkanlık. Ancak bu ikilinin hamilelik döneminde tüketilmesi içerdikleri ‘kafein’ nedeniyle bebekte geliÅŸim geriliÄŸi ve anne adayında demir emilimini düşürmek gibi son derece ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca kalp ve dolaşım sistemini de etkiliyor ve bebeÄŸin kalp atışı ile solunumunu arttırıyor. Dolayısıyla kafein tüketimini günlük 200-300 mg ile sınırlandırmaya özen gösterin. Bir fincan Türk kahvesi yaklaşık 60 mg, filtre kahve yaklaşık 140-150 mg kafein içeriyor. Bir bardak çayda da ortalama 50 mg kafein bulunuyor. Ayrıca annenin aldığı alkol bebeÄŸe plasenta yoluyla geçerek düşük, ölü doÄŸum, bebekte geliÅŸme geriliÄŸi, çeÅŸitli baÅŸ-yüz kusurları ve zeka geriliÄŸine yol açabiliyor." ifadelerini kullandı. 

Proteine sofranızda yer açın

BebeÄŸin beslenmesinden sorumlu olan fetal – plasental ünite özellikle hamileliÄŸin son 6 ayında yaklaşık bir kilo protein kullanıyor. Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, bu nedenle hamilelikte alınan toplam kalorinin yüzde 10-35’inin proteinden karşılanması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, “Hamilelikte artan protein ihtiyacı için günde 71 gram protein öneriliyor. Protein; kemik, kas ve beyin geliÅŸiminde önemlidir. YaÄŸsız et, yumurta, deniz ile soya ürünleri, fasulye, fındık, bezelye ve mercimek, proteinden zengin besinlerdir” dedi. Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, protein tozlarının ya da yüksek protein takviyelerinin ise hamilelik döneminde önerilmediÄŸine dikkat çekerek, “Zira bu tür ürünler gastrointestinal rahatsızlıklara ya da alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra yaÄŸsız ya da az yaÄŸlı süt dahil olmak üzere, yoÄŸurt ve peynir, hamile bir kadının diyetinde mutlaka yer almalı. Süt /süt çeÅŸitleri bebek ve annenin kalsiyum ile protein ihtiyacını karşılıyor." uyarısında bulundu.  

19

Tam tahıllı beslenin

20

Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe,tam tahılların genellikle B vitamini, folik asit, lif ve magnezyum açısından zengin olduÄŸunu söyleyerek, "Hamilelik döneminde tam tahıllı beslenmek, sindirim ve sinir sisteminin saÄŸlıklı olabilmesinde önem taşıyor.  Kahverengi pirinç, tam buÄŸdaylı makarna, tahıllar ve yulaf ezmesi gibi besinler tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alıyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

21

Bolca lifli gıda tüketin

Lifli gıda tüketimi hamilelikte sık yaşanan sorunlardan olan kabızlığı önlemek gibi oldukça faydalı bir işlev üstleniyor. Yeterli su alımıyla birlikte günde 28-36 gram lifli besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Sebze ve meyveler başta olmak üzere; kepekli ekmek, kepekli makarna, kuru incir, kuru kayısı ve bezelye lif açısından zengin gıdalar arasında yer alıyor." dedi.

Sebze ve meyveleriniz rengarenk olsun

Mevsiminde meyve tüketimi, içeriÄŸindeki yüksek vitamin sayesinde, bebeÄŸinizi olumlu yönde etkileyecektir. Ancak içeriÄŸinde ÅŸeker olduÄŸu için aşırı tüketiminden kaçının; aksi halde glikoz miktarı nedeniyle sizin ve bebeÄŸinizin saÄŸlığını olumsuz etkileyebilir. Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, sebzelerin iyi bir lif kaynağı olduÄŸunu belirterek, “Sebzeler aynı zamanda folat dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir. Folat/folik asit bebekte nöral tüp defektini engellemekte en önemli noktalardan bir tanesidir. Günlük 0.4-0.8 mg folik asit desteÄŸi yeterlidir. Tüm bu yararlarından dolayı hamilelik döneminde günde 5 porsiyon sebze ile meyve tüketimi ihmal edilmemeli” dedi.

Karbonhidratsız olmaz

Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, karbonhidratın önemli bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, "Yetersiz alınırsa vücudunuz enerji sağlamak için proteinler ile yağları yakmaya başlıyor. Bilinçsiz bir şekilde karbonhidrat sınırlandırılması bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla alınan toplam kalorinin yüzde 45-65'i karbonhidratlardan sağlanması gerekiyor. Karbonhidrat ihtiyacının özellikle lifli gıdalardan alınması önem taşıyor. Karbonhidrat kaynakları olarak özellikle meyve, sebze ile tam tahıllı besinler öneriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bitkisel yağları tercih edin

Hamilelikte günlük ihtiyaç duyulan kalorinin yüzde 20-35’inin yaÄŸlardan alınması gerektiÄŸini açıklayan Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, "Zira yaÄŸlar hamilelikte enerji saÄŸlıyor. Ancak teratojenik etkileri nedeniyle doymuÅŸ yaÄŸ tüketimini mümkün olduÄŸunca kısıtlayın. Zeytinyağı ve fındık yağı gibi bitkisel yaÄŸlar öncelikli olarak tüketilmesi önerilen yaÄŸları oluÅŸturuyor." dedi.

Haftada 2-3 kez balık şart!

Omega 3 bebeklerin beyin ve sinir sistemi gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, şöyle devam etti:

"Omega 3 içeren gıdaların tüketimi hamilelik sürecinde anne karnında bebeğin kilo alımını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bu nedenle haftada 2-3 kez bir porsiyon balık tüketmeye özen gösterin. Ancak yüksek seviyede cıva içeren uskumru gibi balıklar hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemeli."

Sofranlarda demir kaynaklarının olması gerektiÄŸini belirten Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, "Demirin diyetle birlikte alınabilen 2 formu mevcut: Hem ve hem olmayan demir.  Biyoyaralanımı en yüksek olan demir formu hem demir olup; et, beyaz et veya balık etinde bolca yer alıyor. Bitkisel kaynaklı demir ise düşük fayda saÄŸlamasının yanı sıra vegan ya da vejeteryan hamilelerde anemi olmasa dahi demir takviyesi gereksinimini doÄŸuruyor." ifadelerini kullandı.

Kolin içeren besinleri unutmayın

Kolin, bebeÄŸin sinir sisteminin geliÅŸimi ve biliÅŸsel fonksiyonları için oldukça önem taşıdığını açıklayan Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, "Bu nedenle beslenme programınızda düzenli olarak ‘kolin’ içeren besinlere yer verin. Yumurta, kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri ve tahıllar kolin içeren besinlerden. Brüksel lahanası, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerde de kolin yer alıyor. Ancak bu sebzeler yeterli miktarda kolin içermediÄŸi için vegan ve vejeteryan hamileler kolin desteÄŸine ihtiyaç duyuyorlar." diye konuÅŸtu.

Su için hem de bolca

"Hamilelikte bir diğer önemli kural ise yeterli su tüketmek" diyen Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe, sözlerini şöyle tamamladı:

"Günlük 2-3 litre su tüketmeyi alışkanlık edinin. Zira su, hamilelikte artan kan dolaşım kapasitesini karşılamada, dolayısıyla besinlerin bebeğe etkili şekilde ulaşmasını sağlamada önem taşıyor. Aynı zamanda yeterli su alımı, bebeğin içinde büyüdüğü amniyotik kesenin ideal oranda suya sahip olmasını sağlarken, atıklar ve toksinlerin vücuttan atılmasında da önemli rol oynuyor. Nem, hava sıcaklığı, fiziksel aktivite ve egzersiz yoğunluğu gibi durumlarda ise su tüketimini artırmanızda fayda var."

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler