Gündem

İNSAN HAKLARINA SAYGI(2)

İNSAN HAKLARINA SAYGI(2)

Peygamber efendimiz  kul hakkıyla Allah’ın huzuruna gitmekten korktuğu için çeşitli vesilelerle ashabıyla helalleşme ihtiyacı duymuş, üzerinde bulunanların haklarını almalarını istemiştir. (Bkz. Ebu Davûd, Edeb, 148-149; İbn-i Sa’d, III, 516)

Efendimiz (s.a.s.) vefatları yaklaştığında ashabına son defa hitap ederek şöyle buyurmuştur:”Nihayet ben de bir insanım! Aranızdan bazı kimselerin hakları bana geçmiş olabilir. Kimin malından sehven (bilmeyerek) bir şey almışsam, işte malım gelsin alsın! İyi biliniz ki, benim katımda en sevimli olanınız, varsa hakkını benden alan veya hakkını bana helâl eden kişidir. Zira Rabbime, helâlleşmiş olarak ve gönül rahatlığı ile kavuşmam ancak bu sâyede mümkün olacaktır…”(İbn-i Sa’d, II, 255)

Kur’an’da yüce bir ahlâka sahip olduğu bildirilen (Kalem, 68/4) ve bütün insanlık için en güzel örnek ve eşsiz bir model olarak takdim edilen (Ahzâb, 33/21) Hz. Peygamber (s.a.s.)’i diğer üstün meziyetleri yanında kul hakkı ve insan haklarına verdiği değer konusunda da örnek almak zorundayız.

Efendimiz (s.a.s.), bilmeden de olsa başkasının hakkını almayı cehennemden pay almak olarak görmüş, (Buharî, Şehâdât, 27; Müslim, Akdiye, 4), bu sebeple; “Ey insanlar! Kimin üzerinde geçmiş bir hak varsa onu hemen ödesin, dünyada rezil rüsvâ olurum diye düşünmesin! İyi biliniz ki, dünyadaki rüsvâylık, ahirette rezil olmanın yanında pek hafif kalır”(İbn-i Esîr, el-Kâmil, II, 319) buyurmuştur.

O halde; başta anne-babalarımız ve aile fertlerimiz olmak üzere bütün insanların hak ve hukuklarına gereken saygıyı göstermeli, hesap gününü düşünerek başkalarına maddî ve manevî anlamda zarar vererek kul hakkına girmekten sakınmalıyız. 

Şayet bilerek veya bilmeyerek bir kul hakkına girmişsek vakit kaybetmeden hak sahipleriyle helalleşmeli, Yüce Allah’tan af dilemeliyiz.

19

20

21

İlgili Makaleler