Gündem

İstiklal Marşımızın 102. Yıldönümü

Gelecek Partisi İl Başkanı Serap Çakır, İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 102. Yıldönümü kutlu olsun

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, İstiklal Marşımızın Milli Marş olarak kabul edilişinin 102. Yıldönümünde bir mesaj yayınladı.

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, mesajında şu ifadelere yer verdi:

Tarihin her döneminde milletlerin ve devletlerin oluşumunda, bağımsızlık vurgusunda önemli belirleyici unsurlar vardır.

Bunların başında bayrak ve millî marş gelir. Türk İstiklâl Savaşı’nda da işgalci devletlere karşı yapılan mücadelede sadece askeri ve lojistik desteğe değil, aynı zamanda güçlü bir inanca ve motivasyona da ihtiyaç vardı. O dönemde de millî marş yazılması ve bestelenmesi orduya ve halka manevi güç verecek bir unsur olarak değerlendirilmiştir.

Türk İstiklâl Savaşı sırasında millî marş yazılması için Büyük Millet Meclisi’nce bir yarışma açılmasına karar verilmiştir. Güfte yarışmasına toplam 724 şiir gönderilmiştir. Mehmet Akif Bey ise yarışmaya ödül konulduğu için katılmamıştır. Ancak Mehmet Akif Bey’e yazılan bir mektupla yarışmaya katılması istenmiş ve İstiklâl Marşı’nın seçimi ciddiyetle müzakere edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızı yazmanın yanında Anadolu’yu gezerek camilerden verdiği hutbelerle Millî Mücadeleye destek olmuştu.

19

26 Şubat 1921 tarihinde İstiklâl Marşı konusu Meclis görüşmelerine taşınmış, görüşmelerde şiirin basılarak milletvekillerine dağıtılması kararlaştırılmıştır.

20

12 Mart 1921 tarihinde müzakerelerin bitirilmesi ve Mehmet Akif Bey’in şiirinin İstiklâl Marşı olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır.

21

Mehmet Akif’in yazdığı, “Korkma!” diye başlayan, milletimizin gururu olan on kıtalık İstiklal Marşımız, her mısrasında tarihimiz, medeniyetimiz, ortak değerlerimiz, vatan ve bayrak aşkı barındırmakla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk Milleti’nin geleceğine ışık tutmaya, milli bilinç ve hissiyatı canlandırmaya devam etmektedir.

Mehmet Akif Ersoy, hayatı ve mücadelesiyle, kendini milletine ve inancına adaması, yaşamı boyunca vazife aşkı ve sorumluluk şuuruyla hareket eden bir kişilik olması nedeniyle de hala bizleri etkilemektedir.

İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 102. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını ve İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!

 

İlgili Makaleler