Güncel

İstiklal Marşı’nın kabulü

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe Ve Sosyal Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Yavaş tarafından İstiklal Marşımızın kabulü hakkında bilgiler verildi.

İstiklal Marşı’nın kabulü

İstiklal Marşı’nın kabulü İzmit’te yapılan etkinlikle anıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Yahya Kaptan Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe Ve Sosyal Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Yavaş tarafından İstiklal Marşımızın kabulü hakkında bilgiler verildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yahya Kaptan Şubesi Başkanı Yakup Gökçe tarafından düzenlenen etkinliğe ADD Gölcük Şube Başkanı Cemil Özbaş ve yönetimi, ADD Derince Şube Başkanı Sefa Karahasan ve yönetimi, ADD Kandıra Şube Başkanı Zeliha Yalçıntuğ, Gebze Şube Başkanı Sezer Nilgün Aydın ve yönetimi, ADD Körfez Şube Başkanı Dilek Fazlıoğlu, eski başkan Nesibe Çetin ve yönetimi, ADD İzmit Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Filiz katılarak konferansı ilgi ile dinlediler.

Dr. Gürkan Yavaş konuşmasında İsmet İnönü tarafından Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir milli marşımızın olması gerektiği yönünde teklif verildiğini belirterek başladı konuşmasına. Teklifin kabul edilmesi üzerine kazanan kişiye o günün şartlarında çok iyi bir miktar olan 500 lira ödüllü bir yarışma açıldığını söyledi. Dr. Gürkan Yavaş “Açılan yarışmaya 724 şiirin katıldı ancak şiirlerin hiçbirisinin milli marş olma özelliğinde olmadığı görüldü. Zamanın Maarif Vekili (Milli Eğitim Bakanı) tarafından o sırada milletvekili olarak Meclis’te bulunan Mehmet Akif Ersoy’a neden yarışmaya katılmadığı soruldu. Bu soru üzerine Mehmet Akif Ersoy ‘Milli Marşın şiirinin yazdığım için ben para alamam, o nedenle katılmadım’ cevabı üzerine Bakan ‘Gerekirse yarışmanın kurallarını değiştiririz katıl sen’ sözleri üzerine Mehmet Akif Ersoy 10 kıtalık şiiri yazmış. Şiirin Maarif Vekili tarafından 12 Mart 1921 tarihinde Meclis kürsüsünden okunmasından sonra oy birliğiyle milli marş olarak kabul edilmiş. Daha sonra da bestelenmesi gündeme gelince birkaç bestenin marş olarak beğenilmemesi üzerine Osman Zeki Üngör’ün bestesi kabul edilmiş ve şimdiki şekliyle kullanılmaya başlanmış.

Dr. Gürkan Yavaş konferansını “Kurtuluş Savaşımızın en ateşli günlerinde yazılan İstiklal Marşımızı Mehmet Akif Ersoy “Kahraman Ordumuza” hitaben yazmış ve yokluklar karşısında yurdumuzu işgal eden ordumuza moral vermek ve onları motive etmek amacıyla ‘Korkma’ sözcüğüyle başlamış üst düzeyde duygusal bir şiirdir” sözleriyle tamamladı.

Konferansın sonunda ADD Yahya Kaptan Şubesi Başkanı Yakup Gökçe tarafından Dr. Gürkan Yavaş’a günün anısına bir plaket takdim edildi.

19

20

21

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir