Kadın

Kadın üreticilere anlamlı destek

Kadınların çalışma hayatındaki yerine önem veren iki ismin imzasıyla oluÅŸturulan proje kapsamında, Akkomarka’nın restoranlarında kullandığı ve deprem bölgesindeki kadın üreticilerden ve kooperatiflerden tedarik ettiÄŸi ürün seti, ressam Eda Zamanpur’un “Üreten Eller” temalı tasarımıyla giydirildi. 

BaÅŸta kadınlar olmak üzere, deprem bölgesinde zor ÅŸartlar altında üretim yapmaya devam eden tüm üreticilere dikkat çekmek amacıyla, Topraktan TabaÄŸa Kooperatifi’nden Mardin bölgesine ait sorgül bulguru ve mercimeÄŸi, Kadınların Elinden’den Hatay’ın nar ekÅŸisi, Adıyaman’ın pul biberi ve Moon Organik’ten Malatya Bölgesi’ne ait domates salçasından oluÅŸan özel bir set misafirlere sunuldu.

“Bu projede yer almak, benim için büyük gurur”

6 Åžubat’ta KahramanmaraÅŸ merkezli yaÅŸanan ve 11 ili etkileyen depremler sonrasında bölgede faaliyet gösteren kadın giriÅŸimci ve kooperatiflerden pek çoÄŸunun artık üretim yapamaz hale geldiÄŸine deÄŸinen Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan YeÅŸilyurt, böyle bir projeye imza atmaktan gurur duyduÄŸunu belirterek, “Deprem bölgesi, ülkemizdeki hayvan varlığının yüzde 15’ini bulundururken, 3,7 milyon hektar tarım arazisi ile 270 bin kayıtlı çiftçinin üretim yaptığı bir konumda yer alıyor. Ülkemizin gıda ihtiyacının neredeyse dörtte birinin karşılandığı bölge, bugün yoÄŸun göç veren ve üretimi durma noktasına gelen bir coÄŸrafya haline geldi. Buna dur demenin en güçlü yolunun, kadın üreticileri desteklemek ve onların üretim yapmasına katkı sunmak olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Yeme içme sektörünün en önemli oyuncularından biri olan Akkomarka olarak, buna kayıtsız kalmadık. Deprem bölgesindeki kadın üreticilerden tedarik ettiÄŸimiz ürünleri, restoranlarımızda kullanıyoruz. Gelecek dönemde de, yeni ürünler satın almayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Sürdürülebilir bir dünya için, el ele

Sürdürülebilirlik çalışmalarını "Sorumlu Restoran Hareketi” adı altına toplayan Akkomarka, projeye baÅŸladığı günden bu yana kadın üreticileri destekliyor ve menülerinde coÄŸrafi iÅŸaretli ürünler kullanmaya devam ediyor. Ayrıca, ambalaj malzemelerini geri dönüÅŸtürülebilir ham maddelerden üreterek her ay bin aÄŸacı kesilmekten kurtaran marka, tüm ÅŸubelerinde, her ay 2 bin ton gıda atığı deÄŸerlendiriyor. DeÄŸerlendirilen gıda atıklarının kompost ve enerji haline getirilmesi için Ä°BB Metanizasyon Tesisi’ne ileterek, kalan ayrıştırılmış atıkları da HAYTAP aracılığı ile hayvan barınaklarına ulaÅŸtırıyor. Bu sayede, ayda 2 bin minik dostumuzun beslenmesine katkıda bulunuyor. 

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

Ä°lgili Makaleler