Yaşam

Omuz omuza bir kopukluk

Dün açıklanan ve bu haftanın en önemli konu başlığı olan ABD TÜFE verisi yıllık bazda %6,0’dan %5,0 seviyesine geriledi. Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda %5,5’ten %5,6’ya yükseldi. ABD enflasyonu şu anda Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşirken, çekirdek tüfe manşetin üstüne çıkmış oldu. Açıklanan veri sonrasına önce herkes manşetin düştüğünü görüp büyük bir oh çekti. Sonrasında ise çekirdeğin arttığı gerçeği ile yüzleşip ah çekti. Mayıs ayı faiz kararını da şekillendiren enflasyon verisi sonrasında 25 baz puanlık bir faiz beklentisi önce manşete göre fiyatlanıp %50’ye kadar geriledi. Çekirdeğin farkına varılmasıyla birlikte 25 baz puanlık bir artış olasılığı tekrar %70 seviyesine ulaştı.

Manşet – çekirdek enflasyon harareti henüz daha geçmemişken, FED’in Mart ayına ilişkin toplantı tutanaklarına dikkatimizi çevirdik. 25 baz puanlık bir artışın yapıldığı Mart ayı toplantısında Fed yetkililerinin bankacılık krizi nedeniyle hedef faiz oranını düşürdüğünü görüyoruz. Birkaç yetkili Mart ayında faiz artırımlarını durdurmayı düşünürken bazı yetkililer 50 baz puanlık bir artış da hasır altı etmiyor. Fakat eninde sonun “tüm” yetkililer 25 baz puanda karar kılarak faiz oranı 4.75-5.00 aralığına yükseltiyor. Fed, faiz oranı kararlarının "oybirliğiyle" alındığına mesaj vermeye devam ediyor. Biraz dönüp yetkililerin, kamuoyuna yaptığı açıklamalara baksak bile neredeyse tamamı gelecekte uygulanacak politikalar konusunda aynı fikirde değil. Fed, piyasada oluşan belirsizliği aşmak için omuz omuza bir mücadele sürdürmeye çalışıyor. Diğer taraftan ise Fed, 2023'ten itibaren "hafif durgunluk" öngörüyor.

Enflasyonun yavaşlaması ile birlikte borsalarda pozitif hava etkili olurken Fed tutanaklarıyla birlikte işler tersine döndü ve Borsalar günü negatif tamamladı. Güvenli liman altında yükseliş sürerken ABD tahvilleri yükseldi. Dolar endeksinde ise gerileme devam etti.

Asya tarafında ABD enflasyonunun yumuşamasıyla birlikte faiz artırımı döngüsünün sona yaklaştığına dair beklentiler güçlendiği için kısa vadeli tahviller sert hareket etti.

Diğer yandan ise Asya piyasasında açılışla birlikte euro dolar paritesi 1,10 dolar yükselerek 2 aylık zirvesine ulaştı. Yatırımcılar, Avrupa merkez bankacılarının artan fiyatları dizginlemek için ABD’de daha uzun süre şahin tarafta kalmaları gerekeceğini düşünüyor.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi büyük ölçüde Financial Times'ın SoftBank'ın Alibaba hissesini sattığını bildirmesinin ardından Hong Kong teknoloji hisselerindeki %1,5'lik düşüşün baskısıyla %0,3 düştü

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD’de yaşanabilecek olası bir resesyon ve zayıf petrol talebi konusundaki devam eden endişeleri nedeniyle temkinli kaldı ve önceki iki seansta yükseldikten sonra Perşembe günü açılışla birlikte gevşedi. Brent ham petrolü, varil başına 87,14 dolardan %0,2 düşerken, ABD West Texas Intermediate %0,2 düşüşle 83,10 dolara geriledi

19

Yurt içinde özel sektörün yurt dışı kredi borcu ile haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışı piyasalarda Almanya final enflasyonu, İngiltere GSYH ve sanayi üretimi, ABD üretici fiyatları öne çıkıyor.

20

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

21

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla 2018'de kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'nin raporlama yükümlülüğünü doğuran kredi bakiyesinin alt sınırı 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltildi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, geçen ay bir dizi banka iflasının piyasaları alt üst etmesinin ardından yetkililerin bu yılki faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini azalttığı bilgisi yer aldı

Fed'in 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen FOMC toplantısının dün açıklanan tutanaklarına eklediği dip nota göre, 12 bölgesel Fed'den 4'ünün müdürleri toplantı öncesine kadar 25 baz puan artırım yapılmamasını istemişler.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, IMF toplantıları için bulunduğu Washington'da yaptığı açıklamada, 2007-2008 global finansal krizinin tekrar edildiğine yönelik iyaretler görmediğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, kırılganlıklar ve çatışmalar gibi küresel zorlukların kapsamı ile karmaşıklığının arttığını belirterek, söz konusu zorluklar karşısında Dünya Bankası için ek reformların yapılması gerektiğini söyledi.

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, Mart'ta gelirlerin düşmesi ve harcamaların artmasıyla 378 milyar dolar oldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2028'e kadar yüzde 99,6'ya çıkmasının beklendiğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB), ABD merkezli çip üreticisi Broadcom'un bulut bilişim ve yazılım şirketi VMware'i 61 milyar dolara satın almasının bazı donanım bileşenlerinde rekabete zarar vereceğini bildirdi.

G7 maliye bakanları, makroekonomik ve finansal istikrarı koruma, tedarik zinciri çeşitliliğini ise artırma taahhüdünde bulundu.

Çin’de geçen ay ihracat bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 14,8 artarken, ithalat yüzde 1,4 azaldı.

Çekya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Jan Prochazka, enflasyonun düştüğü net bir şekilde görülene kadar faiz indirimi olmayacağını, fiyatlarda artışı yavaşlatmak için faizlerin daha uzun süre yüksek kalması gerektiğini söyledi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler