Gündem

Piyasa gündemi

BDDK cuma günü akşam saatlerinde TL ticari kredi kullanımında yeni koşulları açıkladı. Alınan kararlar kapsamında şirketlerin döviz varlıklarına göre TL cinsi ticari kredilerine erişimi belirlenecek olup, bu durum kurumsal döviz talebi üzerinde etkili olacaktır. Karar sonrasında kur cephesinde ve akşam seansında BIST-30 vadeli kontratında satıcılı bir fiyatlama etkili oldu. Yurt içi piyasalarda yeni haftada sert ve volatil fiyatlamaların yaşanabileceğini değerlendiriyoruz. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       
•    15:30 ABD – Dayanıklı Mal Siparişleri Önem: Yüksek
•    17:00 ABD – Bekleyen Konut Satışları Önem: Orta 

Türkiye ve Dünya Gündemi

Türkiye

TCMB Haziran ayına iliÅŸkin reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını yayımladı. Haziran ayında reel kesim güven endeksi 106,4 seviyesine düşerken, imalat sanayi kapasite kullanım oranı da %77,6’ya geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gelire endeksli senetlere 5 milyar TL’lik talep hedefinin üzerinde talep geldiÄŸini söyledi. BDDK’nın cuma günü açıkladığı ticari kredi kullandırımı kararına iliÅŸkin, “Bağımsız denetime tabi bir ÅŸirket olması, ÅŸirketin yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ve ÅŸirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının %10’unu aÅŸması… Herhangi bir ÅŸirketin karar kapsamına girebilmesi söz konusu 3 ÅŸartın hepsinin birden saÄŸlanması gerekmektedir’’ açıklamasını yaptı. 

Euro Bölgesi

GeçtiÄŸimiz hafta enerji, Avrupa’da gündem konusuydu. Avrupa’da %43 yükselen gösterge dogal gaz fiyatları yeni haftaya da yükseliÅŸle baÅŸladı. Rusya’nın gaz savaşını körüklemesi, Avrupa’da gaz dağıtımının belli limitler dahilinde yapılması riskini de beraberinde getiriyor. Yeni haftada 26-28 Haziran’da Almanya’nın Bavyera eyaletinde grçekleÅŸecek G7 Liderler Zirvesi takip ediliyor olacak. Zirvenin gündemini Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgal etmesi ve ardından gelen Batı yaptırımlarını takip eden ekonomik ÅŸoklar oluÅŸturacak. Bunun yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (AMB) yıllık özel toplantısını Portekiz’de gerçekleÅŸtirecek. AMB BaÅŸkanı Lagarde, Fed BaÅŸkanı Powell ve Ä°ngiltere Merkez Bankası (BoE) BaÅŸkanı Bailey, çarÅŸamba günü bir panel oturumuna katılacak. Son olarak Cuma günü Euro Bölgesi’nde haziran ayı tüketici fiyat enflasyonu verileri yayımlanacak.

19

ABD

20

Küresel piyasalarda risk iÅŸtahı artarken ABD hisse senetlerinde yükseliÅŸ gözlemleniyor. Cuma günü ABD’de tüketici güveni verisi enflasyon endiÅŸeleriyle geriledi. Analistler, zayıf makroekonomik verilerin Fed’i agresif duruÅŸunu gözden geçirmeye itebileceÄŸini ifade ediyor. IMF, ABD’nin büyüme tahminini yüzde 3,7’den yüzde 2,9’a revize etti. Kurum, ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl yavaÅŸlamasını fakat resesyondan kıl payı kurtulacağını beklediklerini belirtti. Öte yandan IMF, tedarik zinciri sıkıntılarının beklenenden uzun süreceÄŸini söyleyerek Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’in Covid-19 karantinalarının piyasalarda ana risk baÅŸlığı olmaya devam ettiÄŸini ifade etti. Bu hafta ÇarÅŸamba günü açıklanacak büyüme verisi ve ardından Fed BaÅŸkanı Powell’ın konuÅŸması küresel risk iÅŸtahının seyri için takip edilebilir.

21

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler