Kültür

RECEB AYININ FAZİLETİ

Üç aylar olarak bilinen, mübarek gün ve geceleriyle bereketli bir dönemdeyiz. Recep, Şaban ve Ramazan aylarının ayrı bir kıymeti ve değeri vardır.

RECEB AYININ FAZİLETİ

Üç aylar olarak bilinen, mübarek gün ve geceleriyle bereketli bir dönemdeyiz. Recep, Şaban ve Ramazan aylarının ayrı bir kıymeti ve değeri vardır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in(s.a.s) Recep ayı geldiğinde “Ya Rabbi, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır”(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).

duasıyla bu ayların anlam ve önemini vurgulamıştır. Manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç ayların içerisinde bulunan bu zamanda bol bol tevbeler yapılır, dualar edilir,Kur’an okunur,Zikirler yapılır, namazlar kılınır,hayır ve hasenatlar çokça yapılır,geçmişin muhasebesi yapılarak  varsa eksikler tamamlanır.

Receb ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan’dan iki ay öncesidir,aynı zamanda Ramazan ayına bizi hazırlar ve bize Ramazan ayını da müjdeler. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaib ve Mi’rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur’ân’da haram aylar,hürmetli aylar olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalblerdeki yerini bir kat daha artırmıştır.

Buna göre Receb ayında işlenen ibadet, edilen iyilik, yapılan hizmetlerin manevî ecri ve sevabı da fazkadır. Bunun için mü’minler bu aydaki nasiplerini arttırmak maksadıyla daha çok gayret sarf ederler. Hayır ve hasenata biraz daha ağırlık verirler.

Recep, Şaban ve Ramazan ayları ibadet ve maneviyat olarak diğer aylara göre daha üstün bir şeref ve fazilete sahiptir.

Hz. Resul-ü Ekrem’den (s.a.a) nakledilen bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Recep Allah’ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah’ın rızasını kazanmış olur. Allah’ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır.”

19

İmam Musa Kazım’dan (a.s) şöyle rivayet edilir: “Kim recepten birgün oruç tutarsa, cehennem ateşi bir yıllık mesafe ondan uzaklaşır. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur.”

20

RECEP AYI ÖNEMİ NEDİR?

21

Muharrem ile başlayan ve Zilhicce ile sona eren Kamerî takvim aylarının yedincisi olan Receb, aynı zamanda “üç aylar”ın ilkidir.

Cahiliye devrinde Araplar, putları için bu ayda kurban keserlerdi. Araplar arasında mukaddes bilinen Receb ayı, haram aylardan (eşhur-i hurum) biridir. Diğer üç haram ay ise, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem idi. Receb ayı, birbirini takip eden aylardan hemen sonra gelmediği ve yedinci sırada olduğu için “Recebül-ferd” adı da verilmiştir.

Receb ayına hürmet, izzet, ikram ve itibar, ceng ü cidalden uzak durmak diğer haram aylarda olduğu gibi aynen receb  var…

Bir de bu ayda sevaplar kulların defterlerinin sevap hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da Recebül-esabb denmiştir. Yâni, sevapların bol bol, şarıl şarıl, gürül gürül döküldüğü ay demek… Sabbe, Arapçada dökmek demek… Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak şaldur şuldur akıp da döküldüğü yere münsab derler; o da aynı köktendir . Recebül esabb; Allah’ın rahmetinin cûşa gelip, ikram ü ihsanâtının şarıl şarıl, güldür güldür mümin kullara geldiği ay demektir.

Bir sıfatı daha var, Recebül-esamm; yâni sağır ay… Yâni, kullar düşmanlarını görseler görmezlikten geliyor; senin filânca hasmın falanca yerden geçiyor deseler, duymazlıktan geliyor. Onun için böyle demişler. Çeşitli izahları yapılmış.Recep ayı hesaba çekilirken,ben kullarının günahlarını görmedim,işitmedim şahit olmadım ya rabbi diyecek…..

Receb ay’ı, içinde iki kandil gecesi bulunması açısından da faziletli bir aydır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir. İslâm âlimleri, Hz. Peygamber (s.a.s)’in bu gecede Yüce Allah’ın manevi ikramlarına eriştiğini, bu sebeple şükür ve hacet için namaz kıldığını bildirmektedirler.

RECEP AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Üç aylarda devamlı olarak tutulmamasını ama çoğunluğunun oruç ibadetiyle geçirilmesini tavsiye eden Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s), üç aylarda oruç tutma durumu ile ilgili hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır: “Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak.” (Ebu Davut,Savm 54) hadis-i şerifin devamında ravi olan sahabi şunları söylediği bilinmektedir:

“Resulullah ‘tut’ dedikçe, üç parmağını yumdu, ‘bırak’ deyince de üç parmağını bıraktı.” Böylece Peygamberimizin o zata, “Üç gün tut, üç gün ara ver” dediği anlaşılıyordu.

“Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır.

Recep ve Şaban aylarında ; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.”

Bir Müslüman her bir zaman dilimine değer vermeli,boşa zaman geçirmemelidir.Özellikle mübarek ayları, gün ve gecleri birer fırsat hazinesi bilmeli ve bu günleri ibadet ve taatlerle geçirmelidir.Rabbimiz bu mübarek ayların kadir ve kıymetini bilerek Mübarek Ramazan ayına huzurla ulaşmayı nasib eylesin.Amin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir