Gündem

REGAİB GECESİNİN FAZİLETİ

Mübarek üç aylar dediğimiz Receb,Şaban ve Ramazan aylarının ilk gecesi Perşembeyi cumaya bağlayan gece ve ilk günü de bu mübarek cuma günüdür.Rabbimiz hepimize ve tüm mü'minlere mübarek eylesin.

REGAİB GECESİ VE ÜÇAYLAR

Mübarek üç aylar dediğimiz Receb,Şaban ve Ramazan aylarının ilk gecesi Perşembeyi cumaya bağlayan gece ve ilk günü de bu mübarek cuma günüdür.Rabbimiz hepimize ve tüm mü’minlere mübarek eylesin.

“Receb ayının ilk Cuma gecesine(11 ocak perşembeyi cumaya bağlayan gece) Regaib gecesi denir. Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be” kelime olarak, değerli ve kıymetli olan,pahası olan,herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek,rağbet etmek demektir.

Regâib kelimesi Kur’an’da doğrudan  geçmemektedir. Ancak “reğabe”den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur’ân’da sekiz yerde geçmekte ve “reğabe”nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-Enbiyâ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).

Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir ve kandiller geçidinin ilkidir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaib kandilidir. Hem cuma gecesi,hem de kandil gecesinin birleşmesiyle gecenin değeri bir kat daha artmış olmaktadır.Bu gecede Yüce Allah’ın rahmetinin, bağış ve yardımlarının,af ve mağfiretinin dağıtıldığına inanılır.

REGAİB GECESİNİN FAZİLETİ

Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, hayır hasenat yapmak genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

19

Resûlullah (s.a.s) ümmetine şu duayı öğretmiştir:

20

“Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle / ulaştır.”Amin.

21

(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz fırsat aylardır. Receb ayı ile başlayan, Şaban ayı ile devam eden ve Ramazan ayı ile sona eren Üç Aylar’ı Kur’an okuyarak,dua ederek,oruç tutarak, namaz  kılarak,hayırlar ve hasenatlar yaparak ve diğer ibadetlerle geçirerek değerlendirilmelidir.

Beş gecede duların kabul olduğu bildirilir:

“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebʼin ilk gecesi, Şabanʼın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.” (Abdurrezzak, Musannef, IV, 317; Beyhaki, Şuabül-İman, V, 287-288)

Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir.

REGAİB GECESİNİN GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaib gecesinin ve Miraç gecesinin içinde bulunduğu Receb ayı da bunlardan biridir.

Sevgili Peygamberimiz Receb ayı girdiği zaman şöyle buyurdular:

Said İbn Cübeyr’den (r.a.) nakledildiğine göre: “Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbn Abbas’ı (r.a.) dinledim şöyle demişti: “Resulullah Receb ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik. (Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, (II, 811))

Yüce Rabbimiz Perşembeyi cumaya bağlayan gece idrak edeceğimiz “REGAİB KANDİLİNİ VE ÜÇAYLARI” hakkımızda hayırlı ve mübarek eylesin.Başta Gazze olmak üzere dünya da zulüm gören tüm kardeşlerimize imdad eylesin.

Birlik ve beraberlik ruhu içinde mübarek Ramazan ayına kavuşmayı nasib eylesin.

Amin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir