Kadın

Safra kesesi hastalıkları kadınlarda daha fazla görülüyor

Hamilelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda daha sık izleniyor

KaraciÄŸer ve safra yolları hastalıklarının hamilelerde ve doÄŸum kontrol hapı kullananlarda daha sık izlendiÄŸini belirten Uz. Dr. Ömer Kurt, “KaraciÄŸerde üretilen safranın depolandığı yer olan safra kesesi, mide ile iletiÅŸim halinde olup, tüketilen besinlerin sindirilmesine yardımcı olmak için bu safrayı oniki parmak bağırsağına boÅŸaltır. Safra kesesinde veya safra yolunda zaman zaman farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte ailesel geçiÅŸ, ileri yaÅŸ ve obezite gibi etkenler hastalığın görülme oranının artmasına neden olmaktadır.”dedi.

TaÅŸ, çamur ve tümör tıkanıklık ile daralmaya neden olabilir

Memorial Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ömer Kurt, açıklamalarına ÅŸöyle devam etti:

“Safra kesesinde oluÅŸan rahatsızlıklardan biri safra kesesinde oluÅŸan çamur ve taÅŸlardır. Çamur ve taÅŸlar, bazı durumlarda safra kesesinin çıkışını tıkayabilir. Bu tıkanıklık kesenin içini boÅŸaltamaması nedeniyle ÅŸiddetli aÄŸrıya neden olabilmektedir. Safra kesesinde oluÅŸan basınç, kesenin çıkışını tıkayan taÅŸ ve çamuru oniki parmak bağırsağına yani safra yoluna kadar iterek, safranın bağırsaÄŸa akışını engeller.”

Safra ile ilgili ortaya çıkabilecek bir diÄŸer rahatsızlıkların da tümörler olduÄŸunun altını çizen Kurt, “Safra yolunun kendi tümörleri kanal ÅŸeklindeki bölümde geliÅŸip yolu tıkayabilmektedir. Bununla birlikte komÅŸu organlarda ortaya çıkan tümörler ve lenf bezesi büyümeleri dışardan baskı uygulayarak safra kanalını daraltıp, safra akışını engelleyebilmektedir.”ifadelerini kullandı. 

Sancılı karın ağrısı en sık belirtidir

19

Uz. Dr. Ömer Kurt TaÅŸ, safra kesesi ve safra yolları hastalıklarının belirtilerinden bahsederek, “Çamur veya tümör sebepli oluÅŸan darlık ve tıkanmalarda ÅŸikayetler, safra akışının engellenmesine baÄŸlı olarak meydana gelmektedir. Safra içeriÄŸinde bulunan ve dışkıya rengini veren bilirübin maddesinin bağırsaÄŸa ulaÅŸmaması nedeniyle oluÅŸan açık renk dışkı, kanda bilirübin yükselmesi nedeniyle gözde ve ciltte sarılık oluÅŸması, idrar renginin koyu çay rengine dönmesi, safra kanalında basınç artışı ile ortaya çıkan sancılı karın aÄŸrısı, oluÅŸabilecek enfeksiyona baÄŸlı ateÅŸ ve titreme safra ve safra yolu hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.”diye konuÅŸtu.

20

Ä°leri görüntüleme yöntemleri teÅŸhise yardımcı olur

21

"Belirtilere yönelik ÅŸikayeti olan hastalara uygulanacak kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabilir.” diye konuÅŸan Uz. Dr. Ömer Kurt, Görüntüleme metotlarından ultrason ile tanı konulabileceÄŸi gibi, birçok hastada safra yolu deÄŸerlendirmesi için Endoskopik Ultrason (EUS) veya safra yolu MR (MRCP) yöntemi gerekebilmektedir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ERCP iÅŸlemi gerektiÄŸinde tekrarlanabilir

Safra yolunda oluÅŸan taÅŸ, çamur ve tümör nedenli tıkanıklık ve darlıkların ERCP olarak bilindiÄŸini belirten Uz. Dr. Ömer Kurt, “Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreaticografi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Endoskopide kullanılan cihaza benzer bir cihazla, anestezi altında uygulanan ERCP yönteminde ağız yolundan hastanın oniki parmak bağırsağına ulaşılır. Kılavuz bir tel ve iÅŸlem esnasında anlık çekilen röntgenler ile girilen yerin doÄŸruluÄŸu teyit edildikten sonra, darlığın ve tıkanıklığın seviyesi ve yeri tespit edilir. GiriÅŸ yeri içeriden yapılan bir kesi veya balon ile geniÅŸletilir. Ä°ÅŸlem sebebi taÅŸ ve çamur ise cihazın kanalından çeÅŸitli aletler ilerletilerek taÅŸ ve çamur dışarı çıkarılır. Ä°ÅŸlemin yapılma nedeni darlık olduÄŸunda ise yolu geniÅŸletmek için plastik veya metalik stent takılır. GerektiÄŸi durumlarda bu iÅŸlem tekrarlanabilmektedir.” dedi.

Memorial Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ömer Kurt, ERCP ile bu hastalıklardan daha konforlu bir ÅŸekilde kurtulmanın yolalrını ÅŸöyle sıraladı:

“ERCP hem tanı hem tedavi için kullanılır

Büyük ve zorlu ameliyatlara gerek kalmadan giriÅŸimsel yolla safra kesesi ve safra yolu hastalıkları tedavi edilir

Hasta organ ve bağırsak kaybından korunmuş olur

DiÄŸer alternatif tedavilere göre daha hızlı ve daha kolay uygulanır

Hastaların iyileÅŸme ve hastanede kalış süreleri kısalır

Hastada herhangi bir kesi olmadığı için yara iyileÅŸmesi, enfeksiyon, aÄŸrı, kanama gibi komplikasyonlar daha düÅŸük olur

Genel anestezi kullanılmadığı için hasta daha konforlu bir süreç geçirir

Güvenli bir iÅŸle olan ERCP, gerekli durumlarda öncelikle denenen rutin pratik haline gelmiÅŸtir."

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler